Σάββατο 20 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες του αστικού συστήματος

Αλλαγές στην οργανωτική δομή και τον τρόπο λειτουργίας της ανακοινώνει σήμερα ο Α. Σαμαράς

Το ιδεολόγημα του «ανοικτού κόμματος», δηλαδή του κόμματος που είναι προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος και της πλουτοκρατίας, υπηρετούν οι προτάσεις που καταθέτει σήμερα στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης ο Α. Σαμαράς.

Οι προτάσεις κινούνται στη λογική της κατ' επίφαση δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής των κομματικών οργάνων «από την κοινωνία», η οποία στην πραγματικότητα «νομιμοποιεί» και εδραιώνει την παρέμβαση ισχυρών οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Στο όνομα της «άμεσης δημοκρατίας», ο πρόεδρος της ΝΔ προτείνει την αλλαγή διατάξεων του καταστατικού, ώστε να καθιερωθεί «η άμεση εκλογή, με ανοιχτή διαδικασία και με απευθείας προσφυγή στην κοινωνία κυρίαρχων διοικητικών οργάνων του Κόμματος». Εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος, «απευθείας από την κοινωνία» θα αναδεικνύονται τα μέλη του συνέδριου, οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ, η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, κ.ά.

Ταυτόχρονα, οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος μεταλλάσσονται σε «Οργανώσεις Κοινωνικής και Πολιτικής Πρωτοβουλίας», που θα είναι προσανατολισμένες «σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης», ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε τοπική κοινωνία! Παράλληλα, εισάγεται ο θεσμός της «κοινωνικής εργασίας» για το περιβάλλον, τη φτώχεια, τη δημόσια υγεία και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Πρόκειται για επί της ουσίας μετατροπή των οργανώσεων του κόμματος σε «χαλαρές» μαζικές οργανώσεις, που θα απορροφούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και θα δίνουν την ψευδαίσθηση ότι η στρατηγική ενός κόμματος δεν είναι δοσμένη, αλλά μπορεί να διαμορφώνεται με τη λαϊκή παρέμβαση. Καθιερώνεται ακόμα ποσόστωση ανανέωσης του κόμματος, καθώς στο εξής το 25% των μελών του συνεδρίου και όλων των αιρετών οργάνων θα απαρτίζεται από άτομα μέχρι 35 ετών, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η ποσόστωση των γυναικών κατά 30%.

Προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για τον αρχηγικό χαρακτήρα του κόμματος, ο οποίος ενισχύεται μετά την απευθείας εκλογή από το λαό, προβλέπεται διαδικασία «πολιτικής λογοδοσίας του προέδρου» σε κάθε συνέδριο, που θα συνέρχεται ανά διετία. Παράλληλα, εμφανίζεται η διαδικτυακή επικοινωνία με τον πρόεδρο και τα στελέχη του κόμματος ως έμπρακτη απόδειξη της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Αναφορικά με τη «διαφάνεια» στα οικονομικά αναφέρεται απλά ότι «καθιερώνονται διαδικασίες πλήρους οικονομικής διαφάνειας στη λειτουργία και τη διοίκηση του κόμματος και ιδιαιτέρως στη συλλογή των οικονομικών του πόρων», δίχως όμως να αναφέρεται το «πώς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουντώνει η αντιπαράθεση για τις οργανωτικές αλλαγές (2022-01-25 00:00:00.0)
Οργανωτικές αλλαγές ...σύμφωνες με συστάσεις! (2022-01-22 00:00:00.0)
Ορκίζονται στην «ισόρροπη» εκπροσώπηση στα «κέντρα λήψης αποφάσεων» (2016-07-03 00:00:00.0)
Το ενδιαφέρον στις «λίστες» και στη «μάχη» της σταυροδοσίας (2005-03-02 00:00:00.0)
Κατεδαφίζει τον κοινωνικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης (2004-01-27 00:00:00.0)
Καθοριστική η συμμετοχή των γυναικών στους αγώνες (2002-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ