Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΜΕΤΑΔΩΣΟΥΝ !

Προτείνουμε στους υπευθύνους της ΕΡΤ, την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, στο Ζάππειο, να τη μεταδίδουν καθημερινά από τις συχνότητές τους - αν γίνεται και δυο φορές τη μέρα. Προτείνουμε να την προβάλλουν ως την τελευταία στιγμή, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Συμφωνούμε, επίσης, να τη μεταδίδουν, όπως τη μετέδωσαν προχτές, που «έκοψαν» τη ζωντανή σύνδεση από το Ζάππειο (τι σύμπτωση!) αμέσως μόλις ο Δ. Ρέππας - και μετά από κάνα δυο ώρες πρωθυπουργικού «μονόλογου» - «θυμήθηκε» να δώσει δικαίωμα υποβολής ερώτησης στα ΜΜΕ, που δεν κατατάσσονται στον υπέροχο κόσμο των φίλων του «εκσυγχρονισμού».

Ακόμα, λοιπόν, και χωρίς τις «ενοχλητικές» ερωτήσεις, που τέθηκαν προς τον κ. Σημίτη, ακόμα και χωρίς τις αμήχανες απαντήσεις του, ακόμα κι έτσι, τα όσα είπε προχτές ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τους ψηφοφόρους. Διότι (και) σε αυτή την περίπτωση ισχύει ό,τι ακριβώς ισχύει και με το ψέμα. Το ψέμα - παρεμπιπτόντως - είναι σημαντικό, αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής. Τόσο αναπόσπαστο, όσο και η αλήθεια. Οταν, δε, το ψέμα εκτοξεύεται σε απίστευτες ποσότητες - όπως το φρόντισε ο Κ. Σημίτης στο Ζάππειο - τότε αναγκαστικά οι άνθρωποι νιώθουν όλο και πιο έντονα την ανάγκη να φωνάξουν: «Φτάνει πια, μην κακοποιείτε άλλο την αλήθεια»!

Η κακοποίηση της αλήθειας προχτές, κατά την παρουσίαση των «10 στόχων» του εκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε εξακολουθητική και ειδεχθής. Μερικά παραδείγματα αρκούν:

***

1ο): Εμείς δε θίξαμε τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: Ούτε στο μέλλον θα τα θίξουμε!

Βεβαίως, οι πάντες γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ, κινούμενο στα χνάρια της ΝΔ, τίναξε τα όρια συνταξιοδότησης των ανδρών στα 65 χρόνια και των γυναικών στα 60 χρόνια! Οτι με τις συνενώσεις των Ταμείων έχει οδηγήσει τα αποθεματικά των ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ σε έλλειμμα ύψους 73 δισ. δραχμών! Οτι με το νόμο της 27/8/99 επέβαλε, επιπλέον, αναδρομικό χαράτσι στο ΙΚΑ της τάξης των 22 δισ. δραχμών! Οτι με το λεγόμενο «μίνι ασφαλιστικό» πετσόκοψε το επικουρικό των δημοσίων υπαλλήλων στο 20% της κύριας σύνταξης!

Οσο για το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές, μας τα είπε την περασμένη βδομάδα η κοινοτική επίτροπος Α. Διαμαντοπούλου, τα ομολόγησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον προεδρεύοντα της ΕΕ. Οι πάντες, πλέον, γνωρίζουν πως ο κ. Σημίτης θα προσέλθει, τέλη Μάρτη, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στη Λισαβόνα, για να υπερψηφίσει αποφάσεις, που στο όνομα του «κοινωνικού Μάαστριχτ» (!), περιλαμβάνουν: Νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, επιπλέον απαλλαγές των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, ολοκληρωτική άλωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από τις ασφαλιστικές εταιρίες!

Αυτά έκανε ο κ. Σημίτης μέχρι τώρα. Αυτά θα κάνει και στη συνέχεια. Κατά τα άλλα, δεν έθιξε (!), ούτε θα θίξει (!), όπως λέει, τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων...

***

2ο) Εμείς θα «μεταρρυθμίσουμε» το ΕΣΥ, εμείς θα φτιάξουμε «καλύτερο» τον τομέα της Υγείας, είπε ο κ. Σημίτης.

Ας ξεκινήσουμε με τα ...«καλά» και μετά θα πάμε στα ...«καλύτερα». Πάμε, δηλαδή, σε εκείνα που ήδη έχει «προσφέρει» το ΠΑΣΟΚ στην υγεία του λαού. Παραβλέποντας τα ράντζα, τα κλειστά νοσοκομεία, επειδή έτσι το θέλουν οι μεγαλέμποροι των ιδιωτικών κλινικών, την ανεπάρκεια σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, από τα οποία «πάσχει» ο χώρος της υγείας, έχουμε και λέμε: Με την υπουργική απόφαση των Χριστοδουλάκη - Γείτονα, το Φλεβάρη του '98 και την επιβολή του «διαφοροποιημένου νοσηλίου», οι αυξήσεις στα νοσήλια κινήθηκαν μεταξύ 29 - 64%! Από αυτή και μόνο την κυβερνητική απόφαση, το ΙΚΑ - όπως αποκάλυψε ο πρώην διοικητής του - θα επιβαρυνθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια με δαπάνες αυξημένες κατά 50 - 60%!

Οσο για τα «μελλούμενα», δε χρειάζονται πολλά λόγια. Η «μεταρρύθμιση» του κ. Σημίτη είναι προκαθορισμένη: Μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες, με αντίστοιχο, φυσικά, ...«μάνατζμεντ».

Αρα, και εδώ θα εφαρμοστεί η μέθοδος που ακολουθήθηκε και στην Παιδεία: Διάλυση διά της ...«μεταρρύθμισης».

***

3ο) Εμείς, την προηγούμενη 4ετία, φτιάξαμε 210.000 νέες θέσεις εργασίας (!), την επόμενη θα φτιάξουμε άλλες 300.000 (!), είπε ο πρωθυπουργός. Για να προσθέσει: Θα φτιάξουμε κι άλλες 300.000 θέσεις επαγγελματικής κατάρτισης!

Εδώ, μάλλον, ο ακροατής των δηλώσεων Σημίτη αρχίζει να ...αγριεύει. Διότι είναι γνωστό τι έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: Εκανε τους άνεργους εκατοντάδες χιλιάδες και εκτίναξε το ποσοστό ανεργίας στο 13%! Εβαλε λουκέτο σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Κατέστρεψε 193.000 αγροτικά νοικοκυριά, όπως λένε τα στοιχεία της ίδιας της ΕΕ!

Αυτά τα έκανε, ήδη. Τι θα κάνει από δω και πέρα; Εδώ πια, είναι τόσο γνωστή η άποψη του πρωθυπουργού περί της ...«απασχολησιμότητας» (!), που το ερώτημα πρέπει να θεωρείται - και εύλογα - αφελές... Ειδικά, πάντως, για τους αγρότες, αν σκεφτεί κανείς πως επισήμως η ΕΕ μιλά στην «Ατζέντα 2000» για μείωση της απασχόλησης στη γεωργία κατά 7,84% μέχρι το 2006 (σ.σ.: αυτά τα λένε επισήμως, επαναλαμβάνουμε), τότε γίνεται αντιληπτό τι θα γίνει ...ανεπισήμως.

***

4ο) Εμείς κάναμε αναδιανομή κοινωνικά δίκαιη και θα τη συνεχίσουμε και την επόμενη 4ετία, είπε ο πρωθυπουργός! Παρουσίασε, μάλιστα, σειρά φορολογικών «ελαφρύνσεων»...

Τι να πει κανείς τώρα για την κοινωνική «δικαιοσύνη» της κυβέρνησης; Τη βιώνουν τα 2,5 εκατομμύρια Ελλήνων, που (πάλι με βάση τα στοιχεία της ΕΕ) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τη γνωρίζουν το 80% των φορολογουμένων, που, σύμφωνα με τα στοιχεία του '98, ζουν με εισόδημα που μόλις κινείται από 1 έως 3 εκατομμύρια το χρόνο (εν αντιθέσει μιας χούφτας, το 0,1% των φορολογουμένων, που δηλώνει εισοδήματα άνω των 15 εκατομμυρίων ετησίως).

Αλλά ο κ. Σημίτης έταξε από το Ζάππειο ...«ελαφρύνσεις» για μετά τις εκλογές. Και τι περιλαμβάνουν αυτές οι ελαφρύνσεις; Εδώ είναι το φοβερό: Περιλαμβάνουν μείωση του συντελεστή φορολογίας για τους μεγαλοεπιχειρηματίες (!), μείωση φόρων για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 16 εκατ. δραχμών (!) και κατάργηση του φόρου τραπεζικών εργασιών, όπως ζητούν οι τραπεζίτες για να αφήσουν στα ύψη τα επιτόκιά τους!

***

Είπε κι άλλα πολλά ο κ. Σημίτης στο Ζάππειο. Είπε ότι θα φτιάξει και «δίχτυ ασφαλείας» για τους φτωχούς. Και εδώ γεννιέται η απορία: Στον «παράδεισο» του κ. Σημίτη, θα υπάρχουν και φτωχοί, που, μάλιστα, θα είναι τόσοι πολλοί, ώστε να αναγκάζεται ο πρωθυπουργός να εμφανίζει σαν προεκλογική «φιλολαϊκή» εξαγγελία ότι, αφού τους κάνει φτωχούς, μετά, τουλάχιστον, δε θα τους αφήσει να πεθάνουν κιόλας από την πείνα; Τέτοιος «παράδεισος»;(!).

Είπε, επίσης, ότι και τα επόμενα 4 χρόνια το βιοτικό επίπεδο του Ελληνα θα συνεχίσει να υπολείπεται κατά 20% - τουλάχιστον - έναντι του μέσου όρου στην ΕΕ. Κι αυτό σαν «φιλολαϊκή» εξαγγελία το παρουσίασε! Που πάει να πει ότι, αν σήμερα είναι 7 οι ελληνικές περιφέρειες που καταγράφονται ανάμεσα στις 11 φτωχότερες της ΕΕ, αύριο μπορεί να τις κάνει περισσότερες ο κ. Σημίτης...

Κάπως έτσι τα είπε προχτές ο κ. Σημίτης. Κι από πίσω του δέσποζε το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ: «Το μέλλον ξεκίνησε»... Εκείνη την ώρα, ακριβώς, ξεκινούσε και ο ελληνικός λόχος για να πάει στη Μιτροβίτσα του Κοσσυφοπεδίου...

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν: Να την ξαναπροβάλει η ΕΡΤ τη συνέντευξη. Αλλωστε, είχε κάτι που την κάνει να μοιάζει με ταινία θρίλερ. Με πρωταγωνιστές τον κ. Σημίτη, τον κ. Ακη, τον κ. Λαλιώτη. Σε ρόλο ...«γκεστ σταρ», ο κ. Κοντογιαννόπουλος. Ετσι, για να «δέσει» το μέλλον...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ