Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θέρισε" το χαλάζι

Εκτεταμένες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες 13 νομών της χώρας

Εκτεταμένες ζημιές στη φυτική παραγωγή 13 αγροτικών νομών της χώρας, προκάλεσαν οι ισχυρές χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών (27 με 29/5) και υπολογίζεται ότι έχουν πληγεί περισσότερα από 200.000 στρέμματα καλλιεργειών.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές προκλήθηκαν στους Νομούς Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Αιτωλοακαρνανίας,ενώ ζημιές σημειώθηκαν και στους Νομούς Σερρών, Ηλείας, Κορινθίας, Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Μαγνησίας και Καστοριάς.Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), το ισχυρότερο πλήγμα από την πρόσφατη θεομηνία γνώρισαν οι Νομοί Πέλλας, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς,όπου από το χαλάζι προξενήθηκαν τεράστιες σε έκταση ζημιές, στις καλλιέργειες φρούτων (κυρίως ροδάκινα), βαμβακιών, σιτηρών και κηπευτικών. Υπολογίζεται ότι στους νομούς αυτούς επλήγησαν 150.000 στρέμματα καλλιεργειών, ενώ ειδικά στα Γιαννιτσά σημειώθηκε ολοσχερής καταστροφή.

Στο Νομό Λάρισας "χτυπήθηκαν" από το χαλάζι 15.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας στις περιοχές των Κοινοτήτων Χάλκης, Νέων Καρυών, Ν. Λεύκης, Μοσχοχωρίου, Μελίας και Νίκης. Στην Αιτωλοακαρνανία προξενήθηκαν ζημιές κυρίως σε καπνά, σε έκταση 10.000 στρεμμάτων, σε Μακρύνεια, Εμπεσό - Χαλκιόπουλο και Περατιά. Στο Νομό Σερρών,επίσης, προξενήθηκαν ζημιές σε βαμβάκια και σιτηρά σε έκταση 4.000 στρεμμάτων περίπου, στις Κοινότητες Ηράκλειας, Βαλτερού και Κερκίνης.

Μεγάλες είναι οι ζημιές επίσης: Στην Ηλεία,όπου σημειώθηκαν καταστροφές σε καρπούζια και γενικότερα στα κηπευτικά, σε αμπέλια και σταφίδες, στις περιοχές Αμαλιάδας, Βαρθολομιού, Βιτυνέικων, Πράσινου και Καρδιακαύτη. Στην Εύβοια,όπου έγιναν μεγάλες ζημιές κυρίως σε αμπέλια και κηπευτικά, σε Αυλίδα, Αγιο Νικόλα, Βασιλικό, Μύτικα κλπ. Τις καταστροφές από το χαλάζι δε γλίτωσε ούτε ο νομός Αττικής, αφού επλήγησαν καλλιέργειες κηπευτικών, αμπέλια, κεράσια, φιστίκια Αιγίνης κλπ. σε Αυλώνα, Συκάμινο, Ν. Παλάτια, Ωρωπό, καθώς και στο Αιάντειο Σαλαμίνας.

Ηδη γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, βρίσκονται στους τόπους των καταστροφών, προκειμένου να εκτιμήσουν το ύψος των ζημιών, ωστόσο όμως τίθεται ζήτημα όσον αφορά τη στήριξη των αγροτών που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία, καθώς και το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ