Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΡΥΜΑ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
Απόδειξη αντιλαϊκότητας και αντικοινωνικότητας

Το ίδρυμα «Αγιος Παντελεήμονας», που η κυβέρνηση το χρησιμοποίησε σαν δείγμα της δήθεν κοινωνικής της πολιτικής, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που το επισκέφθηκε χτες το χαρακτήρισε ως απόδειξη αντιλαϊκότητας και αντικοινωνικότητας.

Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος που, στα πλαίσια των προεκλογικών περιοδειών του ΚΚΕ, βρέθηκε χτες στο μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα παρόμοιο ίδρυμα, επικεφαλής ήταν ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Βασ. Αχτσής, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του κλιμακίου του Κόμματος κάλεσαν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν μια πολιτική που έχει θέσει την κοινωνική πρόνοια υπό διωγμό. Να ψηφίσουν το ΚΚΕ και με το συντονισμένο αγώνα τους με τους άλλους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα να αντιταχθούν αποφασιστικά στην αντιλαϊκή, βάρβαρα αντικοινωνική πολιτική των κομμάτων της ΟΝΕ και της ΕΕ. «Σ' αυτό τον αγώνα το ΚΚΕ θα είναι αποφασιστικά δίπλα σας, αυτή είναι η μόνη υπόσχεση και δέσμευση που παίρνουμε απέναντι σας», δήλωσε ο Β. Αχτσής στους εργαζόμενους.

«Ενα πολυδιαφημισμένο ίδρυμα από το ΠΑΣΟΚ, ένα ίδρυμα που σε επίσκεψή του ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με αυτό επιβεβαιώνεται το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα είναι η ίδια η απόδειξη της αντιλαϊκότητας και της αντικοινωνικότητας της πολιτικής της», τόνισε ο Χ. Χουρδάκης.

Εντονη ήταν η αγανάκτηση των εργαζομένων για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς, την υπερεντατικοποίηση, τους χαμηλούς μισθούς, τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και ιδιαίτερα ειδικευμένο. Οσον αφορά τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, αυτά λειτούργησαν χωρίς ένα συνολικό σχεδιασμό και ήταν φυσικό να μην εκπληρώσουν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Τα παιδιά που εκπαιδεύτηκαν, αντί σε ένα μεγάλο τουλάχιστον μέρος τους να απορροφηθούν από προστατευμένα εργαστήρια και να μπούνε στην παραγωγή, παραμένουν στο ίδρυμα μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν πού να πάνε. Σε παλιά οικήματα έχουν συσσωρευτεί περιστατικά ανεξαρτήτως κατηγορίας. Πεντακόσια άτομα βρίσκονται σε τμήματα - αποθήκες. Συνυπάρχουν στους ίδιους χώρους, χωρίς ειδικευμένο προσωπικό, ηλικιωμένοι και νέοι, με διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικά προβλήματα.

«Η απογοήτευση των εκπαιδευτών που πριν από χρόνια εκπαίδευσαν 120 παιδιά με ειδικές ανάγκες, νοητική στέρηση καθώς και άλλες αναπηρίες, είναι μεγάλη, καθώς βλέπουν αυτούς τους νέους σήμερα να μην έχουν πού να πάνε. Κανένας δρόμος για προστατευμένα εργαστήρια και την παραγωγή δεν έχει ανοίξει γι' αυτά. Παραμένουν στο ίδρυμα χωρίς προοπτική, τη στιγμή που υπάρχει υποδομή και εκπαιδευτές. Ετσι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το υλικό για την εκπαίδευση άλλων, καινούριων παιδιών», υπογράμμισε ο Χ. Χουρδάκης.

Σημειώνεται ότι και οι ίδιοι οι διοικούντες ομολόγησαν, ανεξάρτητα από την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ίδιοι και οι εργαζόμενοι για τη βελτίωση της κατάστασης, την ανεπάρκεια τέτοιων ιδρυμάτων στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης το μπλοκάρισμα του ιδρύματος τη στιγμή που αυτό δεν μπορεί να δεχτεί αιτήσεις για την εγγραφή νέων παιδιών.

«Αυτό είναι το "κοινωνικό" πρόσωπο της κυβέρνησης», είπε ο Χ. Χουρδάκης. «Αυτή η υποκρισία και η βαρβαρότητα γίνεται στο όνομα της ΟΝΕ και της καπιταλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων. Ετσι συνθλίβονται όνειρα, αγωνίες εργαζομένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους. Και για το λόγο αυτό όλοι από κοινού θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ