Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αλαζονεία της εξουσίας πίσω από το... Σύνταγμα

Προσφυγή στο ΣτΕ κατέθεσε χτες το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να παραχωρηθεί στη ΝΔ η πλατεία Συντάγματος

Ανεξάρτητα από την έκβαση της «έριδος» ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σχετικά με το ποιο από τα δύο κόμματα θα στήσει το εκλογικό του κέντρο στην πλατεία Συντάγματος, το κυρίαρχο που αναδύεται - ή μάλλον επιβεβαιώνεται - είναι η αλαζονεία της εξουσίας. Η προσφυγή που κατέθεσε χθες το ΠΑΣΟΚ κατά της απόφασης της πλειοψηφίας του Δήμου Αθηναίων να παραχωρήσει την πλατεία στη ΝΔ, στηρίζεται ουσιαστικά στην αρχή της απόλυτης κυριαρχίας του ισχυρότερου. Η επιστολή της ΝΔ προς το Δήμο, δύο μήνες πριν τις εκλογές, με την οποία ζητούσε να της παραχωρηθεί η πλατεία Συντάγματος ως εκλογικό κέντρο, καταδεικνύει την αγωνία της να γίνει ισχυρότερος στη θέση του ισχυρότερου.

Η διαμάχη για την πλατεία Συντάγματος (κυρίως λόγω μετρό και κίνησης), με φόντο τη «λιγούρα για την εξουσία», είναι έξω από το ρόλο των εκλογικών κέντρων ως πεδία έκφρασης πολιτικού λόγου και ιδεών.

Πάντως, χτες, συνεχίστηκε στις ραδιοφωνικές εκπομπές η «κοκορομαχία», που αναπτύχθηκε στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο μεταξύ εκπροσώπων της πλειοψηφίας και της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Ο μεν αντιδήμαρχος Ν. Απέργης επανέλαβε πως επειδή δεν υπάρχει σχετικός νόμος, ο Δήμος αποφάσισε οι χώροι να παραχωρηθούν με βάση το εθιμικό δίκαιο. Ο δε Ν. Αγγελάκης από την αντιπολίτευση επανέλαβε πως πρέπει να ισχύσει το κριτήριο της κοινοβουλευτικής τάξης και να παραχωρηθεί ο χώρος στο ΠΑΣΟΚ, η σχετική αίτηση του οποίου έφτασε την ίδια μέρα με την αντίστοιχη της ΝΔ, αλλά πρωτοκολλήθηκε πρώτη από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Η προσφυγή

Με την προσφυγή που κατέθεσε χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το ΠΑΣΟΚ ζητά την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων (290/2-3-2000). Η κύρια προσφυγή θα συζητηθεί στις 14 Μάρτη, στο Δ' Τμήμα του ΣτΕ υπό διευρυμένη (επταμελή) σύνθεση και εισηγητής έχει οριστεί ο σύμβουλος επικρατείας Δ. Πετρούλιας. Παράλληλα, στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας αναμένεται η απόφαση επί της αίτησης αναστολής.

Ο νομικός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Νικητιάδης, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή, είπε πως η απόφαση του Δήμου είναι παράνομη, γιατί πρώτον το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρώτο την αίτηση και δεύτερον γιατί έχει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ