Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανάγκη θεσμικών αλλαγών

Τη διεύρυνση της δημοκρατίας διά μέσου νέων θεσμών ζήτησε χθες ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στη Βουλή, σημειώνοντας ότι το σημερινό ζητούμενο είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος ικανό να εξασφαλίζει την προστασία της δημοκρατίας. Μίλησε παράλληλα για την ανάγκη δημιουργίας νέων ανεξάρτητων αρχών, που θα ανανεώσουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο.

Σχολιάζοντας τη σημερινή πραγματικότητα ο Ν. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι «υπάρχουν και αυταρχισμοί και ελλείμματα στον τομέα των δικαιωμάτων. Αλαζονική συμπεριφορά των εξουσιαστικών μηχανισμών, αναλγησία και επιλεκτική στάση εναντίον των δικαιωμάτων. Υβριστική συμπεριφορά κυβερνητικών παραγόντων που συμπεριφέρονται με καθεστωτική νοοτροπία».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή όταν οι κυβερνήσεις θεωρούν την άσκηση των δικαιωμάτων αμφισβήτηση και κίνδυνο για το κυβερνητικό έργο. Οι θεωρίες του υποκινητή και του κοινωνικού αυτοματισμού επιστρατεύονται πάντα για λόγους πολιτικού αυταρχισμού και κυβερνητικής αλαζονείας».

Ο Ν.Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των ατομικών δικαιωμάτων,τονίζοντας πως «τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα στην εργασία, την ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία, τη φορολογική και εισοδηματική δικαιοσύνη, την ισότητα των φύλων, την αντιμετώπιση των αποκλεισμών έχουν καθημερινή προτεραιότητα γιατί δεν προστατεύονται όπως θα έπρεπε. Τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα για το άσυλο, τους οικονομικούς πρόσφυγες, την ανεξιθρησκία, την προστασία της προσωπικής ζωής κάθε πολίτη για τον πλήρη εκδημοκρατισμό νομοθεσίας και διοίκησης και τις νέες ανεξάρτητες αρχές διαφάνειας και ελέγχου είναι στοιχείο ανανέωσης και διεύρυνσης της δημοκρατίας».

Τέλος, ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο θέμα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως παρότι συγκροτήθηκε «στην πράξη η κυβέρνηση το υπονομεύει και το ακυρώνει με παρεμβάσεις του υπουργείου Τύπου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες του αστικού συστήματος (2010-03-20 00:00:00.0)
Εκδήλωση για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας (2001-07-25 00:00:00.0)
Ανησυχίες για την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ (2001-06-26 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις κορυφής (2000-09-12 00:00:00.0)
Παράδεισος δικαιωμάτων η Ελλάδα! (2000-03-04 00:00:00.0)
Πολιτικά παράδοξα... (2000-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ