Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαχητική διαδήλωση των τυφλών

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση χαιρετίζει τον αγώνα στη Θεσσαλονίκη

Πορεία διαμαρτυρίας προς τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης έκαναν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος Προστασίας Τυφλών Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της τριήμερης κινητοποίησής τους, με την οποία διεκδικούν την κάλυψη του 100% του προϋπολογισμού της Σχολής. Το Ιδρυμα θα παραμείνει κλειστό και σήμερα, ενώ την επόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει το ΔΣ της Σχολής για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησε σε συνεργασία με τους εργαζόμενους.

Απ' τα 370 εκατ. του προϋπολογισμού για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών, εγκρίθηκαν μόνο τα 160, με αποτέλεσμα σήμερα το ταμείο του Ιδρύματος να είναι μηδενικό. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπεύθυνο Κοινωνικής Πολιτικής της Νομαρχίας κ. Λιάκο και του έθεσε υπόψη το αίτημα για κάλυψη και του υπόλοιπου μέρους του προϋπολογισμού. Ο υπεύθυνος περιορίστηκε να αναφέρει πως η Νομαρχία από την πλευρά της έκανε παρεμβάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο και τους βεβαίωσε ότι θα πάρουν κάποια επιπλέον χρήματα, αλλά δεν ανέφερε όμως πόσα και πότε. Η πρόεδρος των εργαζομένων, Γεωργία Κουλιάλη, δήλωσε πως θα πρέπει το υπουργείο Υγείας -Πρόνοιας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην κοινότητα των τυφλών και στο Ιδρυμα που καλύπτει 34 νομούς της χώρας.

"Πιστεύουμε ότι η τακτική των περικοπών έχει στόχο να διώξει από το βάρος του κρατικού προϋπολογισμού την πρόνοια και να περάσει στα χέρια ιδιωτών", επισημαίνουν οι εργαζόμενοι. Ο εκπαιδευτικός της Σχολής Τυφλών, Δ. Ζουρνατζής, λέει: "Αυτοί πιστεύουν ότι η σχολή είναι ένα παραγωγικό κέντρο. Ομως δεν είναι έτσι. Εμείς προσφέρουμε εκπαίδευση, υπηρεσίες. Δεν μπορεί το Ιδρυμα να λειτουργεί με 150 εκατ. Δεν μπορούμε να παρέχουμε ό,τι χρειάζονται τα παιδιά. Εκτός αν θέλουν να το κάνουν άσυλο". Η λογίστρια του Ιδρύματος, Τσανικίδου Ευδοκία, επισημαίνει ότι τα εργαστήρια απασχόλησης και εργοθεραπείας οδηγούνται σε μαρασμό και τονίζει: "Μέχρι το 2000 οι εργαζόμενοι σ' αυτά τα τμήματα θα βγουν σε πλήρη σύνταξη, ταυτόχρονα δεν υπάρχει προοπτική για πρόσληψη καινούργιων, οπότε με μαθηματική ακρίβεια τα εργαστήρια θα κλείσουν".

Η ΕΣΚ Τυφλών

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών χαιρετίζει την κινητοποίηση των εργαζομένων στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που θέλει την πρόνοια και την ειδική αγωγή στα χέρια της ψευτοφιλανθρωπίας αλλά και σε επιχειρήσεις στον τομέα αυτό. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, ιδιαίτερα του γενικού γραμματέα Π. Κουρουμπλή, αλλά και της πλειοψηφίας του ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών που βάζουν πλάτες στην κατεύθυνση συρρίκνωσης των δύο σχολών, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Ουσιαστικά τις μετατρέπουν σε υπηρεσίες παροχής υποβαθμισμένων υπηρεσιών προκειμένου να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα όλες αυτές οι δραστηριότητες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Σχολή Τυφλών (2010-12-04 00:00:00.0)
Δικαιολογούν τις περικοπές λόγω ...«εξορθολογισμού» (2010-10-12 00:00:00.0)
Σήμερα το κοινό συλλαλητήριο (2005-06-22 00:00:00.0)
Στις αντιλαϊκές πολιτικές η ευθύνη για τα οξυμένα προβλήματά τους (2004-05-21 00:00:00.0)
Απόδειξη αντιλαϊκότητας και αντικοινωνικότητας (2000-03-04 00:00:00.0)
Στο δρόμο οδηγούνται παιδιά με ειδικές ανάγκες (1997-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ