Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Προεκλογικό, νεοφιλελεύθερο και συναινετικό

Στόχος είναι από τη μια η προβολή των νεοφιλελεύθερων λύσεων και από την άλλη να φανεί ότι η ΝΔ διαθέτει  ...«κοινωνική ευαισθησία»

Συνέδριο με το οποίο φιλοδοξεί να τεθεί, εκ νέου, στην πρωτοπορία των νεοφιλελεύθερων επιλογών και να προετοιμάσει το έδαφος για την αντιλαϊκή επέλαση μετά τις εκλογές θα είναι το συνέδριο «αρχών και θέσεων» της ΝΔ. Παράλληλα, τόσο οι προσυνεδριακές διαδικασίες όσο και οι εργασίες του συνεδρίου θα αξιοποιηθούν στο έπακρο για τις προεκλογικές - ψηφοθηρικές ανάγκες του κόμματος, επιχειρώντας να εμφανιστεί προς τα έξω η εικόνα ενός κόμματος «ικανού», που είναι σε θέση να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς διαθέτει και ηγεσία και κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά και με «κοινωνική ευαισθησία». Στόχος, όπως λένε στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, είναι να αναδειχτεί το «ανθρώπινο πρόσωπο της ΝΔ». Στην πραγματικότητα το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό και με τη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, θα υπάρξει ένας έντονος διαγκωνισμός και πλειοδοσία των δύο μεγάλων κομμάτων σε αντιλαϊκές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, βοηθώντας έτσι από κοινού για την επιβολή τους πριν, αλλά κυρίως αμέσως μετά τις εκλογές.

Η οργάνωση του συνεδρίου συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Οπως δήλωσε μετά ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος, στο συνέδριο «θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε στον ελληνικό λαό, και όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, το τι σχεδιάζουμε και πώς οραματιζόμαστε την ελληνική κοινωνία στη μετα-ΟΝΕ εποχή». Η ΝΔ δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να φοβάται ούτε τις καινούριες προτάσεις ούτε τις τολμηρές θέσεις, ανέφερε. Προσδιόρισε μάλιστα πιο συγκεκριμένα τους βασικούς στόχους του προσυνεδριακού διαλόγου, λέγοντας ότι είναι δύο: «Είναι το θέμα της συναίνεσης στα μείζονα και σημαντικά θέματα και το θέμα της δημιουργικής σύνθεσης». Επιβεβαιώνεται έτσι, άλλη μια φορά, ότι η ηγεσία της ΝΔ θα στηρίξει με πάθος κάθε νεοφιλελεύθερο και αντιλαϊκό μέτρο της κυβέρνησης και προεκλογικά, προσδοκώντας ότι αυτή η στάση της θα εκτιμηθεί από τα μεγάλα αφεντικά και θα εξασφαλίσει την ανοχή αν όχι την υποστήριξή τους στις επικείμενες εκλογές. Διευκρίνισε ότι το συνέδριο θα γίνει «ανεξάρτητα από το χρόνο των εκλογών», προσθέτοντας πως «διατηρούμε για τον εαυτό μας το δικαίωμα είτε να κάνουμε το Συνέδριο νωρίτερα είτε και αργότερα». Οι προσυνεδριακές διαδικασίες θα ξεκινήσουν με το προσυνέδριο του Λεκανοπεδίου Αττικής που θα γίνει στην Αθήνα στις 21-23 Γενάρη. Το συνέδριο θα αξιοποιηθεί και για την «προσέγγιση» με ΠΟΛ. ΑΝ. και Στ. Μάνο, οι οποίοι θα προσκληθούν σίγουρα στις εργασίες του, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσκληθούν και στα προσυνέδρια.

Στην παρέμβασή της η Ντ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι πρέπει να διευρυνθεί η θεματολογία του συνεδρίου με τα νέα προβλήματα του 21ου αιώνα (νέες τεχνολογίες και επίδραση στην οικονομία και παραγωγική διαδικασία, η συγκέντρωση οικονομικής ισχύος σε λίγα χέρια διεθνώς, η προστασία του περιβάλλοντος και ορισμένα καυτά κοινωνικά προβλήματα (π. χ. ναρκωτικά), με στόχο να απευθυνθούν σε ψηφοφόρους που στέκονται κριτικά απέναντι στην πολιτική και τη ΝΔ.

Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου ορίστηκε ο Β. Μεϊμαράκης, ενώ μέλη της η Μ. Γιαννάκου, Β. Μιχαλολιάκος, Κ. Σημαιοφορίδης, ο δήμαρχος της Δράμας Μ. Τζίμας, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του κόμματος Γ. Τουσιάκης και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ι. Οικονόμου.

Σίριαλ με Αβραμόπουλο

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το σίριαλ σχετικά με τη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Δ. Αβραμόπουλο, στην οποία θα επιδιωχτεί να ξεκαθαρίσει ο δήμαρχος τη στάση του σχετικά με τη συστράτευση ή όχι προεκλογικά με τη ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος είπε χτες ότι η «συνάντηση αυτή θα γίνει», αλλά επιδιώκεται να γίνει με κάθε μυστικότητα, ώστε να μην προκαλέσει ζημιά στη ΝΔ στην περίπτωση που ο Δ. Αβραμόπουλος απαντήσει αρνητικά ή παραπέμψει για το μέλλον την οριστική του απάντηση. Ο Μ. Εβερτ κάλυψε χτες το δήμαρχο, λέγοντας ότι καλά κάνει και δεν ανοίγει τα χαρτιά του, γιατί ξέρει πως οι εκλογές θα γίνουν μετά από 4-5 μήνες. Αντίθετα ο Γ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε λιπόψυχους που δεν έχουν έχουν θέση στο κόμμα όσους δε συστρατεύονται με τη ΝΔ. Οσον αφορά την εκλογολογία ο Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε χτες (στον «Πλάνετ») ότι οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα από το Πάσχα, γιατί η ΟΝΕ δε θα κλειδώσει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας στις 23 και 24 Μάρτη, αλλά με το ΕΚΟΦΙΝ που συνεδριάσει στις αρχές Μάη, το οποίο όμως είναι πολύ πιθανόν να θέσει όρους γιατί «δεν πληρούμε απόλυτα τα κριτήρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ