Τετάρτη 2 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Προς συγκατοίκηση με τις ευχές των ΗΠΑ;

ΤΙΡΑΝΑ. -

Προς συγκατοίκηση στην εξουσία βαδίζουν ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα και ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, αφού μετά από τις πρώτες δηλώσεις και των δύο πλευρών με τα αποτελέσματα που έδωσαν τα κόμματα, ο Νάνο ζήτησε από τον Μπερίσα να παραιτηθεί και ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Από τις πρώτες αυτές "θερμές" δηλώσεις, σημειώθηκε μια στροφή 180 μοιρών. Τα περιστατικά που μεσολάβησαν, είναι ενδεικτικά για την αλλαγή κατεύθυνσης των δύο πολιτικών αντρών. Ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Ντίνγκερ, εξέφρασε αργά τη νύχτα της Δευτέρας την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση των εκλογών και χαρακτήρισε "νικητή τον αλβανικό λαό", ενώ για την τύχη του Προέδρου Μπερίσα σιβυλλικά τόνισε ότι θα κριθεί από τις σχετικές προβλέψεις του αλβανικού Συντάγματος, και επισήμανε ότι οι εκλογές που διεξήχθησαν ήταν βουλευτικές και όχι προεδρικές.

Δεν πέρασε πολλή ώρα από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Φ. Νάνο αναφερόμενος στο διάγγελμα Μπερίσα δήλωσε ότι: "θα τον βοηθήσουμε και δε θα τον εξαναγκάσουμε σε παραίτηση".

Ικανοποίηση...

Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις και των δύο πλευρών μετά την επίσκεψη Βρανίτσκι στην αλβανική πρωτεύουσα. "Το πιο σημαντικό είναι, ότι αυτές οι εκλογές μπόρεσαν να γίνουν και ότι έγιναν αποδεκτές από την αλβανική κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα", με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα ομεσολαβητής του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι, καταφτάνοντας χτες το πρωί στα Τίρανα.

Ο Βρανίτσκι είχε διαδοχικές επαφές τόσο με τον πιθανολογούμενο "νικητή" των εκλογών και ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο όσο και με τον Πρόεδρο της χώρας, Σαλί Μπερίσα, οι οποίοι αμφότεροι τον διαβεβαίωσαν για τη θέλησή τους να συνεργαστούν προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και ότι η κυβέρνηση θα σχηματιστεί το πιθανότερο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Ενώ στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο, ζήτησε να γίνει η μεταφορά στα Τίρανα των πρωτοκόλλων των εκλογικών τμημάτων το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ανακοινωθεί εγκαίρως, πού πρέπει να διεξαχθεί δεύτερος γύρος. Ο ίδιος πρότεινε, ότι μόλις ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα και σχηματιστεί κυβέρνηση, θα πρέπει να γίνει μια διάσκεψη με την Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ, της ΕΕ, οικονομικών θεσμών και της αλβανικής κυβέρνησης, ώστε να επεξεργαστούν "ένα κοινό σχέδιο" για την ανοικοδόμηση της Αλβανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από το περιβάλλον του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή, ο Νάνο ζήτησε από τον ΟΑΣΕ να μελετήσει το ενδεχόμενο παράτασης και τροποποίησης της θητείας της πολυεθνικής προστατευτικής δύναμης "για να αποφευχθεί η δημιουργία κατάστασης κενού" από την αποχώρησή της στις 15 Αυγούστου, καθώς ούτε η αστυνομία ούτε ο αλβανικός στρατός δεν μπορούν σήμερα να εγγυηθούν την ασφάλεια στη χώρα.

Περισσότερες αντιδράσεις

Το Δημοκρατικό Κόμμα ακολουθώντας το παράδειγμα του Προέδρου του, Σαλί Μπερίσα, αναγνώρισε τη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ταυτόχρονα την ήττα του στις εκλογές της Κυριακής.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Τρίσταν Σέχου, σε δηλώσεις του παραδέχτηκε και επισήμως την ήττα του κόμματός του αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για να ζητήσουν την ακύρωση των αποτελεσμάτων για 20 τουλάχιστον έδρες από τις 115 συνολικά, στις οποίες, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, παρουσιάστηκαν παρατυπίες και ανωμαλίες που επηρέασαν αρνητικά το κλίμα εις βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Είναι γεγονός, το οποίο ήταν και αναμενόμενο, ότι πολλά προβλήματα και παρατυπίες παρουσιάστηκαν κατά τη διεξαγωγή των εκλογών. Δε θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, αφού η Αλβανία όδευσε προς αυτές με ένα κράτος σχεδόν διαλυμένο και διαιρεμένο, με τους ξένους παράγοντες να είναι ο καθοριστικός μοχλός για την πορεία προς τις εκλογές.

Επίσημα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, αλλά η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε 20 από τις 115 μονοεδρικές περιφέρειες, ο Σοσιαλιστικός Συνασπισμός καταλαμβάνει 13 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα 3 και οι υπόλοιπες 4 καταλαμβάνονται από ανεξάρτητους βουλευτές. Συγκεντρωτικά αποτελέσματα που έχει ανακοινώσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τα πρώτα επίσημα ενδεικτικά αποτελέσματα, δείχνουν ότι το Σοσιαλιστικό και οι σύμμαχοί του θα αποσπάσουν την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου ενώ στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο θα κριθούν ακόμα 19 έδρες από τις οποίες τις 18 διεκδικεί το Σοσιαλιστικό και το Δημοκρατικό Κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ