Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τυφλή" και εξωφρενική απόφαση δικαστηρίου

Τον κόσμο που βρίσκεται "πίσω από τα σίδερα" θα γνωρίσει ένα κοριτσάκι 2,5 χρόνων, καθώς η μητέρα του και ο πατέρας του καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για ακάλυπτες επιταγές

Τον κόσμο πίσω από τα κάγκελα της φυλακής είδε χτες ένα αθώο κοριτσάκι μόλις 2,5 χρόνων, η Μερόπη Καλυμνιώτη,μετά από μια τυφλή και εξωφρενική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης, που καταδίκασε τη μητέρα του Καλλιόπη,49 χρονών, σε φυλάκιση 19 μηνών και πρόστιμο 1.000.000 δραχμών για ακάλυπτες επιταγές και χρέη στο ΤΕΒΕ.

Η ίδια η Κ. Καλυμνιώτη ισχυρίστηκε, χτες το πρωί, τη στιγμή που οδηγούνταν στις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με την κορούλα της, πως ζήτησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής για ένα μήνα μέχρι να βρει τα απαιτούμενα χρήματα από συγγενείς της στην Αμερική, αλλά δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Το δρόμο της φυλακής πήρε και ο πατέρας της οικογένειας Σταύρος Καλυμνιώτης,ο οποίος καταδικάστηκε για ακάλυπτες επιταγές σε ποινή φυλάκισης 51 μηνών και οδηγήθηκε στις φυλακές της Χίου, αφήνοντας πίσω του και χωρίς γονείς δύο αγόρια 17 και 19 χρόνων.

Το ζευγάρι Καλυμνιώτη διατηρούσε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στην Καλλονή της Λέσβου και αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Από το 1992 η κατάσταση επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στα δικαστήρια για ακάλυπτες επιταγές και χρέη στο ΤΕΒΕ. Να υπενθυμίσουμε ότι η ποινή φυλάκισης των 19 μηνών είναι μετατρέψιμη σε χρηματική.

Αναμφίβολα, η ποινή του δικαστηρίου Μυτιλήνης είναι πάρα πολύ αυστηρή και εξοντωτική για μια οικογένεια, η οποία στην αρχή βρέθηκε σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, και στη συνέχεια πατέρας και μητέρα πήραν το δρόμο της φυλακής. Το δικαστήριο έκρινε με τυφλά δικονομικά κριτήρια, χωρίς να επιδείξει καμιά επιείκεια και ευαισθησία στο οικογενειακό δράμα, με αποτέλεσμα να διαλύεται ολοσχερώς μια ολόκληρη οικογένεια.

Για αλόγιστη χρήση του νόμου γίνεται έμμεσα αναφορά και από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου σε ανακοίνωση μεταξύ άλλων επισημαίνεται: "Οι ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας παρέχουν δυνατότητες, οι οποίες ίσως δεν ασκήθηκαν ή δεν εξαντλήθηκαν, για λόγους που δεν μπορεί να γνωρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης (αναστολή λόγω άσκησης αναίρεσης, αναβολή έκτισης με εισαγγελική διάταξη κλπ.). Οι δυνατότητες αυτές μπορούν να ασκηθούν και τώρα, αρμόδιο, όμως, όργανο είναι το δικαστήριο και η εισαγγελική αρχή".

Το θέμα με τη φυλάκιση της μικρούλας Μ. Καλυμνίου προξένησε πανελλήνια συγκίνηση και προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν διάφοροι παράγοντες, ώστε να καταβάλουν το χρηματικό ποσό που απαιτείται, αφού η ποινή φυλάκισης των 19 μηνών είναι μετατρέψιμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ