Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
OXI στις κάμερες παρακολούθησης

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της Κυριακής
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της Κυριακής
Φραγμό στα σχέδια εκείνων που προωθούν μεθόδους παρακολούθησης των πολιτών με το πρόσχημα της ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, έβαλε την περασμένη Κυριακή το πρωί ο Δήμος Νίκαιας. Ο δήμαρχος της πόλης, μαζί με αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και εργαζόμενους του Δήμου, συγκεντρώθηκαν στο χώρο της Μηχανικής Καλλιέργειας, όπου οι οικοδόμοι πραγματοποιούσαν το συνέδριό τους και, όλοι μαζί πήγαν στα σημεία που έχουν εγκατασταθεί κάμερες τύπου DΟΜΕ και με τη βοήθεια γερανών του δήμου, τις απενεργοποίησαν και με σπρέι έγραψαν συνθήματα ενάντια στη λειτουργία τους.

Πρόκειται για κάμερες που τοποθετούνται σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο της Αττικής στο πλαίσιο του προγράμματος ασφάλειας για το 2004. Τρεις από αυτές τις κάμερες εγκαταστάθηκαν σε κεντρικά σημεία της Νίκαιας και τέθηκαν σε λειτουργία το προηγούμενο Σάββατο.

Υπενθυμίζουμε πως ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, τον Οκτώβρη του 2003, είχε αποστείλει έγγραφο στην Κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ ΣΗΜΕΝΣ ΑΕ», η οποία είχε αναλάβει την εκτέλεση του έργου, ζητώντας να αναστείλουν κάθε εργασία και να αποσύρουν τους ήδη εγκατεστημένους ιστούς από την πόλη μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Η εταιρία, όμως, δεν ανταποκρίθηκε σε αυτό το αίτημα και με τη σειρά της η δημοτική αρχή δεν έδωσε άδεια για την τοποθέτησή τους.


«Δε δεχόμαστε, τόνισε ο δήμαρχος Στ. Μπενετάτος, να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν αυτές οι κάμερες στα όρια του δήμου μας, γιατί το συγκεκριμένο έργο δεν είναι μόνο για την Ολυμπιάδα, αλλά στόχο έχει και την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των πολιτών».

Ο Δήμος Νίκαιας ζητά να ενημερωθεί επίσημα από τους αρμόδιους φορείς για τη χρησιμότητα αυτών των καμερών, τις δυνατότητές τους, αλλά και τον τρόπο, με τον οποίο θα διασφαλίζεται ο αρχικός σκοπός της λειτουργίας τους.

«Εως σήμερα, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου, κανένας φορέας δεν επιχείρησε να επικοινωνήσει με το δήμο πριν και μετά την τοποθέτησή τους, αν όχι για να πάρει έγκριση από το Δήμο, τουλάχιστον για να ζητήσει τη γνώμη του. Εφαρμόζεται, λοιπόν, μια πρακτική η οποία είναι αντίθετη με τη συμμετοχική δημοκρατία που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται, ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Κάμερες παρακολούθησης που περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα και παραβιάζουν κατάφωρα προσωπικά δεδομένα γίνονται οι προπομποί της πολιτικής αλλαγής και των νέων ηθών». Οσο το καθεστώς της παράκαμψης της δημοτικής αρχής συνεχίζεται, καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου, ο δήμος της Νίκαιας είναι αποφασισμένος να μην ανεχτεί αυτές τις ενέργειες και να αποτρέψει με κάθε τρόπο τη λειτουργία συστημάτων παρακολούθησης, γιατί η δημοκρατία, σε μια κοινωνία ενεργών πολιτών, πρέπει πρώτα να εφαρμόζεται και στη συνέχεια να χειροκροτείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ