Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να συγκροτήσουμε το «αντίπαλο δέος»

Παρέμβαση των εκπροσώπων της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης», Αλέκας Ζορμπαλά και Τάκη Μαστρογιαννόπουλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου 

Την «Κομμουνιστική Ανανέωση» εκπροσώπησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου η Αλέκα Ζορμπαλά και ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος. Παίρνοντας το λόγο, η Αλέκα Ζορμπαλά τόνισε τα παρακάτω:

«Στην Ελλάδα του σήμερα συντελούνται ραγδαίες ανακατατάξεις και αλλαγές στην κοινωνία, που αποτελούν όψεις της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής της κυβέρνησης, που υπηρετείται και από τους δύο πόλους του δικομματικού συστήματος και που στην ουσία της γίνεται αποδεκτή, έστω και με διαφοροποιήσεις, και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, εγκλωβισμένες στη λογική του εκσυγχρονισμού, της συναίνεσης, της κεντροαριστεράς και του κυβερνητισμού.

Στρατηγικής απόλυτα εναρμονισμένης με τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, με τα κριτήρια σύγκλισης της ΟΝΕ, μιας στρατηγικής που στοχεύει στην απόλυτη και αδιαμφισβήτητη εμπέδωση της Νέας Τάξης Πραγμάτων, της Pax Americana και του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ.

Ετσι βλέπουμε καθημερινά να υλοποιείται μια πολιτική άγριας λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που τείνει στην κατάργηση συλλογικών κατακτήσεων, στη συρρίκνωση ατομικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, με ένταση της κρατικής αυθαιρεσίας, βίας και καταστολής.

Γινόμαστε μάρτυρες της κρίσης αντιπροσώπευσης του αστικοδημοκρατικού συστήματος, με μετάθεση της λήψης των αποφάσεων σε αδιαφανή, απρόσωπα, γραφειοκρατικά κέντρα και σε τεχνοκράτες, με τους πολίτες μακράν της διαχείρισης των προβλημάτων τους. Ετσι, βλέπουμε μια αυταρχική - συναινετική δημοκρατία να αναδύεται, ενώ η λαϊκή κυριαρχία εκπίπτει και υποβαθμίζεται.

Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τις μαγικές λέξεις "εκσυγχρονισμός" και "ανάπτυξη". Μια ανάπτυξη, που όμως κινείται στην απάνθρωπη λογική των "μεγάλων έργων", του κέρδους, των ευημερούντων αριθμών, σε βάρος των φτωχών ανθρώπων, στη λογική που αδιαφορεί για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας και την εντεινόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Απέναντι σε όλα αυτά κρίνεται παραπάνω από αναγκαία η συγκρότηση του "αντίπαλου δέους".

Εμείς, της "Κομμουνιστικής Ανανέωσης", μιας πολιτικής κίνησης που προέρχεται από το χώρο της ανανεωτικής κομμουνιστικής και της ευρύτερης ριζοσπαστικής Αριστεράς, πιστεύουμε ότι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, που ήδη επελαύνει, οι αντιεκσυγχρονιστικές - αντισυναινετικές αριστερές δυνάμεις πρέπει να αντιτάξουν τη συγκρότηση ενός Μετώπου Πολιτικών και Κοινωνικών Δυνάμεων σαφώς οριοθετημένου από τα κεντροαριστερά σενάρια και τον κυβερνητισμό, που με συνέπεια και αποτελεσματικότητα θα οργανώσει, αλλά και θα αναπτύξει τις λαϊκές αντιστάσεις.

Επειδή εμείς εκτιμούμε ότι ανάλογες αντιλήψεις για την προοπτική συγκρότησης του Μετώπου εκφράζονται και από το ΚΚΕ.

Επειδή πιστεύουμε ότι η Αριστερά θα πρέπει να βρίσκει τα σημεία που την ενώνουν και να τα προτάσσει έναντι εκείνων που τη χωρίζουν.

Γι' αυτούς τους λόγους συμφωνήσαμε με το ΚΚΕ για εκλογική συσπείρωση και συνεργασία, ως μια θετική συμβολή στην ευόδωση αυτής της προοπτικής».

Υπάρχει παρελθόν, έχουμε παρόν και μέλλον

«Θα πρέπει να διευκρινίσουμε», συνέχισε η ομιλήτρια, «ότι η συσπείρωση - η συνάντηση μας αυτή δεν είναι ένα "κάτι" που προήλθε απ' το τίποτα και τον κανένα και οδηγείται στο πουθενά. Ούτε είναι προϊόν παρθενογένεσης.

Οι άνθρωποι της "Κομμουνιστικής Ανανέωσης" και του ΚΚΕ έχουμε συναντηθεί ξανά, πολλές φορές και για πολλά χρόνια. Στους τόπους δουλιάς, στα σωματεία, σε κοινούς αγώνες, διεκδικήσεις και κοινές κατακτήσεις (ΠΑΜΕ, Συμπαράταξη για την Αθήνα, δημοτικές κινήσεις κ.ά.). Εχουμε λοιπόν στοιχεία κοινού παρελθόντος. Εχουμε παρόν και έχουμε και μέλλον, γιατί η σύγκλισή μας αυτή γίνεται πάνω σε θέσεις που μας ενώνουν και βασίζεται στις αρχές της καλής πίστης, την ισοτιμίας και της αλληλεγγύης.

Η όξυνση των αντιθέσεων μέσα στην κοινωνία αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο για το ότι η σύγκλισή μας αυτή δε θα αποτελέσει μια ευκαιριακή εκλογική συνεργασία, αλλά μία συσπείρωση με προοπτική στο μέλλον και τους αγώνες.

Τις "καθαρές" λύσεις του εκσυγχρονισμού τις γνωρίσαμε, τώρα ας προβάλλουμε τις καθαρές απαντήσεις της Αριστεράς.

Οσοι μένουν άναυδοι από το μεταγραφικό προεκλογικό παζάρι.

Οσοι αγωνιούν για την κατάληξη της ψήφου τους.

Οσοι αρνούνται να γίνει η ψήφος τους «εφεδρεία» για τις ανάγκες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε όλες τις εκδοχές της και αρωγός για την πραγματοποίηση των «κεντροαριστερών» σεναρίων.

Ας στηρίξουν τα ψηφοδέλτια συσπείρωσης για την προοπτική του Μετώπου.

Για να αντισταθούμε και να μείνει η ψήφος μας στην Αριστερά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ