ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οριακή κατάσταση επιβίωσης των αγροτών
  • Η άκριτη εφαρμογή, μέσω της ΚΑΠ της ΕΕ, των οδηγιών των πολυεθνικών εταιριών, που δρουν στον αγροτικό τομέα έχει οδηγήσει στην ανέχεια και στα πρόθυρα της καταστροφής εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες
  • Επερώτηση "εφ' όλης της ύλης" κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Μπροστά στις ευθύνες της για την τραγική οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από την πολιτική που ακολουθείται, θέτει την κυβέρνηση το ΚΚΕ.Με επερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Σπύρος Στριφτάρης, Αντώνη Σκυλλάκος, Μήτσος Κωστόπουλος, Γιάννη Κατσαρός, Στρατής Κόρακας και Γεράσιμος Αραβανής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, αφού επισημαίνει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ελέγχει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν πήρε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του δραματικά μειωμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και για τη στήριξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, που βρίσκονται σε πρωτοφανή κρίση, εξαιτίας της άκριτης εφαρμογής, μέσω της ΚΑΠ της ΕΕ, των οδηγιών των πολυεθνικών εταιριών που δρουν στο χώρο των αγροτικών εφοδίων και της μεταποίησης της αγροτικής παραγωγής. Στην επερώτηση του ΚΚΕ αναφέρονται ειδικότερα:

Για τους κτηνοτρόφους

Οι κτηνοτρόφοι,κύρια οι αιγοπροβατοτρόφοι, με τη λήξη της γαλακτοκομικής περιόδου βρέθηκαν καταχρεωμένοι και, πολλοί, αδυνατούν να συντηρήσουν τα ζώα τους. Το μεικτό εισόδημά τους μειώθηκε κατά 25% - 40%, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του γάλακτος. Από την άλλη το κόστος παραγωγής με την ασυδοσία που επικράτησε στην αγορά των ζωοτροφών, εκ μέρους των εμπόρων αυξήθηκε πάνω από 15%.Αποτέλεσμα ήταν, το καθαρό εισόδημά τους, να μειωθεί 35% - 55% κατά περιοχή και μέσο όρο γύρω στα 40%.Οι αγελαδοτρόφοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν πρόστιμα συνυπευθυνότητας που επιβάλλει η ΕΕ για την προηγούμενη χρονιά συνολικά πάνω από 1,3 δισ. δραχμές, ενώ για την περσινή περίοδο το πρόστιμο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 5,5 δισ. δραχμές! Κι αυτό ενώ η χώρα μας είναι έντονα ελλειμματική σε αγελαδινό γάλα. Αποδείχτηκε, για μια ακόμα φορά, ότι "εκσυγχρονισμός" για την κυβέρνηση σημαίνει υποταγή στις πολυεθνικές, εξασφάλιση υπέρογκων κερδών για τις γαλακτοβιομηχανίες, ενώ οδηγούνται στην ανέχεια και την καταστροφή 150.000 κτηνοτρόφοι της χώρας...

Για τους βαμβακοπαραγωγούς

Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί.Μετά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τα - υποτιθέμενα - θετικά της αναθεώρησης του καθεστώτος (ΚΟΑ) στο βαμβάκι ήρθε η πραγματικότητα να βάλει κάθε απολογητή της νέας ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη θέση του... Και, αντί να ζητήσει από το Διευθυντήριο της ΕΕ αυτά που το μαχόμενο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΚΚΕ πρότειναν - δηλαδή την αύξηση των δαπανών για το βαμβάκι ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση - η κυβέρνηση άρχισε μια εκστρατεία δυσφήμισης των αγώνων των αγροτών, όπως έκανε και στην περίπτωση των κτηνοτρόφων. Τώρα προσπαθεί να πείσει τους βαμβακοπαραγωγούς να μειώσουν τη βαμβακοκαλλιέργεια αντικαθιστώντας τη με... σπαράγγια! Κι αυτό, ενώ τα μεγάλα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, συνδυασμένα με τη μείωση της ελάχιστης τιμής είχαν ως αποτέλεσμα οι βαμβακοπαραγωγοί να πουλήσουν με τιμές 10% - 15% μειωμένες από πέρσι... Επίσης, η κυβέρνηση καταχρέωσε τις συνεταιριστικές οργανώσεις, εξαναγκάζοντάς τες να αγοράσουν βαμβάκι με τιμές ψηλότερες απ' αυτές που είχε συμφωνήσει στην ΕΕ.

Για τους καπνοπαραγωγούς

Η κυβέρνηση αρνήθηκε, πεισματικά, να χορηγήσει στους καπνοπαραγωγούς μια μικρή ενίσχυση ίση με το 4% των εσόδων από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Ενώ φτάσαμε στο σημείο να μην καλύπτουμε ούτε τη μειωμένη ποσόστωση παραγωγής, που μας επέβαλε το διευθυντήριο. Σημειώνεται ακόμα ότι οι 800.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ εξακολουθούν να παίρνουν τις προνοιακού χαρακτήρα συντάξεις κοροϊδίας των 25.000 δραχμών το μήνα που δεν επαρκούν να επιβιώσουν...

Σήμερα, υπογραμμίζεται στην επερώτηση του ΚΚΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομεσαίων αγροτών αγωνίζεται να επιβιώσει και αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη προς την ΑΤΕ, ενώ τα ψηλά επιτόκια και οι τόκοι υπερημερίας πνίγουν τους αγρότες. Καλείται δε η κυβέρνηση - μέσω του υπουργού Γεωργίας - να απαντήσει:

  • Γιατί δε φρόντισε, ώστε να στηριχτεί η τιμή των 310 δραχμών το κιλό στο βαμβάκι, τιμή που αντιπροσωπεύει την πραγματική αξία που πληρώθηκαν την προηγούμενη χρονιά οι βαμβακοπαραγωγοί και είχε υποσχεθεί ο προηγούμενος υπουργός Γεωργίας στην Καρδίτσα;
  • Γιατί επέτρεψε την αισχροκέρδεια των γαλακτοβιομηχάνων, που ληστεύουν παραγωγούς και καταναλωτές, ενώ άφησε ασύδοτους του εμπόρους να ληστεύουν τους κτηνοτρόφους, πουλώντας πανάκριβες ζωοτροφές;
  • Γιατί δε ρύθμισε τα χρέη των αγροτοκτηνοτρόφων, με τρόπο που να βοηθά τους αγρότες και γιατί κρατάει ψηλά τα επιτόκια της ΑΤΕ;
  • Γιατί, τέλος, δεν αποδίδει στους μικροκαλλιεργητές καπνού το 4% από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού και γιατί δεν αυξάνει τις αγροτικές συντάξεις;
"Θέρισε" το χαλάζι

Εκτεταμένες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες 13 νομών της χώρας

Εκτεταμένες ζημιές στη φυτική παραγωγή 13 αγροτικών νομών της χώρας, προκάλεσαν οι ισχυρές χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών (27 με 29/5) και υπολογίζεται ότι έχουν πληγεί περισσότερα από 200.000 στρέμματα καλλιεργειών.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές προκλήθηκαν στους Νομούς Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Αιτωλοακαρνανίας,ενώ ζημιές σημειώθηκαν και στους Νομούς Σερρών, Ηλείας, Κορινθίας, Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Μαγνησίας και Καστοριάς.Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), το ισχυρότερο πλήγμα από την πρόσφατη θεομηνία γνώρισαν οι Νομοί Πέλλας, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς,όπου από το χαλάζι προξενήθηκαν τεράστιες σε έκταση ζημιές, στις καλλιέργειες φρούτων (κυρίως ροδάκινα), βαμβακιών, σιτηρών και κηπευτικών. Υπολογίζεται ότι στους νομούς αυτούς επλήγησαν 150.000 στρέμματα καλλιεργειών, ενώ ειδικά στα Γιαννιτσά σημειώθηκε ολοσχερής καταστροφή.

Στο Νομό Λάρισας "χτυπήθηκαν" από το χαλάζι 15.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας στις περιοχές των Κοινοτήτων Χάλκης, Νέων Καρυών, Ν. Λεύκης, Μοσχοχωρίου, Μελίας και Νίκης. Στην Αιτωλοακαρνανία προξενήθηκαν ζημιές κυρίως σε καπνά, σε έκταση 10.000 στρεμμάτων, σε Μακρύνεια, Εμπεσό - Χαλκιόπουλο και Περατιά. Στο Νομό Σερρών,επίσης, προξενήθηκαν ζημιές σε βαμβάκια και σιτηρά σε έκταση 4.000 στρεμμάτων περίπου, στις Κοινότητες Ηράκλειας, Βαλτερού και Κερκίνης.

Μεγάλες είναι οι ζημιές επίσης: Στην Ηλεία,όπου σημειώθηκαν καταστροφές σε καρπούζια και γενικότερα στα κηπευτικά, σε αμπέλια και σταφίδες, στις περιοχές Αμαλιάδας, Βαρθολομιού, Βιτυνέικων, Πράσινου και Καρδιακαύτη. Στην Εύβοια,όπου έγιναν μεγάλες ζημιές κυρίως σε αμπέλια και κηπευτικά, σε Αυλίδα, Αγιο Νικόλα, Βασιλικό, Μύτικα κλπ. Τις καταστροφές από το χαλάζι δε γλίτωσε ούτε ο νομός Αττικής, αφού επλήγησαν καλλιέργειες κηπευτικών, αμπέλια, κεράσια, φιστίκια Αιγίνης κλπ. σε Αυλώνα, Συκάμινο, Ν. Παλάτια, Ωρωπό, καθώς και στο Αιάντειο Σαλαμίνας.

Ηδη γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, βρίσκονται στους τόπους των καταστροφών, προκειμένου να εκτιμήσουν το ύψος των ζημιών, ωστόσο όμως τίθεται ζήτημα όσον αφορά τη στήριξη των αγροτών που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία, καθώς και το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων.

ΦΑΡΣΑΛΑ
Συλλαλητήριο αγροτών σήμερα

Στα Φάρσαλα συνεχίζουν σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας τον αγώνα τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων γίνεται συλλαλητήριο, μετά από απόφαση σύσκεψης εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Ενώσεων Συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε εκεί πριν λίγες μέρες. Οι αγρότες των Φαρσάλων θα συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την πάλη τους για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής και την υπεράσπιση του εισοδήματός τους. Αιχμή του σημερινού συλλαλητηρίου είναι το βαμβάκι, αφού στην περιοχή αυτή που ζει κυρίως από αυτό, οι αγρότες έχασαν φέτος 50 δρχ. το κιλό και βλέπουν πως η ερχόμενη χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη.

Κι ενώ οι αγρότες των Φαρσάλων κινητοποιούνται για την επίλυση των προβλημάτων τους, πολλοί βαμβακοπαραγωγοί σε διάφορες περιοχές της χώρας, περιμένουν ακόμα τους εκκοκκιστές να τους πληρώσουν για την παραγωγή που τους παρέδωσαν εδώ και μήνες. Χαρακτηριστικό είναι ένα παράδειγμα στην Καρδίτσα,όπου σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών, ο γνωστός εκκοκκιστής Μ. Τσιπλάκος,δεν έχει δώσει ακόμα ούτε δραχμή σε πολλούς βαμβακοπαραγωγούς των περιοχών Παλαμά, Μ. Καλύβια, Ράξα, Μεγάρχη και Κεφαλόβρυσο και τα ποσά που τους χρωστά ανέρχονται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια δραχμές.

ΣΕΡΡΕΣ
Δικάζονται 30 αγρότες

Συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών η δίκη των 30 αγροτών που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε στις 15 Απρίλη του 1992 έξω από τη νομαρχία, με το οποίο διεκδικούσαν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, δακρυγόνα και καπνογόνα.

Η δίκη ξεκίνησε χτες λίγο πριν το μεσημέρι παρουσία δεκάδων αγροτών οι οποίοι αγανακτισμένοι κατήγγειλαν την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τους. Κατέθεσαν δύο αστυνομικοί - μάρτυρες κατηγορίας. Να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες για πρόκληση ζημιών και διατάραξη κοινής ειρήνης, βασίζονται σε βιντεοταινία από τη συγκέντρωση.

Στη δίκη παραβρίσκεται για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός, ο οποίος συμπαραστέκεται από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση εκφοβισμού με τις κλήσεις και τα πρόστιμα. Ομως οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν μπροστά σε κανένα εκφοβισμό. Η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών του νομού καταγγέλλει τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και κάνει σαφές πως οι αγρότες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις αποφάσεις της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, με έντονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις - συλλαλητήρια, κατάγγειλαν την καταστροφική αγροτική πολιτική και διεκδίκησαν μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ