Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινήσεις, με τα μάτια στις κάλπες

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά,  προεκλογικά «προβλήματα» για την ελληνική κυβέρνηση

Τα επόμενα βήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, προσαρμοσμένα και στις προεκλογικές σκοπιμότητες, μελέτησαν χτες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σχετικής συζήτησης, καθώς οι όποιες εξελίξεις σε αυτά τα θέματα, είναι δυνατό να προκαλέσουν εσωτερικές τριβές.

Το Κυπριακό

Πάντως, παρά την προεκλογική συγκυρία, η ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται πως θέτει σε δοκιμασία «σενάρια» για την αλλαγή «πάγιων θέσεων» της εξωτερικής πολιτικής της χώρας για το Κυπριακό. Μια τέτοια «δοκιμασία» ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, με άρθρο του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο σύμβουλος για θέματα Τύπου του πρωθυπουργού, Γ. Πανταγιάς. Με το άρθρο του, ο σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού «διεύρυνε» τη θέση της ελληνικής πλευράς, μέχρι του σημείου αποδοχής μιας λύσης τύπου Συνομοσπονδίας στην Κύπρο. Το άρθρο του Γ. Πανταγιά προκάλεσε θόρυβο στη Λευκωσία και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την κυπριακή πρωτεύουσα.

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάλυψε τον Γ. Πανταγιά, λέγοντας πως οι απόψεις που εκφράζει συνάδουν με τις θέσεις της κυβέρνησης, πρόσθεσε, όμως, ότι η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχουν στόχο της δημιουργία μιας συνομοσπονδίας στην Κύπρο, αλλά μια διακοινοτική - διζωνική ομοσπονδία, με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Περισσότερο επιφυλακτικοί, κύκλοι του ΥΠΕΞ, έλεγαν ότι το άρθρο, απλώς απηχεί τις απόψεις του συντάκτη. Το άρθρο του Γ. Πανταγιά προκάλεσε επίσης και ανακοίνωση της ΝΔ, με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητά από τον πρωθυπουργό «να διευκρινίσει δημόσια κατά πόσο απηχούν τις δικές του θέσεις, οι απόψεις που εκφράζει ο σύμβουλός του».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, Αθήνα και Λευκωσία, ετοιμάζονται για το δεύτερο γύρο των διακοινοτικών συνομιλιών, που θα ξεκινήσουν στη Γενεύη στις 30 του μηνός. Αντικείμενο αυτού του γύρου των συζητήσεων, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες της ελληνικής και της κυπριακής διπλωματίας, θα είναι η αναζήτηση της «φόρμουλας» με την οποία θα εξισώνονται οι δύο πολιτικές οντότητες, η Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος!

Τα Ελληνοτουρκικά

Η συνέχεια που θα υπάρξει στη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, είναι ένα πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πρόβλημα, όπως περιγράφεται από διπλωματικούς κύκλους, έχει σχέση με την ημερομηνία πραγματοποίησης των εκλογών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική διπλωματία, θα επιθυμούσε να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να προχωρήσει σε μια διαδικασία γενικότερων διευθετήσεων, μέσα από μια εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκική συζήτηση. Αυτό, όμως, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν τις εκλογές, αν οι εκλογές, προσθέτουν, πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβρη, υπάρχει ο κίνδυνος να «χαθεί» η δυναμική που υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει την πολιτική προσέγγισης με την Αγκυρα, έστω κι αν αυτό την υποχρεώνει να αναθεωρήσει πάγιες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συντηρηθεί το «καλό κλίμα» και για το λόγο αυτό θα δωθεί πολύ μεγάλο βάρος στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα, στις 20-21 του μήνα. Στην επίσκεψη αυτή ο υπουργός θα συνοδεύεται από Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι και αυτοί, στηρίζουν την πολιτική της «άνευ όρων» προσέγγισης με την Τουρκία, καθώς διαβλέπουν μέσα από αυτή, «ευκαιρίες» για κέρδη. Κατά την επίσκεψη Παπανδρέου στην Αγκυρα θα υπογραφούν οι τέσσερις από τις οκτώ έτοιμες Συμφωνίες για θέματα χαμηλής πολιτικής. Οι υπόλοιπες τέσσερις Συμφωνίες θα υπογραφούν στην Αθήνα, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, όταν ο Ι. Τζεμ θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Ελληνα συναδέλφου του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ