Τετάρτη 2 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Περίπου 300 εργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής επιχείρησης "Ζβεζντά" της πόλης Μπολσόι Κάμεν της περιοχής Προμόριε (Απω Ανατολή) κήρυξαν απεργία και απέκλεισαν χτες τη σιδηροδρομική γραμμή του Υπερσιβηρικού επί περίπου δύο ώρες, αξιώνοντας να τους καταβληθούν οι καθυστερούμενοι μισθοί. Οι απεργοί, που έφτασαν στον τόπο τις πικετοφορίας με λεωφορεία, κρατώντας πλακάτ, στα οποία αναγράφονταν τα συνθήματα "Να καταβληθούν αμέσως οι μισθοί!", "Να παραιτηθεί ο Γιέλτσιν!", "Η εξουσία στους εργαζόμενους!", κινήθηκαν προς τη σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό Αμούρσκι Ζαλίβ, 35 χλμ. βόρεια του Βλαδιβοστόκ, όπου βρίσκεται η βάση του Ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού. Η αστυνομία είχε αναπτύξει εκεί άνδρες των ειδικών δυνάμεων για να μην επιτρέψει στους εργαζόμενους να αποκλείσουν τις γραμμές. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και απέκλεισαν τις γραμμές, ζητώντας να τους καταβληθούν οι μισθοί τους, καθώς δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 10 μήνες. Ο αποκλεισμός των σιδηροδρομικών γραμμών σταμάτησε, όταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην περιοχή υποσχέθηκε στους εργαζόμενους, που διαμαρτύρονταν, ότι θα τους καταβληθούν οι μισθοί που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ρούβλια.

Κάποτε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν είχε υποσχεθεί δημόσια ότι θα ξαπλώσει στις σιδηροτροχιές, αν στη χώρα αυξηθούν οι τιμές. Οπως πάντα, δεν τήρησε το λόγο του. Οι τιμές καλπάζουν με αστρονομικούς ρυθμούς, ενώ οι μισθοί δεν καταβάλλονται επί μήνες. Γι' αυτό, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης απέθεσαν στις σιδηροτροχιές ομοίωμα του Γιέλτσιν! Διότι είναι αμφίβολο αν ποτέ το πρωτότυπο τηρήσει την υπόσχεσή του.

Απεργία εργαζομένων σε αεροδρόμιο

Οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου Ντομοντέντοβο της Μόσχας πραγματοποίησαν στις 30 Ιούνη στην έδρα της κυβέρνησης συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Μόσχας του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας και η απεργιακή επιτροπή του αεροδρομίου. Οι εργαζόμενοι επί ένα μήνα αγωνίζονται για τα θεμελιακά τους δικαιώματα για εργασία, αμοιβή της εργασίας τους και αξιοπρεπή ζωή. Κύρια συνθήματα: "Εξω από το Ντομοντέντοβο η εταιρία "Ιστ - Λάιν"!", "Κάτω οι εγκληματικές μεταρρυθμίσεις!", "Στο δικαστήριο οι υπαίτιοι για την καταλήστευση της χώρας!". Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης, η οποία επιτρέπει στο μεταπρατικό κεφάλαιο να καταληστεύει τη χώρα. Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης προβάλλονται τα αιτήματα για επιστροφή στην κρατική ιδιοκτησία όλων των παράνομα ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών του αεροδρομίου, απομάκρυνση του διευθυντή της παραγωγικής ένωσης πολιτικής αεροπορίας ως υπεύθυνου για την καταστροφή του αεροδρομίου, δημιουργία στη βάση του αεροδρομίου Ντομοντέντοβο μιας λαϊκής επιχείρησης, η οποία να ανήκει σε ίση βάση στο κράτος και στην κολεκτίβα εργαζομένων. "Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος ως οργανωτές της ιδιωτικοποίησης - καταλήστευσης της παλλαϊκής ιδιοκτησίας πρέπει να παραιτηθούν", αναφέρεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης. Εκπρόσωπος των εργαζομένων του αεροδρομίου Βνούκοβο εξέφρασε εξ ονόματος των συναδέλφων του την υποστήριξη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του αεροδρομίου Ντομοντέντοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ