Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΣΥΓΧΟΡΔΙΑ" ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Αλεπάλληλες πλέον είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις οποίες ουσιαστικά αναγνωρίζονται ως πανεπιστημιακά τα πτυχία των ποικιλώνυμων "κολεγίων", που χωρίς τον παραμικρό έλεγχο έχουν ξεφυτρώσει στη χώρα μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Δεν πρόκειται απλώς και μόνο για δικαστικές αποφάσεις που αφορούν μόνο τους ενδιαφερόμενους που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Πρόκειται για αποφάσεις που, εκ των πραγμάτων, έρχονται να προστεθούν και να ενισχύσουν την επίθεση που, από διάφορες πλευρές, δέχεται με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, η δημόσια δωρεάν παιδεία και στη χώρα μας.

Ενισχύει τις κατευθύνσεις, που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία μέσω και της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία που πρόσφατα εκπόνησε, "διατάσσει" τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την αντικατάστασή της με την "επαγγελματική κατάρτιση". Στην κατάρτιση αυτή, που ουσιαστικά παράγει μισοειδικευμένες "ζωντανές μηχανές", διακρίνονται ιδιαίτερα οι διάφοροι σχολάρχες που προφανώς ευνοούνται με τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Αλλωστε πιάνοντας το νόημα της απόφασης οι σχολάρχες κάλεσαν το υπουργείο Παιδείας να ρυθμίσει άμεσα το θέμα (παρότι προσκρούει στη γνωστή Συνταγματική απαγόρευση του άρθρου 16), αλλιώς θα προχωρήσουν σε ομαδικές προσφυγές για να "πετύχουν" την αναγνώριση των "τίτλων" που δίνουν. Για να πετύχουν ουσιαστικά μία κάλυψη που χρόνια ολόκληρα επιδιώκουν, προκειμένου να τραβήξουν νέα πελατεία για τα "κολέγιά" τους, τα οποία με την ανοιχτή ανοχή της πολιτείας έχουν αποδειχθεί σωστά χρυσωρυχεία.

***

Η νέα απόφαση του ΣτΕ είναι σε απόλυτη συμφωνία και με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, που με το πόρισμά του για την εκπαίδευση στην Ελλάδα "συστήνει" την ανοιχτή ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την καθιέρωση διδάκτρων στους φοιτητές των κρατικών πανεπιστημίων.

Εκ των πραγμάτων το ΣτΕ έρχεται να σταθεί αρωγός στις θέσεις και τις επιδιώξεις του υπουργού Παιδείας, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία δεν παραλείπει να τονίσει ότι δεν έχει "ιδεολογικό πρόβλημα" με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.Στηρίζει τις ενέργειες της κυβέρνησης που με "ΠΑΣΟΚική κουτοπονηριά" επιχειρεί να "μπάσει" τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην ελληνική εκπαίδευση, με την πρότασή της για την ίδρυση "μη κρατικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων" από δήμους και άλλους φορείς, τα οποία όμως θα χρηματοδοτούνται από ιδιώτες, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα καθορίζουν και τα προγράμματά τους και το ύψος των διδάκτρων που θα πληρώνουν οι φοιτητές.

Συμπληρώνει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας που κατάργησε το Διεπιστημονικό Κέντρο Αναγνώρησης Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής (το γνωστό ΔΙΚΑΤΣΑ) το οποίο ήταν ένα από τα εμπόδια στα σχέδια των σχολαρχών για τη μαζική αναγνώριση των τίτλων που χορηγούν τα ποικιλώνυμα "κολέγια". Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας αντικατέστησε το ΔΙΚΑΤΣΑ με μία επιτροπή που στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας θα είναι πιο "ελαστική" και όχι τόσο "άκαμπτη" όσο το ΔΙΚΑΤΣΑ στο θέμα της αναγνώρισης παρόμοιων τίτλων.

***

Η επίθεση ενάντια στη δημόσια δωρεάν παιδεία και ειδικά στον τριτοβάθμιο τομέα της, τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στοχεύει πλέον στον πυρήνα της. Δεν αρκούνται πλέον στην υποβάθμιση κάποιων πλευρών της και γι' αυτό φροντίζουν (και η σημερινή αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση) να στραγγαλίζουν οικονομικά τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και να δυσφημίζουν σε κάθε ευκαιρία τη δημόσια εκπαίδευση. Πέρα από τα όποια υπαρκτά προβλήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, η μονότονη επανάληψή τους από τους κυβερνώντες δεν έχει σαν σκοπό την επίλυσή τους, αλλά αντίθετα τη φθορά και τη συκοφάντησή τους προκειμένου να στρωθεί το έδαφος για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αυτή η συνολική επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση - στην οποία εκ των πραγμάτων εντάσσονται και οι αποφάσεις του ΣτΕ - δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, που βιώνουν καθημερινά την πραγματικότητα της παιδείας και ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει η περαιτέρω υποβάθμισή της, πρέπει να αντιτάξουν μια ενιαία αντίσταση. Ενα μέτωπο παιδείας, που από τη μία, θα ακυρώνει τα σχέδια αυτά και, από την άλλη, θα διεκδικεί μαχητικά την αναβάθμισή της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Η ένταση αλλά και ο συντονισμός των επιθέσεων απαιτεί άμεση αλλά και πολύμορφη αντίδραση.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

Η συνολική επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση - στην οποία εκ των πραγμάτων εντάσσονται και οι αποφάσεις του ΣτΕ - δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, που βιώνουν καθημερινά την πραγματικότητα της παιδείας και ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει η περαιτέρω υποβάθμισή της, πρέπει να αντιτάξουν μια ενιαία αντίσταση


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ