ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αμετακίνητη στο καταστάλαγμα

Η κυβέρνηση δυναμιτίζει το ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα της χώρας. Επιμένει στο δανεισμό των νοσοκομείων για την κάλυψη των χρεών τους

Οι διορθωτικές τροποποιήσεις, που έκανε το υπουργείο Υγείας στο σχέδιο νόμου, το οποίο παρουσίασε χτες η πολιτική ηγεσία του, επιχειρούν τελικά μια λειτουργία των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, "που θα ανταποκρίνεται περισσότερο στα οικονομικά και πραγματικά δεδομένα", όπως δήλωσε απερίφραστα ο υπουργός Αν. Πεπονής.

Αυτή τη φορά γίνεται πιο καθαρό ότι το νομοσχέδιο διαπερνάται απ' τη φιλοσοφία της ανταποδοτικότητας, καθώς προστέθηκε η δυνατότητα της σύναψης συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείου ή νοσοκομείων και ασφαλιστικού ταμείου ή ομάδας ασφαλιστικών ταμείων. Οταν ρωτήθηκε ο υπουργός, αν αυτό θα σημάνει διαφοροποίηση του νοσήλιου ο υπουργός απάντησε: "Οταν μιλάμε για σύμβαση μετά από διαπραγμάτευση, αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης".

Μ' άλλα λόγια εισάγεται η έννοια του Ενιαίου Φορέα Υγείας ή της "Ομοσπονδίας" των Ταμείων, που μπορεί να οδηγήσει - πέραν των άλλων - σε νοσοκομεία πολλών ταχυτήτων. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ο υπουργός, αν η ρύθμιση αυτή αποτελεί εισαγωγή του ΕΦΥ, απάντησε ότι αυτό αποτελεί δική σας εκτίμηση, ενώ πρόσθεσε: "Ουδείς τούς υποχρεώνει για τις συμβάσεις. Απλώς το ενθαρρύνουμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει. Η σύμβαση δεν είναι εξαναγκαστική".

Πέρα απ' τη ρύθμιση αυτή για το θέμα της χρηματοδότησης, εκτός απ' την κρατική επιδότηση, προβλέπεται και πάλι το διαφοροποιημένο νοσήλιο κατά κατηγορία ιατρικών πράξεων, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη να πληρώνουν νοσήλια τα ασφαλιστικά ταμεία και στα κέντρα ψυχικής υγείας και στις μονάδες ψυχικής υγείας, μετά από απόφαση των αρμόδιων υπουργών.

Κατά τα άλλα, παραμένουν οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου, με επιμέρους τροποποιήσεις, όσον αφορά τη σύνθεση των επιτροπών, που θα επιλέγουν τον πρόεδρο - μάνατζερ. Παραμένει, όμως, εν τω συνόλω ο αυταρχικός τρόπος διοίκησης και η περιθωριοποίηση της Επιστημονικής Επιτροπής.

Μάλιστα ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση καταστάλαξε στις βασικές ρυθμίσεις και ότι παραμένει αμετακίνητη.

Αμετακίνητη παραμένει η κυβέρνηση στη μη μονιμότητα και των νεοεισερχομένων γιατρών, αν δεν αποκλείει εν μέρει ρυθμίσεις χωρίς να ανατρέπεται ο βασικός πυρήνας. Ο υπουργός παρουσίασε αυτή τη ρύθμιση ως ευνοϊκότερη απ' το συνδυασμό των ρυθμίσεων των πρώην υπουργών, Σούρλα και Κρεμαστινού, που προβλέπουν τη θητεία των γιατρών.

Οσον αφορά στην εξίσωση των αμοιβών των υπερωριών των νοσοκομειακών γιατρών, με αυτές των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός αναγνώρισε ότι είναι άδικη η εξαίρεσή τους - "αμφισβητώ και τη συνταγματικότητα της απόφασης" είπε - και ότι ως την Παρασκευή θα γίνουν ανακοινώσεις για το θέμα αυτό και θα ισχύσουν από 1.8.1996. Επίσης, πρόσθεσε ότι από 1.1.1997 θα γίνει ένα ακόμα βήμα στις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών στα πλαίσια του ενιαίου μισθολογίου, με την πιθανή ρύθμιση των πλασματικών υπερωριών.

Ακόμα ο υπουργός συνδύασε κάποια βελτίωση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών, με την εξέλιξη των γιατρών μέσα στο σύστημα.

Καθ' οδόν προς το δανεισμό

Χτες, ο υπουργός επέμενε και πάλι στην περιστολή των "σπάταλων δαπανών". Παρουσίασε, μάλιστα, συγκριτικά στοιχεία των εξαρτημάτων καρδιολογίας, σύμφωνα με τα οποία τα εξαρτήματα αυτά είναι ακριβότερα κατά 3,155 δισ. στην Ελλάδα από ό,τι είναι στην Αγγλία. Επίσης παρουσίασε στοιχεία απ' το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, σύμφωνα με τα οποία παρουσίασε πλεόνασμα. Ακόμα επικαλέστηκε και μια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη χρήση του 1994, σύμφωνα με την οποία ορισμένα νοσοκομεία παρουσιάζουν αδιάθετες πιστώσεις. "Δεν υιοθετούμε, αλλά ούτε και απορρίπτουμε την έκθεση, αλλά αναθέσαμε σε επιτροπή τη διερεύνηση του θέματος", είπε ο υπουργός.

Ο Αν. Πεπονής παρουσίασε μελέτη, σύμφωνα με την οποία, ασφαλισμένοι ταυτόχρονα και σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες είχαν νοσηλεία 450.000 ημερών νοσηλείας σε δημόσια νοσοκομεία. Αν, υποστήριξε ο υπουργός "πληρωθούν" οι 225.000 μέρες νοσηλείας θα υπάρξουν έσοδα 7 δισ. το χρόνο. Το σχέδιο νόμου διαλαμβάνει σχετική ρύθμιση, αλλά εκτιμάται ως αμφίβολη η αποτελεσματικότητά της.

Με βάση αυτά τα στοιχεία ο υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν "μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης" πόρων "αν όλοι οι παράγοντες αποφασίσουμε να περιορίσουμε τις δαπάνες" και έφερε ως παράδειγμα την εξομοίωση του μέσου νοσηλείας της Ελλάδας με αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης (δέκα και οχτώ μέρες, αντίστοιχα).

Παρ' όλα αυτά ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε αν αυτή η "εξοικονόμηση πόρων" πρόκειται να αποτρέψει το δανεισμό των νοσοκομείων, δήλωσε: "Εάν δεν εξευρεθεί άλλος τρόπος να πληρώσει το δημόσιο θα προχωρήσουμε στη δανειοδότηση. Αυτά τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως και η παθολογία δεκαετιών δε θεραπεύεται αμέσως. Η παράταση των χρεών επαυξάνει τους τόκους υπερημερίας".

Η ΔΗΠΑΚ διατήρησε τα ποσοστά

Η μόνη παράταξη που διατήρησε τα εκλογικά της ποσοστά στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), που διεξήχθησαν στις 26 - 27 Μάη, για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), είναι η ΔΗΠΑΚ - Γιατρών, που υποστηρίχτηκε από τους κομμουνιστές και προοδευτικούς γιατρούς. Αντίθετα, σημαντική πτώση σημείωσαν οι παρατάξεις που υποστηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το "ΣΥΝ", ενώ η αποχή έφτασε στο 51%.

Ψήφισαν 7.069 γιατροί απ' τους 14.360 οικονομικά εντάξει (Ακυρα 207 και 30 λευκά ψηφοδέλτια). Η ΔΗΠΑΚ - Γιατρών πήρε 397 ψήφους (ποσοστό 6%) και μία έδρα. Στις εκλογές του 1993 είχε πάρει 513 ψήφους (ποσοστό 6,06%) και μία έδρα. Η ΔΗΚΙ που πρόσκειται στη ΝΔ έπεσε δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Πήρε 3.226 ψήφους (ποσοστό 46%) και οχτώ έδρες, από 4.751 ψήφους (ποσοστό 56,09%) και εννέα έδρες. Η ΠΑΣΚ - Γιατρών έπεσε δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες. Πήρε 1.139 ψήφους (ποσοστό 16%) και τρεις έδρες από 2.367 ψήφους (ποσοστό 27,94%) και πέντε έδρες. Τρεις περίπου ποσοστιαίες μονάδες έχασε και η ΑΕΓ που πρόσκειται στο "ΣΥΝ". Πήρε 482 ψήφους (ποσοστό 7%) και μία έδρα από 832 ψήφους (ποσοστό 9,82%) και δύο έδρες.

Από μία έδρα πήραν επίσης και τρεις νέες παρατάξεις. Η "Ιατρική Αναβάθμιση" που πρόσκειται στην ΠΟΛ. ΑΝ. (383 ψήφοι ή 5%). Η παράταξη "Νέοι Γιατροί" που υποστηρίχτηκε από ειδικευόμενους γιατρούς, πήρε 512 ψήφους (ποσοστό 7%). Η παράταξη "Αδέσμευτοι Γιατροί Ιπποκράτης" που υποστηρίχτηκε από στρατιωτικούς γιατρούς, πήρε 475 ψήφους (ποσοστό 7%). Τέλος, η παράταξη "Γιατροί της Αθήνας" πήρε 184 ψήφους (ποσοστό 3%) και δεν πήρε έδρα.

Χωρίς "οριστική λύση" για το επίδομα

Αποκαλυπτικός ήταν ο Αν. Πεπονής όσον αφορά το επίδομα των 35.000 δραχμών που είχε υποσχεθεί ότι θασει στους εργαζόμενους των νοσοκομείων από 1.8.1996.

"Δεν έχουμε καταλήξει, είπε ο υπουργός, σε οριστική λύση. Μένω στην άποψη ότι κακώς - και το τονίζω αυτό - ακολουθήθηκε αυτή πολιτική των επιδομάτων δήθεν παραγωγικότητας. Εφόσον έχει δοθεί σε πλήθος εργαζομένων του Δημοσίου, δεν είναι σωστό να μείνουν έξω οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία". "Και αυτό το επίδομα, είπε σε άλλο σημείο, είναι μεταβατικού χαρακτήρα και όταν καταργηθούν τα άλλα επιδόματα, θα καταργηθεί και αυτό, που προσπαθούμε να καταβάλουμε από 1.8.1996".

Παρ' όλα αυτά η ΠΟΕΔΗΝ έσπευσε με ανακοίνωσή της να ζητήσει την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση και οι "εκκρεμότητες που υπάρχουν και αφορούν θέματα των εργαζομένων θα πρέπει να προωθηθούν με τη μορφή τροπολογιών".

Η ... απόσυρση

Κάπου εκεί στο τέλος του σχεδίου, υπήρχε και ένα ξέμπαρκο άρθρο που αναφερόταν "στα απογευματινά χειρουργεία και εργαστήρια".

Οταν ρωτήθηκε ο υπουργός, είπεότι έχει αποσυρθεί και να αφαιρεθεί. Μ' άλλα λόγια η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί απ' τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία. Επιπλέον το στοιχείο αυτό δείχνει ότι το νομοσχέδιο κόβεται και ράβεται συνέχεια.

Αγροτικό ιατρείο, το "βαγόνι"

Το Ρίβιο - ένας συνοικισμός του χωριού Παπαδάτες στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας - βρίσκεται στο 301ο χιλιόμετρο του Εθνικού Δρόμου Αθήνας - Ιωαννίνων.

Οι κάτοικοι του χωριού ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας χρήματα, για να κατασκευάσουν στο συνοικισμό ένα μικρό ιατρείο ώστε να σταματήσει η εξέταση των ασθενών στο καφενείο όταν επισκέπτεται το συνοικισμό ο αγροτικός γιατρός. Αντί χρημάτων, οι κάτοικοι είδαν πριν το Πάσχα μια νταλίκα να ξεφορτώνει ένα παροπλισμένο βαγόνι του ΗΣΑΠ - 20 μέτρων και 37 τόνων - στην άκρη του δρόμου.

Αυτό το βαγόνι προορίζεται για αγροτικό ιατρείο! Βέβαια παραμένει εκεί, όπου ξεφορτώθηκε, γιατί τώρα προέκυψε το θέμα της μεταφοράς στο οικόπεδο όπου επρόκειτο να εγκατασταθεί.

Ο Νίκος Καραμπάς, κοινοτικός σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού "Λαϊκή Ενότητα", μας είπε: "Η πρώτη έκπληξή μας δεν άργησε να μετατραπεί σε οργή, όταν μας εξήγησαν πως το βαγόνι το έστειλε το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας για να το χρησιμοποιούμε σαν ιατρείο! Αν μας έδιναν τα χρήματα που πλήρωσαν για τη μεταφορά, θα αγοράζαμε ένα λυόμενο σπίτι για ιατρείο... Τι να υποθέσουμε; Οτι δεν τους πέρασε από το μυαλό; Η, μήπως, ότι κάποιος έπρεπε να πάρει τα μεταφορικά και στήθηκε όλη η επιχείρηση εμπαιγμού; Εκτός κι αν θέλανε να μας υποδείξουν πως πρέπει να πάρουμε το ...τρένο, ενόψει ξεκληρίσματος από τα χωριά μας! Ετσι είτε αλλιώς, μιλάμε για "ντροπής πράματα"".

Το παροπλισμένο βαγόνι στον εθνικό δρόμο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ