ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΣΥΓΧΟΡΔΙΑ" ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Αλεπάλληλες πλέον είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις οποίες ουσιαστικά αναγνωρίζονται ως πανεπιστημιακά τα πτυχία των ποικιλώνυμων "κολεγίων", που χωρίς τον παραμικρό έλεγχο έχουν ξεφυτρώσει στη χώρα μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Δεν πρόκειται απλώς και μόνο για δικαστικές αποφάσεις που αφορούν μόνο τους ενδιαφερόμενους που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Πρόκειται για αποφάσεις που, εκ των πραγμάτων, έρχονται να προστεθούν και να ενισχύσουν την επίθεση που, από διάφορες πλευρές, δέχεται με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, η δημόσια δωρεάν παιδεία και στη χώρα μας.

Ενισχύει τις κατευθύνσεις, που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία μέσω και της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία που πρόσφατα εκπόνησε, "διατάσσει" τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την αντικατάστασή της με την "επαγγελματική κατάρτιση". Στην κατάρτιση αυτή, που ουσιαστικά παράγει μισοειδικευμένες "ζωντανές μηχανές", διακρίνονται ιδιαίτερα οι διάφοροι σχολάρχες που προφανώς ευνοούνται με τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Αλλωστε πιάνοντας το νόημα της απόφασης οι σχολάρχες κάλεσαν το υπουργείο Παιδείας να ρυθμίσει άμεσα το θέμα (παρότι προσκρούει στη γνωστή Συνταγματική απαγόρευση του άρθρου 16), αλλιώς θα προχωρήσουν σε ομαδικές προσφυγές για να "πετύχουν" την αναγνώριση των "τίτλων" που δίνουν. Για να πετύχουν ουσιαστικά μία κάλυψη που χρόνια ολόκληρα επιδιώκουν, προκειμένου να τραβήξουν νέα πελατεία για τα "κολέγιά" τους, τα οποία με την ανοιχτή ανοχή της πολιτείας έχουν αποδειχθεί σωστά χρυσωρυχεία.

***

Η νέα απόφαση του ΣτΕ είναι σε απόλυτη συμφωνία και με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, που με το πόρισμά του για την εκπαίδευση στην Ελλάδα "συστήνει" την ανοιχτή ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την καθιέρωση διδάκτρων στους φοιτητές των κρατικών πανεπιστημίων.

Εκ των πραγμάτων το ΣτΕ έρχεται να σταθεί αρωγός στις θέσεις και τις επιδιώξεις του υπουργού Παιδείας, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία δεν παραλείπει να τονίσει ότι δεν έχει "ιδεολογικό πρόβλημα" με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.Στηρίζει τις ενέργειες της κυβέρνησης που με "ΠΑΣΟΚική κουτοπονηριά" επιχειρεί να "μπάσει" τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην ελληνική εκπαίδευση, με την πρότασή της για την ίδρυση "μη κρατικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων" από δήμους και άλλους φορείς, τα οποία όμως θα χρηματοδοτούνται από ιδιώτες, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα καθορίζουν και τα προγράμματά τους και το ύψος των διδάκτρων που θα πληρώνουν οι φοιτητές.

Συμπληρώνει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας που κατάργησε το Διεπιστημονικό Κέντρο Αναγνώρησης Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής (το γνωστό ΔΙΚΑΤΣΑ) το οποίο ήταν ένα από τα εμπόδια στα σχέδια των σχολαρχών για τη μαζική αναγνώριση των τίτλων που χορηγούν τα ποικιλώνυμα "κολέγια". Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας αντικατέστησε το ΔΙΚΑΤΣΑ με μία επιτροπή που στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας θα είναι πιο "ελαστική" και όχι τόσο "άκαμπτη" όσο το ΔΙΚΑΤΣΑ στο θέμα της αναγνώρισης παρόμοιων τίτλων.

***

Η επίθεση ενάντια στη δημόσια δωρεάν παιδεία και ειδικά στον τριτοβάθμιο τομέα της, τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στοχεύει πλέον στον πυρήνα της. Δεν αρκούνται πλέον στην υποβάθμιση κάποιων πλευρών της και γι' αυτό φροντίζουν (και η σημερινή αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση) να στραγγαλίζουν οικονομικά τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και να δυσφημίζουν σε κάθε ευκαιρία τη δημόσια εκπαίδευση. Πέρα από τα όποια υπαρκτά προβλήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, η μονότονη επανάληψή τους από τους κυβερνώντες δεν έχει σαν σκοπό την επίλυσή τους, αλλά αντίθετα τη φθορά και τη συκοφάντησή τους προκειμένου να στρωθεί το έδαφος για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αυτή η συνολική επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση - στην οποία εκ των πραγμάτων εντάσσονται και οι αποφάσεις του ΣτΕ - δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, που βιώνουν καθημερινά την πραγματικότητα της παιδείας και ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει η περαιτέρω υποβάθμισή της, πρέπει να αντιτάξουν μια ενιαία αντίσταση. Ενα μέτωπο παιδείας, που από τη μία, θα ακυρώνει τα σχέδια αυτά και, από την άλλη, θα διεκδικεί μαχητικά την αναβάθμισή της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Η ένταση αλλά και ο συντονισμός των επιθέσεων απαιτεί άμεση αλλά και πολύμορφη αντίδραση.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

Η συνολική επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση - στην οποία εκ των πραγμάτων εντάσσονται και οι αποφάσεις του ΣτΕ - δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, που βιώνουν καθημερινά την πραγματικότητα της παιδείας και ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει η περαιτέρω υποβάθμισή της, πρέπει να αντιτάξουν μια ενιαία αντίσταση

ΤΟΥ Ν. ΘΕΜΕΛΗ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Ηθελαν φιέστα

- Πώς κατακτήθηκε η παραχώρηση του Ασύλου στον Κορυδαλλό;

- Το θέμα του Ασύλου και της παραχώρησής του στον Κορυδαλλιώτικο λαό ήταν ένα από τα αιτήματα της δημοτικής αρχής από το 1979 ακόμα, όταν πρωτοεκλέχθηκε δήμαρχος ο Δ. Μαλαγαρδής. Επανήλθε ως κυρίαρχο αίτημά του το 1981, όταν με την ευκαιρία και του σεισμού οι εγκαταστάσεις ερήμωσαν και οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν σε άλλα κτίρια. Ξεκίνησαν τότε σκληροί αγώνες μαζί με το λαό του Κορυδαλλού, αλλά συναντήσαμε την κατηγορηματική άρνηση του πρώτου υπουργού Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Μαγκάκη, με τη δικαιολογία της επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων, που ήταν νεότευκτοι και εξυπηρετούσαν την... κοινωνική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

- Ξαναλειτούργησε εκεί το Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων;

- Οχι, αλλά η κυβέρνηση παρέμεινε ακλόνητη στην άρνησή της, καθώς ο επόμενος υπουργός εισήγαγε την ιδέα της αξιοποίησης των 28 στρεμμάτων για την επέκταση εκεί των δικαστικών φυλακών, ώστε να γίνει ο πολυθρύλητος διαχωρισμός των κρατουμένων. Στα δύο απ' τα τρία κτίρια θα στεγάζονταν οι τοξικομανείς και το άλλο θα μετατρέπονταν σε ξενοδοχείο για να φιλοξενεί τους κρατούμενους που εργάζονταν και πλησίαζε η αποφυλάκισή τους... Αντισταθήκαμε όχι μόνο στην επέκταση, αλλά απαιτήσαμε και την απομάκρυνση των φυλακών, καθώς βρίσκονταν σε κατοικημένη και μάλιστα πυκνοδομημένη περιοχή, χωρίς ελεύθερους χώρους και πράσινο, με σχολικά κτίρια γύρω, ενώ τα κυκλώματα των ναρκωτικών δεν αλώνιζαν μόνο μέσα στη φυλακή, αλλά και έξω, στην πόλη. Μεγάλες κινητοποιήσεις, πορείες, περικυκλώσεις των φυλακών, με αποκορύφωμα την πορεία του '88 απ' την Ομόνοια στη Βουλή, όπου για πρώτη φορά όλα τα κόμματα δεσμεύτηκαν να προωθήσουν το αίτημα του δήμου.

- Οι υπουργοί Δικαιοσύνης που ακολούθησαν;

- Απ' την οικουμενική κυβέρνηση και ύστερα σχεδόν όλοι οι υπουργοί Δικαιοσύνης αναγνώριζαν ως δίκαιο το αίτημα χωρίς όμως και να το ικανοποιήσουν. Η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη επανέφερε την ιδέα της επέκτασης των φυλακών προσφέροντας σε αντάλλαγμα 12 στρέμματα. Η αντίληψη επέκτασης των φυλακών πάγωσε επί Γ. Κουβελάκη και μετά την πορεία διαμαρτυρίας των μαθητών από τον Κορυδαλλό στη Βουλή, το Δεκέμβρη του '94, ο υπουργός συμφώνησε με την παραχώρηση. Κι όμως προχτές δεν ακούστηκε λέξη, ούτε μια αναφορά για τους αγώνες του Κορυδαλλιώτικου λαού. Ενώ ανακοινώθηκε ότι θα γίνει πανηγυρικό Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν προβλέφτηκε να μπουν στην αίθουσα, οργανώθηκε μια φιέστα και καταπατήθηκε κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας.

- Ποια τύχη προοιωνίζεται για την περιοχή;

- Καμιά ενημέρωση δεν έχουμε για το πρωτόκολλο που υπογράφτηκε, με ποιους όρους, τι προβλέπει. Ολα έγιναν εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν εμφανίστηκε ποτέ σ' αυτό η μελέτη για την αξιοποίηση του χώρου, που είχαμε αναθέσει. Αντίθετα εμφανίστηκαν προχτές κάποιες προτάσεις, πίσω απ' τις πλάτες του αρμόδιου να αποφασίσει οργάνου, χωρίς να έχουν ιεραρχηθεί απ' το Δημοτικό Συμβούλιο. Κανένας δε θα έχει αντίρρηση και δημαρχιακό μέγαρο να κατασκευαστεί και ό,τι άλλο, αφού προηγουμένως ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες της περιοχής με γνώμονα το συμφέρον του Κορυδαλλιώτικου λαού. Και όπως φαίνεται πρόβλεψη για σχολεία δεν υπάρχει, αν και αποτελεί πάγιο αίτημα. Πρέπει άμεσα να γίνει δημοτικό συμβούλιο και αυτό να λάβει τις αποφάσεις.

Γ. Τρ.

χερακια

ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ή την κατάργηση της γραμμής του μετρό που διέρχεται από τον Κεραμεικό, ζητά η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" (σελίδα 24).

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ διοργανώνουν αύριο το απόγευμα στο Κερατσίνι 50 περίπου φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά για να μην επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της ΔΕΗ (σελίδα 24).

ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

"μεταφέρεται" αύριο η επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών, με τη δίκη 30 που συμμετείχαν συλλαλητήριο τον Απρίλη του 1992 (σελίδα 26).

ΣΕ ΒΑΛΤΟ κινδυνεύει να μετατραπεί η λίμνη Κορώνεια, ενώ μπράβοι επιχειρηματία τρομοκρατούν όσους εμποδίζουν τις παράνομες γεωτρήσεις (σελίδα 40).

Η ΧΤΕΣΙΝΗ εικόνα της αλβανικής πρωτεύουσας αποτέλεσε αψευδή μάρτυρα της πολιτικής αναταραχής στη χώρα, τρεις μέρες μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών... (σελίδα 15).

ΔΕΚΑΔΕΣ χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες απεργίες και μαχητικές πορείες σε όλες τις πόλεις της Βενεζουέλας, με ένα βασικό αίτημα, την αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων (σελίδα 16).

ΜΠΑΖΑ έριξαν πάνω στα ερείπια του ναού του Απόλλωνα Μαλόεντα, στη Μυτιλήνη, για να "στηρίξουν" μελλοντική τετραώροφη οικοδομή. Το αίτημα για την πολυκατοικία εγκρίθηκε (!) από το ΚΑΣ το 1992. Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ (σελίδα 27).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ