Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Το ενδιαφέρον στις «λίστες» και στη «μάχη» της σταυροδοσίας

Παρά το πνεύμα της «αλλαγής», που διακηρύττει ο Γ. Παπανδρέου ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο, οι «λίστες» και η «μάχη» της σταυροδοσίας για την ανάδειξη στα κορυφαία όργανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντείνονται, συνεχίζοντας την παράδοση των συνεδρίων του κόμματός του.

Πρώτος στόχος για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η κατάληψη μιας από τις 300 θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου που θα εκλεγεί από το συνέδριο. Ομως η ποσόστωση 40% υπέρ των γυναικών και η περιορισμένη σταυροδοσία, αφού οι σύνεδροι θα μπορούν να επιλέξουν μέχρι 15 υποψήφιους, αναμένεται να επαναφέρουν τις «λίστες», κάτι που ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι δεν επιθυμεί γιατί θυμίζουν παλιές πρακτικές και ανατρέπουν την εικόνα του «νέου ΠΑΣΟΚ».

Εξάλλου χτες συνεδρίασε το όργανο των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις συζητήσεις τους χαρακτήρισαν «αδιέξοδη» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ότι η εφαρμογή της δημιουργεί «ανασφάλεια» στον ελληνικό λαό.

Το ΠΑΣΟΚ παρέχει πλήρη συναίνεση στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στην ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων σε Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις, στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στη συνέχιση της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης... ασκούν αντιπολίτευση κάνοντας κριτική στις διαχειριστικές ικανότητες της ΝΔ. Το «πράσινο» φως για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων θα δώσει εξάλλου και αύριο στην εισηγητική του ομιλία στο συνέδριο ο Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο χώρο της Εκκλησίας. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τάχτηκαν υπέρ της «διαφάνειας» και ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΝ στη Βουλή για να υπάρξει «πόθεν έσχες» και στους ιεράρχες.

Καταγγελίες για την ανάδειξη συνέδρων

Την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου κάνει λόγο για την τεράστια ανταπόκριση στις εσωκομματικές διαδικασίες που ενισχύουν τη «συμμετοχική δημοκρατία», μια σοβαρή καταγγελία για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στη Λιβαδειά για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δημοσιοποίησαν μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Λιβαδειάς του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, με επιστολή τους προς τον τομέα πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα «Νέα της Βοιωτίας», τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι:

«Ο γραμματέας της ΤΟ αν και υποψήφιος σύνεδρος λειτουργούσε σαν μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Ο γραμματέας και η εφορευτική επιτροπή δε σταμάτησε τη διαδικασία όταν υποψήφιος σύνεδρος εντοπίστηκε να ρίχνει στην κάλπη μεγάλο αριθμό ψηφοδελτίων εκτός διαδικασίας. Η εφορευτική επιτροπή επέτρεψε να αρχίσει η διαδικασία της καταμέτρησης τη στιγμή που ο αριθμός των ψηφοδελτίων της κάλπης ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των ψηφισάντων, όπως αυτός προέκυπτε από τις καταστάσεις. Κάποιοι "σύντροφοι" φρόντισαν στη συνέχεια να συμφωνήσουν οι αριθμοί. Μήπως και αυτό έχει σχέση με το ότι αρκετές υπογραφές μελών που ψήφισαν είναι πανομοιότυπες; Ούτε ένας ψηφοφόρος δεν καταχωρήθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα, με την προσέλευσή του. Ο γραμματέας της ΤΟ δε φρόντισε να κοπούν αποδείξεις για τα χρήματα που κατέβαλλαν τα μέλη και οι φίλοι προκειμένου να ψηφίσουν. Δεν υπήρχαν κάλπες και δε συμπληρώθηκαν τα ερωτηματολόγια "ψηφίζω και προτείνω", όπως προέβλεπε η εγκύκλιος».

Τις παραπάνω καταγγελίες υπογράφουν οι: Ν. Λιναρδούτσος, Ελ. Ανικολαΐτης, Λ. Πούλος, Κ. Κοσμίδης, Κ. Βάλλη, οι οποίοι δηλώνουν μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΟ Λιβαδειάς του ΠΑΣΟΚ.

Η συνέντευξη στο «ΜΕΓΚΑ»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξής του στο «ΜΕΓΚΑ» και τον δημοσιογράφο Π. Τσίμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να δήλωσε ότι δε θεωρεί «ιδιαίτερα πιθανό» για τους επόμενους μήνες ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση συναντάει αδιέξοδα» που μπορεί να την οδηγήσουν σε μια «μεγάλη κρίση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει «να διαμορφώσει μια συναίνεση ευρύτατη», προκειμένου να ξαναγίνει κυβέρνηση. Στέλνοντας και ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, ενόψει και του συνεδρίου, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ αν αναλάβει εκ νέου την εξουσία «είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει πολύ σημαντική ανανέωση προσώπων στη νέα κυβέρνηση»...

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην εκκλησία, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το κόμμα του στηρίζει «μια νέα σχέση Κράτους - Εκκλησίας, πιο καθαρή, πιο ελεύθερη, πιο αυτόνομη της ελληνικής Εκκλησίας». Απαντώντας στην ερώτηση γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε στο διαχωρισμό «κράτους - εκκλησίας στη συνταγματική αναθεώρηση», υποστήριξε ότι «κάθε περίοδος του ΠΑΣΟΚ και κάθε ηγέτης του ΠΑΣΟΚ έχει τις προτεραιότητές του». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι δεν προχώρησε ο «διαχωρισμός» γιατί «προτεραιότητες των τελευταίων 8 ετών ήταν η ΟΝΕ, το Κυπριακό, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψάχνουν νέα «φιλολαϊκή» φορεσιά για να κρύψουν τις αντιλαϊκές θέσεις (2008-03-13 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εσωκομματική κρίση (2007-09-28 00:00:00.0)
Τώρα δηλώνουν ενάντια στην τσιμεντοποίηση!!! (2005-02-23 00:00:00.0)
Κινήσεις εντυπωσιασμού (2005-02-11 00:00:00.0)
Τώρα μιλούν για διαχωρισμό «Κράτους - Εκκλησίας» (2005-02-09 00:00:00.0)
Η διαφορετική άποψη δε συνιστά αντιπολίτευση (2000-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ