Σάββατο 20 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σε ιδιώτες η διαχείριση σκουπιδιών!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων επεξεργασίας και αξιοποίησης των αποβλήτων χρειάζεται να αξιοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι στο πλαίσιο έργων με το σύστημα παραχώρησης ή με τη μορφή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Διαμορφώνονται, λοιπόν, προϋποθέσεις και αναπτυξιακές ευκαιρίες για σημαντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων».

Αυτό δήλωσε απερίφραστα, πριν από λίγες μέρες, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, μιλώντας μάλιστα σε ημερίδα με συνδιοργανωτή το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ).

Η κυβέρνηση, λοιπόν, του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης - και με νομοσχέδιο που συζητείται ήδη στη Βουλή - προχωράει αποφασιστικά στο δρόμο που έστρωσε η ΝΔ, παραδίδοντας ολοκληρωτικά τον τομέα επεξεργασίας, ανακύκλωσης και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο (κατασκευαστικό και τραπεζικό). Οι μέθοδοι μάλιστα διαχείρισης επιδιώκεται να έχουν ως επίκεντρο την καρκινογόνα καύση, ύστερα από βιολογική ξήρανση των απορριμμάτων, η οποία αναβαθμίστηκε από την ΕΕ σε μέθοδο ενεργειακής αξιοποίησης.

Εκείνο, βέβαια, που δε λέει ούτε η υπουργός ούτε η κυβέρνηση είναι ότι το τεράστιο πλέον κόστος διαχείρισης (από διπλάσιο έως τριπλάσιο), διογκωμένο μάλιστα και τα υπερκέρδη που θα επιδιώξει να βγάλει το μεγάλο κεφάλαιο, θα πέσει ολόκληρο στη λαϊκή οικογένεια. Μια οικογένεια που, εκτός από τα άλλα βάρη που της φορτώνουν, με «όχημα» την κρίση και τα δημοσιονομικά ελλείμματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, θα δει και τα ανταποδοτικά τέλη σκουπιδιών να φτάνουν στα ύψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ