Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Οχι άλλη αναβολή

Μία σημαντικότατη παρέμβαση υπέρ της άμεσης χωροθέτησης των τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΝΑ), ο οποίος αναγνωρίστηκε σαν ο αποκλειστικός φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, έκανε χτες αργά το βράδυ το διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας - Πειραιά μετά από πολύωρη συζήτηση, από την οποία δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα υπέρ της καύσης ή της παραπομπής της λύσης κάπου στο μέλλον.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο (ΝΣ) αποφάσισε καταρχήν να συσταθεί κοινή επιτροπή των τεσσάρων νομαρχιών της Αττικής με στόχο τη στήριξη του προγράμματος του ΕΣΔΚΝΑ. Μετά από παρέμβαση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" η απόφαση συμπληρώθηκε με τη θέση ότι: Το ΝΣ στηρίζει την επιλογή των τριών ΟΕΔΑ που προβλέπει το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ, στηρίζει την επιλογή των 6 σταθμών μεταφόρτωσης, ζητάει να αρχίσουν ταυτόχρονα οι εργασίες και στις τρεις ΟΕΔΑ, ενώ ταυτόχρονα ζητάει να επαναβεβαιώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι υπάρχουν δεσμευμένα τα χρήματα για την υλοποίηση του προγράμματος.

Στη λήψη της απόφασης είχε θετική συμβολή το γεγονός ότι από την εισήγηση που κατέθεσε ο νομάρχης Αθήνας Δ. Ευσταθιάδης,γινόταν καθαρό πως η λύση στο πρόβλημα δε σηκώνει άλλη αναβολή. Παράθυρο στην καύση άφησε η τοποθέτηση του Θ. Κατριβάνου με τη φράση "να μην αποκλείουμε άλλες λύσεις", ενώ από την πλευρά του "ΣΥΝ" ο Γ. Δραγασάκης στην αρχική του τοποθέτηση παρέπεμψε τη λύση στο μέλλον, αφού πρώτα συσταθεί επιτροπή που θα κάνει μία "διεθνή διαδρομή εργασίας"...

Τελικά την απόφαση καταψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι του συνδυασμού του Θ. Κατριβάνου.

Η ΝΑΣ

Από την πλευρά της ΝΑΣ ο Σπ. Χαλβατζής στην παρέμβασή του, ανάμεσα σε άλλα τόνισε: Το πρόβλημα των απορριμμάτων εκτός από τις επιδράσεις στην υγεία και το περιβάλλον έχει άμεση σχέση και με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η κατάσταση που επικρατεί συνολικά στη χώρα μας σχετικά με τα απορρίμματα είναι απαράδεκτη. Η έλλειψη σχεδιασμού, τεχνικών προδιαγραφών και σύγχρονης νομοθεσίας καθρεφτίζεται στις 3.500 ανεξέλεγκτες χωματερές και στα τεράστια προβλήματα υγείας και όχι μόνον, που δημιουργούν. Η κατάσταση στην Αττική έχει φτάσει στο απροχώρητο. Απαιτούνται άμεσες λύσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες, όπως ως κόμμα τονίσαμε και στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ σε πρόσφατη συνάντησή μας. Απαιτείται, κυρίως, πολιτική βούληση. Μας βρίσκουν αντίθετους μεθοδεύσεις και προτάσεις που εμφανίζονται, οι οποίες: Διαιωνίζουν το πρόβλημα των απορριμμάτων. Αποπροσανατολίζουν το λαό και μειώνουν την αξιοπιστία των φορέων και το κυριότερο: Αποτελούν το πρόσχημα για την κυβέρνηση, να μην αποδέχεται και να μην υλοποιεί, για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων, τις πλέον πρόσφορες λύσεις και να μην προχωρά στις απαιτούμενες ρυθμίσεις. Είναι καιρός, πλέον να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια και να προχωρήσουν συγκεκριμένες πράξεις στη βάση των επιστημονικά τεκμηριωμένων μελετών, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς καμία καθυστέρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ