Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εχετε καθεστωτική νοοτροπία

Για τρομοκρατικές διώξεις εναντίον του Τύπου, κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης

Για «καθεστωτική συμπεριφορά» κατηγόρησε χθες από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής ασκώντας εντονότατη κριτική στον τρόπο άσκησης της εξουσίας, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στην πρακτική του υπουργού Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Πάντως για μια φορά ακόμα έδωσε το στίγμα της θέσης της ΝΔ απέναντι στους κοινωνικούς αγώνες.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «πρέπει να ξεκινήσουμε από μια παραδοχή: Οτι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιεί όλα τα αιτήματα των επαγγελματικών ομάδων. Αυτό είναι αδύνατο. Παράλληλα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι οι αγώνες μιας κοινωνικής ομάδας δεν πρέπει να εκτρέπονται σε παράνομες δραστηριότητες, αλλά ούτε και να προκαλούν ταλαιπωρία ή βλάβη των συμφερόντων άλλης ομάδας του πληθυσμού».

Μάλιστα αναφερόμενος στη μέχρι τώρα στάση του κόμματός του απέναντι στους αγροτικούς αγώνες, σημείωσε πως «για πρώτη φορά αντιπολίτευση βγήκε να πει ότι διαφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων, τη στιγμή που υπήρχε ανοιχτό ένα τέτοιο ζήτημα», ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την τακτική του ως αντιπολίτευση την περίοδο 1990 - 1993, λέγοντας: «ως αντιπολίτευση στήνατε μπλόκα. Ως κυβέρνηση υλοποιούσατε επιχειρήσεις "βουλκανιζατέρ"».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της στάσης του υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και στις διώξεις του εναντίον του «Ρ». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε: «έρχομαι στον καταιγισμό επιθέσεων που εξαπέλυσε κατά το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης εναντίον πολιτικών του αντιπάλων και εναντίον όσων αρνούνται να υποταχτούν στην άποψη που εκφέρει, για προσωπικές του υποθέσεις. Βεβαίως κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τη θέση του και να καταφεύγει στη δικαιοσύνη εάν και εφ' όσον θεωρεί ότι θίγεται η τιμή του. Ως πολίτης όμως. Οχι ως υπουργός Δικαιοσύνης. Είναι πρωτοφανές το θέαμα, υπουργός Δικαιοσύνης να εμφανίζεται ενώπιον της δικαιοσύνης ως διώκτης οποιουδήποτε, για οποιονδήποτε λόγο, χωρίς να παραιτείται από τη θέση του. Είναι αυτονόητο αυτό. Διότι είτε επηρεάζει τη δικαιοσύνη είτε μπορεί να θεωρείται ότι την επηρεάζει».

Σχολιάζοντας το θέμα της δίωξης κατά του «Ριζοσπάστη», ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τόνισε: «χαρακτηριστική περίπτωση της γενικότερης καθεστωτικής νοοτροπίας που διακατέχει την κυβέρνηση, αποτελεί και η δίωξη της εφημερίδας "Ριζοσπάστης". Πολύ περισσότερο όταν η συγκεκριμένη εφημερίδα, άγεται ενώπιον των δικαστηρίων για δημοσιεύματα τα οποία προφανώς αποτελούσαν ρεπορτάζ. Η κίνηση αυτή, λίγο πριν τις εκλογές, συνιστά επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και εν πάση περιπτώσει καλλιεργεί ή επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των λειτουργών του».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε: «διετύπωσα ευθέως τη θέση μου αυτή προς τη διωκόμενη εφημερίδα και την επαναλαμβάνω ενώπιόν σας διότι η πολιτική ευθύνη είναι δική σας. Τη δική σας πολιτική υλοποιούν οι υπουργοί σας». Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων διώξεων εφημερίδων «από τον φιλελεύθερο χώρο» από την πλευρά στελεχών της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ