Τετάρτη 2 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Θα αγωνιστούν οι εργαζόμενοι της ΡΕΝΟ

Καταγγελίες για τον Γάλλο πρωθυπουργό Λ. Ζοσπέν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Σε σκληρές, μαχητικές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν τα βελγικά συνδικάτα, αν η διοίκηση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό" δεν επανεξετάσει την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιό της στο Βιλβόρντε του Βελγίου.

Στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, είπε να μη ρίχνουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το κλείσιμο του εργοστασίου και διαβεβαίωσε ότι με το "φιλόδοξο κοινωνικό πρόγραμμα", που θα τεθεί σε εφαρμογή στο εργοστάσιο της Βιλβόρντε, "δε θα υπάρξουν απολύσεις".

Ο Ζοσπέν έκανε τις συστάσεις αυτές μετά την οριστική απόφαση το Σάββατο ότι το εργοστάσιο κλείνει, η οποία ξεσήκωσε αντιδράσεις στους κόλπους του κομμουνιστικού και του σοσιαλιστικού κόμματος.

Στο ερώτημα πολλών βουλευτών, ο Ζοσπέν απάντησε καθαρά ότι "δε θα ξανανοίξει ο φάκελος αυτός" ως προς το κλείσιμο ή όχι του εργοστασίου. Ο πρωθυπουργός, αποποιούμενος των ευθυνών του, τόνισε ότι η απόφαση πάρθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι "τήρησε την υπόσχεσή του να επανεξετάσει το φάκελο" και ότι "ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, η Ντανιέλ Καϊζεργκρίμπερ, αποφάνθηκε ότι καλώς ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο του εν λόγω εργοστασίου".

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στη Βιλβόρντε απειλούν με νέες κινητοποιήσεις, γιατί θεωρούν ανεπαρκή τη χρηματοδότηση του κοινωνικού προγράμματος, όπως και ασαφείς τις δεσμεύσεις για συνέχιση μιας βιομηχανικής δραστηριότητας στο εργοστάσιο της Βιλβόρντε. Οι εργαζόμενοι ζητούν να διατηρηθούν περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας, ενώ η διοίκηση μιλάει για 300, 150 φέτος και 150 το 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ