Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν μπορούν να γίνουν εξαγωγές από παράνομα λιμάνια

Συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάργκο Βάλστρομ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Υπέρ του «να αναλάβει η ΕΕ ενεργότερο ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού» - προφανώς με βάση πάντα τα συμφέροντα της ΕΕ και όχι του λαού της Κύπρου - τάχθηκε χθες η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάργκο Βάλστρομ, σε συνάντησή της με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε και σε δηλώσεις Κοινοτικών υπαλλήλων, που θέλουν την Κομισιόν να εκβιάζει τη Λευκωσία, για τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου με τις κατεχόμενες περιοχές. Θυμίζουμε ότι μετά τη συνάντηση Μπαρόζο - Παπαδόπουλου, υπάλληλοι της ΕΕ υποστήριξαν ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τη νομική βάση για τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου και να καταστεί απαραίτητη η ομόφωνη και όχι κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου, για να περάσει, εάν η κυπριακή πλευρά δεσμευτεί εκ προοιμίου ότι θα συμφωνήσει.

Απαντώντας, ο Τ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι η ΕΕ δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επομένως δεν μπορεί να επινοεί τρόπους ακύρωσης των αποφάσεών του. Οπως δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, «το πρόβλημα δεν είναι μόνον η νομική βάση, αλλά αφορά και την ουσία της πρότασης». «Είναι σαφές, τόνισε, ότι δεν μπορούν να γίνουν εξαγωγές από τα παράνομα λιμάνια, διότι υπάρχει σχετική απαγόρευση με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (απόφαση - Αναστασίου) και οι εξαγωγές είναι παράνομες, αν τα λιμάνια δεν κηρυχτούν νόμιμα από το κράτος». Σημείωσε δε ότι ακόμα και αν πέρναγε ο κανονισμός στο Συμβούλιο Υπουργών δεν μπορεί να ακυρωθεί η απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αιχμές που άφησε τη Δευτέρα το βράδυ ο Χ. Μ. Μπαρόζο, σχετικά με την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών στη Μεγαλόνησο, ενώ έθεσε και την πρότασή του σχετικά με τη λειτουργία του λιμένος Αμμοχώστου, για να συζητηθεί σε συνδυασμό με τον κανονισμό. Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας εταιρίας ή ενός ιδρύματος, στο οποίο θα μετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και θα αναλάβει τη λειτουργία του λιμένος, μετά φυσικά την επιστροφή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου στο νόμιμο κυπριακό κράτος.

Ενα ακόμα θέμα, που απασχόλησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αντιπρόεδρο της ΕΕ, αρμόδια για θεσμικά θέματα και θέματα επικοινωνίας, ήταν και η επικύρωση του «ευρωπαϊκού συντάγματος» από την Κύπρο. Οπως επισήμανε ο Τ. Παπαδόπουλος, η διαδικασία κανονικά θα ξεκινούσε στη Βουλή το Φλεβάρη, αναβλήθηκε όμως για το Μάη, με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της κυπριακής Βουλής, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των πολιτών. Η Κύπρος, όπως και όλα τα κράτη - μέλη, έχει ξεκινήσει εκστρατεία «ενημέρωσης» για το «ευρωσύνταγμα», βάσει των οδηγιών της ΕΕ, από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς...

Νωρίς χθες το απόγευμα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε και με τον Κύπριο επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, Μάρκο Κυπριανού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ