Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Κατεδαφίζει τον κοινωνικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης

Ανακοίνωση της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ

Την πλήρη αντίθεσή της στον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε «γρανάζι αναμετάδοσης της νεοφιλελεύθερης δεξιάς πολιτικής του δικομματισμού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», εκφράζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, ενόψει της ψήφισης του νέου Κώδικα στη Βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες, η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ σημειώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των συλλογικών οργάνων του θεσμού. «Σε πλήρη σύμπνοια, κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας), επιβάλλουν στο λαό μας διογκωμένα διοικητικά όργανα που ούτε "αυτοδιοίκηση" θα είναι αλλά ούτε και "τοπική". Οι αιρετοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ υπέγραψαν (σ.σ. στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη) την κατεδάφιση του κοινωνικού ρόλου της ΤΑ και τη μετατροπή της σε μηχανισμό πλήρως ελεγχόμενο από το κράτος», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνεται, εντάσσεται και η νέα διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας που θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές, με στόχο την παραπέρα απομάκρυνση των δημοτών και των τοπικών κοινωνικών φορέων από τα κέντρα των αποφάσεων.

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο του νέου Κώδικα, η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα: Η λειτουργία της ΤΑ αντικαθίσταται από την ανταποδοτικότητα και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών προς τους δημότες. Διατηρείται το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα που ευνοεί το δικομματισμό. Καθιερώνεται ασφυκτικός προληπτικός έλεγχος με κατασταλτικές διατάξεις. Αλλάζει η κοινωνική μορφή των δημοτικών επιχειρήσεων ώστε να δουλέψουν με τους νόμους της αγοράς και να εμπορεύονται τα έργα και τις υπηρεσίες. Προωθείται η υποχρεωτική διαδημοτική συνεργασία, όπου οι μάνατζερ θα υποκαθιστούν τα εκλεγμένα Δημοτικά Συμβούλια.

Καταλήγοντας η ΝΕ Λέσβου τονίζει πως «φραγμό στον ασταμάτητο κατήφορο που καταργεί κοινωνικές κατακτήσεις και πλήττει τα λαϊκά συμφέροντα» μπορεί να βάλει «η συμπαράταξη των συντοπιτών μας με το ΚΚΕ για μια δυνατή λαϊκή συμμαχία, καθημερινό και αποτελεσματικό υπερασπιστή του λαού μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ