Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Μοναδικός άξονας της πολιτικής μας ο φιλελευθερισμός»

Τις νεοφιλελεύθερες θέσεις του κόμματός του για παιδεία, πολιτισμό και νέες τεχνολογίες, παρουσίασε χτες ο  πρόεδρος της ΝΔ

«Ο φιλελευθερισμός αποτελεί το μοναδικό άξονα πολιτικής για τα σύγχρονα κράτη». Από αυτή την αφετηρία ορμώμενος ο Κ. Καραμανλής, παρουσίασε χτες στο προσυνέδριο του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη τις θέσεις του για την παιδεία και τις νέες τεχνολογίες. Φυσικό επακόλουθο είναι ότι οι θέσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ απλά συναγωνίζονταν με αυτές της κυβέρνησης για το ποια είναι πιο τολμηρή και αποτελεσματική, εννοείται σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Βασικός στόχος του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για την παιδεία είναι «η ανάπτυξη ενός ευέλικτου και δυναμικού συστήματος εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και διαρκώς επανεκπαίδευσης, που θα συνδέεται με τις σύγχρονες παραγωγικές δραστηριότητες». Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια παιδεία που θα είναι υποταγμένη στις ανάγκες της αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους προσανατολισμούς, τη λειτουργία, αλλά και την «ιδιοκτησία» της, αφού ο Κ. Καραμανλής επιμένει μετά πάθους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη λειτουργία «μη κρατικών ΑΕΙ», την ενίσχυση και κατοχύρωση των ιδιωτικών ΙΕΚ, κ. ά. Παράλληλα, παρόλο που στα λόγια τάσσεται υπέρ της σταδιακής (!) καθιέρωσης της 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, όμως την ίδια στιγμή μια σειρά προτάσεις του κινούνται στην κατεύθυνση μιας παιδείας για λίγους ή πολλών ταχυτήτων. Για παράδειγμα, προτείνει κάθε σχολείο να επιλέγει ελεύθερα τα διδακτικά του βιβλία μέσα από έναν εγκεκριμένο κατάλογο, αλλά αποφεύγει να διευκρινίσει αν τα βιβλία θα είναι δωρεάν. Ως υποκατάστατο προφανώς ζητεί να συγκροτηθεί μια βιβλιοθήκη για κάθε σχολείο. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι υπόσχεται αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο γενναιόδωρο ποσοστό του...5% του ΑΕΠ και πάλι χωρίς να διευκρινίζει πότε θα γίνει αυτό. Χαρακτηριστική των αντιδραστικών αντιλήψεων της ΝΔ είναι η πρότασή της για το πανεπιστημιακό άσυλο, η αρμοδιότητα για το οποίο μεταφέρεται στο Πρυτανικό Συμβούλιο από την Επιτροπή Ασύλου όπως σήμερα ισχύει, ακριβώς για να «απελευθερώσει» τις αποφάσεις από την «ενοχλητική» συμμετοχή των φοιτητών. Ψηφοθηρικές ανάγκες υπηρετεί το πυροτέχνημα για άμεση κατάργηση των εξετάσεων στη Β` Λυκείου. Κατά τα λοιπά βασιλεύει ο «νόμος Αρσένη». Οσο για την πολιτιστική πρόταση της ΝΔ, αυτή αρχίζει και τελειώνει στην Ολυμπιάδα του 2004, η οποία, όπως είπε ο Κ. Καραμανλής, αποτελεί «ανεπανάληπτη ευκαιρία να ζωντανέψουμε ξανά ό,τι μας έχει κληροδοτήσει το ιστορικό μας παρελθόν»! Τέλος, όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, παραδίνονται εκ των προτέρων στο κεφάλαιο, το οποίο μάλιστα ενισχύεται με γενναία κίνητρα (μέχρι πλήρη φοροαπαλλαγή!) για να κάνουν επενδύσεις.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε «ανόητες φημολογίες» χτεσινά δημοσιεύματα που έφεραν τον Κ. Καραμανλή να αποκλείει ορισμένους τομεάρχες από το προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. «Είναι στη διακριτική ευχέρεια εκείνων που δεν είναι ομιλητές να αποφασίσουν τι θα πράξουν», υποστήριξε ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εχουν τις «πηγές» τους... (2017-10-12 00:00:00.0)
Κοκκινούλης έφα... (2007-06-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-10-28 00:00:00.0)
Προεκλογικό, νεοφιλελεύθερο και συναινετικό (2000-01-11 00:00:00.0)
Εκπαίδευση και πολιτισμός (1997-09-05 00:00:00.0)
Απόβαση υποψηφίων στη Θεσσαλονίκη (1997-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ