Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ Ν. ΘΕΜΕΛΗ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Ηθελαν φιέστα

- Πώς κατακτήθηκε η παραχώρηση του Ασύλου στον Κορυδαλλό;

- Το θέμα του Ασύλου και της παραχώρησής του στον Κορυδαλλιώτικο λαό ήταν ένα από τα αιτήματα της δημοτικής αρχής από το 1979 ακόμα, όταν πρωτοεκλέχθηκε δήμαρχος ο Δ. Μαλαγαρδής. Επανήλθε ως κυρίαρχο αίτημά του το 1981, όταν με την ευκαιρία και του σεισμού οι εγκαταστάσεις ερήμωσαν και οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν σε άλλα κτίρια. Ξεκίνησαν τότε σκληροί αγώνες μαζί με το λαό του Κορυδαλλού, αλλά συναντήσαμε την κατηγορηματική άρνηση του πρώτου υπουργού Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Μαγκάκη, με τη δικαιολογία της επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων, που ήταν νεότευκτοι και εξυπηρετούσαν την... κοινωνική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

- Ξαναλειτούργησε εκεί το Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων;

- Οχι, αλλά η κυβέρνηση παρέμεινε ακλόνητη στην άρνησή της, καθώς ο επόμενος υπουργός εισήγαγε την ιδέα της αξιοποίησης των 28 στρεμμάτων για την επέκταση εκεί των δικαστικών φυλακών, ώστε να γίνει ο πολυθρύλητος διαχωρισμός των κρατουμένων. Στα δύο απ' τα τρία κτίρια θα στεγάζονταν οι τοξικομανείς και το άλλο θα μετατρέπονταν σε ξενοδοχείο για να φιλοξενεί τους κρατούμενους που εργάζονταν και πλησίαζε η αποφυλάκισή τους... Αντισταθήκαμε όχι μόνο στην επέκταση, αλλά απαιτήσαμε και την απομάκρυνση των φυλακών, καθώς βρίσκονταν σε κατοικημένη και μάλιστα πυκνοδομημένη περιοχή, χωρίς ελεύθερους χώρους και πράσινο, με σχολικά κτίρια γύρω, ενώ τα κυκλώματα των ναρκωτικών δεν αλώνιζαν μόνο μέσα στη φυλακή, αλλά και έξω, στην πόλη. Μεγάλες κινητοποιήσεις, πορείες, περικυκλώσεις των φυλακών, με αποκορύφωμα την πορεία του '88 απ' την Ομόνοια στη Βουλή, όπου για πρώτη φορά όλα τα κόμματα δεσμεύτηκαν να προωθήσουν το αίτημα του δήμου.

- Οι υπουργοί Δικαιοσύνης που ακολούθησαν;

- Απ' την οικουμενική κυβέρνηση και ύστερα σχεδόν όλοι οι υπουργοί Δικαιοσύνης αναγνώριζαν ως δίκαιο το αίτημα χωρίς όμως και να το ικανοποιήσουν. Η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη επανέφερε την ιδέα της επέκτασης των φυλακών προσφέροντας σε αντάλλαγμα 12 στρέμματα. Η αντίληψη επέκτασης των φυλακών πάγωσε επί Γ. Κουβελάκη και μετά την πορεία διαμαρτυρίας των μαθητών από τον Κορυδαλλό στη Βουλή, το Δεκέμβρη του '94, ο υπουργός συμφώνησε με την παραχώρηση. Κι όμως προχτές δεν ακούστηκε λέξη, ούτε μια αναφορά για τους αγώνες του Κορυδαλλιώτικου λαού. Ενώ ανακοινώθηκε ότι θα γίνει πανηγυρικό Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν προβλέφτηκε να μπουν στην αίθουσα, οργανώθηκε μια φιέστα και καταπατήθηκε κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας.

- Ποια τύχη προοιωνίζεται για την περιοχή;

- Καμιά ενημέρωση δεν έχουμε για το πρωτόκολλο που υπογράφτηκε, με ποιους όρους, τι προβλέπει. Ολα έγιναν εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν εμφανίστηκε ποτέ σ' αυτό η μελέτη για την αξιοποίηση του χώρου, που είχαμε αναθέσει. Αντίθετα εμφανίστηκαν προχτές κάποιες προτάσεις, πίσω απ' τις πλάτες του αρμόδιου να αποφασίσει οργάνου, χωρίς να έχουν ιεραρχηθεί απ' το Δημοτικό Συμβούλιο. Κανένας δε θα έχει αντίρρηση και δημαρχιακό μέγαρο να κατασκευαστεί και ό,τι άλλο, αφού προηγουμένως ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες της περιοχής με γνώμονα το συμφέρον του Κορυδαλλιώτικου λαού. Και όπως φαίνεται πρόβλεψη για σχολεία δεν υπάρχει, αν και αποτελεί πάγιο αίτημα. Πρέπει άμεσα να γίνει δημοτικό συμβούλιο και αυτό να λάβει τις αποφάσεις.

Γ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ