Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Οχι στην επαναφορά της "περιύβρισης της αρχής"

Κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε σκέψη, άμεση η έμμεση, για επαναφορά του αδικήματος "περί περιύβρισης της αρχής", είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ).

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι η διάταξη για την περιύβριση αρχής είναι αναντίστοιχη προς τις δικαστικές και τις κοινωνικοπολιτικές αντιλήψεις της εποχής μας, ενώ υπενθυμίζει τις οδυνηρές μνήμες του λαού από τις περιόδους που ίσχυσε αυτή η διάταξη.

Τέλος, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας αναφέρει ότι "η ίδια η δικαστική εξουσία οφείλει ν' αναζητεί την περιφρούρησή της στο κύρος και την αξιοπιστία που πρέπει να παράγονται από τις λειτουργίες της και όχι από αστυνομικής έμπνευσης διατάξεις".

Να υπενθυμίσουμε ότι η κατάργηση της διάταξης περί περιύβρισης της αρχής (πρώην 181 άρθρο του Αστικού Κώδικα) έγινε στο πρόσφατο παρελθόν και κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε για να αστυνομευτούν δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, αλλά και δικηγόρων.

Το θέμα της επαναφοράς της διάταξης αυτής τέθηκε από εκπροσώπους της δικαστικής ηγεσίας και του πολιτικού κόσμου στη διάρκεια της δίκης Βαγιωνή στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χαλκίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ