Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Τινάζουν στον αέρα το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ

Με αιφνιδιαστική πρόταση του προέδρου του Συνδέσμου ικανοποιούνται μια σειρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, γίνεται προσπάθεια να εξαπατηθούν οι κάτοικοι του Αυλώνα, ενώ όλο το πρόγραμμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων μένει μετέωρο, καθώς αμφισβητούνται βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίησή του

Με αστείες προφάσεις και εντελώς απροκάλυπτα, χτες, η πλειοψηφία της Διοικούσας Επιτροπής του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, κόντρα σε κάθε επιστημονικό δεδομένο, κόντρα στο ίδιο το κύρος που κατέκτησε με τη μέχρι τώρα δράση του ο Σύνδεσμος, αποφάσισε να ανοίξει το δρόμο για να τιναχτεί στον αέρα ο σχεδιασμός του 1992 για τη διαχείριση των απορριμμάτων, λίγο πριν αυτός περάσει στο στάδιο της υλοποίησής του κι αφού ήδη έχουν σημειωθεί σημαντικότατες καθυστερήσεις και παρεκκλίσεις. Με χτεσινή απόφαση της ΔΕ του ΕΣΔΚΝΑ εξασφαλίστηκε ένα ακόμα άλλοθι στην κυβέρνηση για νέα παραπομπή της λύσης στις ελληνικές καλένδες. Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Θ. Καρούτζος δικαιώνοντας όσους όλο και πιο συχνά τον καταγγέλλουν ως υπάλληλο του Κ. Λαλιώτη πρότεινε και επέβαλε τελικά απόφαση σύμφωνα με την οποία ο ΕΣΔΚΝΑ εμφανίζεται να έχει κάνει λάθος το 1992, το οποίο, δήθεν, διορθώνει τώρα αναγνωρίζοντας ότι: Στον Αυλώνα, μέσα στα ευρύτερα όρια της μέχρι τώρα νοούμενης ως πιθανής θέσης για τη χωροθέτηση Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων, υπάρχει, εκτός από τον χώρο που απορρίπτουν οι επιστήμονες (είναι 5ος στη σειρά κατάταξης) κι άλλος χώρος που πρέπει να εξεταστεί. Για αυτήν την εξέταση η ΔΕ ανέθεσε χτες στο μελετητικό γραφείο του κ. Παρασκευόπουλου να παρουσιάσει μέχρι μεθαύριο, Παρασκευή, αναλυτικότερη μελέτη!

Πίσω από αυτήν τη φαινομενικά αθώα εξέλιξη, γίνεται εύκολα ορατή μια επιχείρηση με πολλαπλούς στόχους: Το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ που επρόκειτο να μπει στην τελική φάση ανάπτυξής του το προηγούμενο Σάββατο με ανακοινώσεις που είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τινάζεται για μία ακόμα φορά στον αέρα. Γίνεται απόπειρα να εξαπατηθούν οι κάτοικοι του Αυλώνα που χτες ξανάεπιβεβαίωσαν επίσημα ότι επιστημονικά η περιοχή τους είναι 5ος στη σειρά κατάταξης. Καθησυχάζονται οι εκατοντάδες μεγαλοσχήμονες που έχουν βίλες στην περιοχή του Βαρνάβα (4ος στην κατάταξη) όπως επίσης και το κομματικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ στο Γραμματικό (3ο στην κατάταξη). Ταυτόχρονα "ξεχνιούνται" οι δύο πρώτες θέσεις στην κατάταξη, η Ριτσώνα 1 και 2, για τις οποίες έχει αντιδράσει μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ.

Αναλύοντας τα "επιχειρήματα" που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ για να επιβάλει τη θέση για δεύτερο χώρο στον Αυλώνα, γίνονται κατανοητές ορισμένες ακόμα πιο σοβαρές παρενέργειες: Ο Θ. Καρούτζος ισχυρίστηκε ότι η περιοχή που προτείνει, είναι μέρος της περιοχής που μέχρι τώρα εξέταζαν οι επιστήμονες και ότι απλά χρειάζεται καλύτερη μελέτη η ανατολική πλευρά. Ομως η φερόμενη ως ανατολική πλευρά, είναι άλλη περιοχή που χωρίζεται από τη δυτική με χαράδρα! Με τη λογική του "ενιαίου χώρου" που εισάγει ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, αύριο είναι πιθανόν να ακούσουμε ότι όλη η Πάρνηθα είναι ενιαίος χώρος με τα Λιόσια και άρα σε κάθε πλαγιά της μπορεί να εγκατασταθεί και ένας ΧΥΤΑ! Επειδή κάτι τέτοιο είναι προφανές πως δεν μπορεί να ισχύσει γι' αυτό και ο ΕΣΔΚΝΑ είχε ζητήσει από το μελετητικό γραφείο μελέτη για συγκεκριμένο χώρο, που τηρούσε εξαρχής κάποια κριτήρια καταλληλότητας. Με την ίδια λογική ανοίγει ο δρόμος για χωροθέτηση νέων χωματερών πλάι σε κάθε μία από τις παλιές.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η αιφνιδιαστική πρόταση του προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ δεν κατατέθηκε συνοδευόμενη από εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΣΔΚΝΑ και το μόνο που προϊδέαζε για μία τέτοια εξέλιξη ήταν ένα προχτεσινό δημοσίευμα της απογευματινής του συγκροτήματος Λαμπράκη που έχει αναλάβει εργολαβικά την προώθηση των σχεδίων του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ...

Κατά της νέας αναβολής στην εφαρμογή του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ τάχθηκε στη συνεδρίαση ο κομμουνιστής δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος ο οποίος έκανε δεκτό μόνο το να κατατεθούν όποια συμπληρωματικά στοιχεία το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ