Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αμετακίνητη στο καταστάλαγμα

Η κυβέρνηση δυναμιτίζει το ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα της χώρας. Επιμένει στο δανεισμό των νοσοκομείων για την κάλυψη των χρεών τους

Οι διορθωτικές τροποποιήσεις, που έκανε το υπουργείο Υγείας στο σχέδιο νόμου, το οποίο παρουσίασε χτες η πολιτική ηγεσία του, επιχειρούν τελικά μια λειτουργία των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, "που θα ανταποκρίνεται περισσότερο στα οικονομικά και πραγματικά δεδομένα", όπως δήλωσε απερίφραστα ο υπουργός Αν. Πεπονής.

Αυτή τη φορά γίνεται πιο καθαρό ότι το νομοσχέδιο διαπερνάται απ' τη φιλοσοφία της ανταποδοτικότητας, καθώς προστέθηκε η δυνατότητα της σύναψης συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείου ή νοσοκομείων και ασφαλιστικού ταμείου ή ομάδας ασφαλιστικών ταμείων. Οταν ρωτήθηκε ο υπουργός, αν αυτό θα σημάνει διαφοροποίηση του νοσήλιου ο υπουργός απάντησε: "Οταν μιλάμε για σύμβαση μετά από διαπραγμάτευση, αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης".

Μ' άλλα λόγια εισάγεται η έννοια του Ενιαίου Φορέα Υγείας ή της "Ομοσπονδίας" των Ταμείων, που μπορεί να οδηγήσει - πέραν των άλλων - σε νοσοκομεία πολλών ταχυτήτων. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ο υπουργός, αν η ρύθμιση αυτή αποτελεί εισαγωγή του ΕΦΥ, απάντησε ότι αυτό αποτελεί δική σας εκτίμηση, ενώ πρόσθεσε: "Ουδείς τούς υποχρεώνει για τις συμβάσεις. Απλώς το ενθαρρύνουμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει. Η σύμβαση δεν είναι εξαναγκαστική".

Πέρα απ' τη ρύθμιση αυτή για το θέμα της χρηματοδότησης, εκτός απ' την κρατική επιδότηση, προβλέπεται και πάλι το διαφοροποιημένο νοσήλιο κατά κατηγορία ιατρικών πράξεων, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη να πληρώνουν νοσήλια τα ασφαλιστικά ταμεία και στα κέντρα ψυχικής υγείας και στις μονάδες ψυχικής υγείας, μετά από απόφαση των αρμόδιων υπουργών.

Κατά τα άλλα, παραμένουν οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου, με επιμέρους τροποποιήσεις, όσον αφορά τη σύνθεση των επιτροπών, που θα επιλέγουν τον πρόεδρο - μάνατζερ. Παραμένει, όμως, εν τω συνόλω ο αυταρχικός τρόπος διοίκησης και η περιθωριοποίηση της Επιστημονικής Επιτροπής.

Μάλιστα ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση καταστάλαξε στις βασικές ρυθμίσεις και ότι παραμένει αμετακίνητη.

Αμετακίνητη παραμένει η κυβέρνηση στη μη μονιμότητα και των νεοεισερχομένων γιατρών, αν δεν αποκλείει εν μέρει ρυθμίσεις χωρίς να ανατρέπεται ο βασικός πυρήνας. Ο υπουργός παρουσίασε αυτή τη ρύθμιση ως ευνοϊκότερη απ' το συνδυασμό των ρυθμίσεων των πρώην υπουργών, Σούρλα και Κρεμαστινού, που προβλέπουν τη θητεία των γιατρών.

Οσον αφορά στην εξίσωση των αμοιβών των υπερωριών των νοσοκομειακών γιατρών, με αυτές των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός αναγνώρισε ότι είναι άδικη η εξαίρεσή τους - "αμφισβητώ και τη συνταγματικότητα της απόφασης" είπε - και ότι ως την Παρασκευή θα γίνουν ανακοινώσεις για το θέμα αυτό και θα ισχύσουν από 1.8.1996. Επίσης, πρόσθεσε ότι από 1.1.1997 θα γίνει ένα ακόμα βήμα στις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών στα πλαίσια του ενιαίου μισθολογίου, με την πιθανή ρύθμιση των πλασματικών υπερωριών.

Ακόμα ο υπουργός συνδύασε κάποια βελτίωση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών, με την εξέλιξη των γιατρών μέσα στο σύστημα.

Καθ' οδόν προς το δανεισμό

Χτες, ο υπουργός επέμενε και πάλι στην περιστολή των "σπάταλων δαπανών". Παρουσίασε, μάλιστα, συγκριτικά στοιχεία των εξαρτημάτων καρδιολογίας, σύμφωνα με τα οποία τα εξαρτήματα αυτά είναι ακριβότερα κατά 3,155 δισ. στην Ελλάδα από ό,τι είναι στην Αγγλία. Επίσης παρουσίασε στοιχεία απ' το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, σύμφωνα με τα οποία παρουσίασε πλεόνασμα. Ακόμα επικαλέστηκε και μια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη χρήση του 1994, σύμφωνα με την οποία ορισμένα νοσοκομεία παρουσιάζουν αδιάθετες πιστώσεις. "Δεν υιοθετούμε, αλλά ούτε και απορρίπτουμε την έκθεση, αλλά αναθέσαμε σε επιτροπή τη διερεύνηση του θέματος", είπε ο υπουργός.

Ο Αν. Πεπονής παρουσίασε μελέτη, σύμφωνα με την οποία, ασφαλισμένοι ταυτόχρονα και σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες είχαν νοσηλεία 450.000 ημερών νοσηλείας σε δημόσια νοσοκομεία. Αν, υποστήριξε ο υπουργός "πληρωθούν" οι 225.000 μέρες νοσηλείας θα υπάρξουν έσοδα 7 δισ. το χρόνο. Το σχέδιο νόμου διαλαμβάνει σχετική ρύθμιση, αλλά εκτιμάται ως αμφίβολη η αποτελεσματικότητά της.

Με βάση αυτά τα στοιχεία ο υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν "μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης" πόρων "αν όλοι οι παράγοντες αποφασίσουμε να περιορίσουμε τις δαπάνες" και έφερε ως παράδειγμα την εξομοίωση του μέσου νοσηλείας της Ελλάδας με αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης (δέκα και οχτώ μέρες, αντίστοιχα).

Παρ' όλα αυτά ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε αν αυτή η "εξοικονόμηση πόρων" πρόκειται να αποτρέψει το δανεισμό των νοσοκομείων, δήλωσε: "Εάν δεν εξευρεθεί άλλος τρόπος να πληρώσει το δημόσιο θα προχωρήσουμε στη δανειοδότηση. Αυτά τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως και η παθολογία δεκαετιών δε θεραπεύεται αμέσως. Η παράταση των χρεών επαυξάνει τους τόκους υπερημερίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ