Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να κλείσει το «Ρ» θέλει ο Γιαννόπουλος!

Με μια αγωγή, που κοινοποιήθηκε χτες στην εφημερίδα μας, ο υπουργός Δικαιοσύνης  ζητά να του πληρώσει ο  «Ρ»  αποζημίωση, ύψους. ...500 εκατομμυρίων δραχμών,  επειδή παρουσίασε τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατοχική και μετακατοχική δράση του...

Αυτή είναι η κατάπτυστη αγωγή που -μετά τις επανειλημμένες απειλές του- κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σημίτη, Ε. Γιαννόπουλος, κατά του «Ριζοσπάστη», επιχειρώντας να φιμώσει την πολιτική κριτική και κάθε ενοχλητική φωνή στον Τύπο
Αυτή είναι η κατάπτυστη αγωγή που -μετά τις επανειλημμένες απειλές του- κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σημίτη, Ε. Γιαννόπουλος, κατά του «Ριζοσπάστη», επιχειρώντας να φιμώσει την πολιτική κριτική και κάθε ενοχλητική φωνή στον Τύπο
Εντείνοντας την επιχείρηση φίμωσης κάθε αντίθετης φωνής και της πολιτικής κριτικής, μετά τη μήνυση που έκανε πριν τα Χριστούγεννα κατά του «Ριζοσπάστη», τώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, με αγωγή την οποία κατέθεσε στις 23.12.99 προς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και, η οποία, επιδόθηκε στην εφημερίδα μας, χτες το μεσημέρι, με δικαστικό κλητήρα, ζητά από το «Ρ» και την «Τυποεκδοτική», που εκδίδει την εφημερίδα μας, για αποζημίωσή του, ποσό πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών! Ο λόγος που επικαλείται ο Ε. Γιαννόπουλος στην αγωγή του είναι για ηθική βλάβη του, επειδή υποστηρίζει ότι ο «Ρ» τον συκοφάντησε, παρουσιάζοντας τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατοχική και μετακατοχική δράση του, όπως αυτά παρουσιάστηκαν με αφορμή τη δίκη που προκάλεσε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά του υπερνομάρχη Θ. Κατριβάνου.

Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια νέα κλιμάκωση της κυβερνητικής επιχείρησης φίμωσης της εφημερίδας μας και γενικότερα της πολιτικής κριτικής και της ελευθεροτυπίας, καθώς η συγκεκριμένη αγωγή κατά του «Ρ» έρχεται σαν συνέχεια εκείνης, που είχε καταθέσει ο Θ. Πάγκαλος, υπουργός Εξωτερικών τότε, και με την οποία ζητούσε να επιβληθεί στο «Ριζοσπάστη» το εξοντωτικό πρόστιμο των 100 εκατομμυρίων δραχμών. Η αγωγή αυτή απορρίφθηκε από το δικαστήριο, όμως τα στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη δεν ...πτοούνται! Και έτσι, τώρα, έρχεται ο γνωστός στο πανελλήνιο για το ύφος και ήθος του υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, να διεκδικήσει το απίθανο ποσό των πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών, με το πρόσχημα της ηθικής βλάβης, επικαλούμενος δήθεν συκοφαντική δυσφήμισή του, επειδή ο «Ρ» τόλμησε να παρουσιάσει τα όσα αποκαλύφθηκαν για την κατοχική του δράση και για την απουσία του από την κατοχική Αντίσταση, αφού καμιά μάχη δεν έδωσε ποτέ εναντίον των Γερμανών, ενώ προσχώρησε στον ΕΛΑΣ λίγο πριν φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα από την Αθήνα, βλέποντας πως πλησιάζει η απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές.

Οταν ...δεν επηρέαζε τη Δικαιοσύνη
Οταν ...δεν επηρέαζε τη Δικαιοσύνη
Συγκεκριμένα, στην προαναγγελθείσα από καιρό αγωγή του κατά της εφημερίδας μας - η οποία αξίζει να επισημανθεί ότι καθορίστηκε να συζητηθεί, πολύ σύντομα, στις 23 Μάρτη 2000... - και στην οποία παραθέτει δημοσιεύματα του «Ρ» από την παρουσίαση της δίκης Γιαννόπουλου - Κατριβάνου, αλλά και δημοσιεύματα άλλων εφημερίδων ...δικούς του ισχυρισμούς περί την «αντιστασιακή» του δράση και αρκετές φωτογραφίες του (!), ο Ε. Γιαννόπουλος ισχυρίζεται και αναφέρει:

«ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΓΩΓΗ

Ευάγγελου Αργυρίου Γιαννόπουλου, δικηγόρου, κατοίκου Αθηνών, οδός Ξενοκράτους 40

ΚΑΤΑ

1) Δημητρίου Κουτσούμπα, Διευθυντή της ημερήσιας εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", κατοίκου Αθηνών, οδός Λεύκης 134.

2) Στέφανου Λουκά, εκδότη της αυτής εφημερίδας, κατοίκων αμφοτέρων Αθηνών, οδός Λεύκης αριθμ. 134 και

3) Της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία "ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ" που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Λεύκης και όπως εκπροσωπείται κατά το νόμο.

Ι. ...«Η εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", είναι όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, έχει εξαπολύσει τελευταία εναντίον μου συκοφαντική επίθεση σχετικώς με την αντιστασιακή μου δράση (έτη 1941 - 1944), αν και επί δεκαετίες ολόκληρες κορυφαία στελέχη του ΚΚΕ (δηλ. μέλη Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ) με τιμούσαν για την αντιστασιακή μου ιδιότητα και με χρησιμοποιούσαν σε δίκες εναντίον τους ως υπερασπιστή και σε εκδηλώσεις τους ως κεντρικό ομιλητή.

Και το «δια ταύτα»: Θρασύτατος ο Ε. Γιαννόπουλος, στην αγωγή του, ζητά από το Πολυμελές Πρωτοδικείο να επιβάλει στο «Ρ» το εξωφρενικό ποσό των... 500 εκατομμυρίων δραχμών για αποζημίωσή του. Ζητώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, το κλείσιμο της εφημερίδας μας!
Και το «δια ταύτα»: Θρασύτατος ο Ε. Γιαννόπουλος, στην αγωγή του, ζητά από το Πολυμελές Πρωτοδικείο να επιβάλει στο «Ρ» το εξωφρενικό ποσό των... 500 εκατομμυρίων δραχμών για αποζημίωσή του. Ζητώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, το κλείσιμο της εφημερίδας μας!
ΙΙ. Στα φύλλα της 11.12.99 και 17.12.1999 της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" καταχωρήθηκαν δημοσιεύματα από τους δύο πρώτους των εναγομένων, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, τα οποία περιέχουν συκοφαντικούς ισχυρισμούς για το πρόσωπό μου με σκοπό (δόλο) να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή μου ως επιστήμονα, πολιτικού και δημόσιου άνδρα».

Και συνεχίζει ο Ε. Γιαννόπουλος, παραθέτοντας αποσπάσματα από δημοσιεύματα του «Ρ»:

«Συγκεκριμένα:

α) Στο φύλλο της 11.12.99 της ανωτέρω εφημερίδας καταχωρήθηκε το παρακάτω κείμενο:

"ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ"

"Στα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας υπηρέτησε ο Ε. Γιαννόπουλος"

"Ουδέποτε ο Ε. Γιαννόπουλος συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, αλλά, αντίθετα, υπηρέτησε στα διαβόητα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας, υποστήριξε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο Θ. Κατριβάνος και προειδοποίησε ότι κάθε δικονομική προσπάθεια αναβολής της σχετικής δίκης, θα είναι φυγομαχία και απόδειξη του ποιος έχει "λερωμένη τη φωλιά" του".

"Να αποκαθαρθεί η ιστορία της Αντίστασης από το όνειδος»!

"Συνέντευξη Τύπου του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θ. Κατριβάνου, ο οποίος ζήτησε να γίνει τη Δευτέρα η δίκη για την κατοχική δράση Γιαννόπουλου"». Και παραθέτει το εσωτερικό κείμενο, που αφορά τη συνέντευξη του Θ. Κατριβάνου, όπως δημοσιεύθηκε στο «Ρ»:

«Με σκοπό να αποκαθαρθεί η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης από το φαινόμενο - όνειδος, "ένας άνθρωπος που ήταν ταγματασφαλίτης (σ.σ. εννοεί τον Ε. Γιαννόπουλο) να αντιπροσωπεύσει την κυβέρνηση στις αντιστασιακές εκδηλώσεις, στο Γοργοπόταμο, στην Ακρόπολη και όπου αλλού", όπως είπε, ο υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, Θ. Κατριβάνος, ζήτησε χτες σε σχετική συνέντευξη Τύπου, να μην αναβληθεί η δίκη που γίνεται τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη, ύστερα από μηνύσεις του Ε. Γιαννόπουλου για τα όσα αποκαλύφθηκαν για την κατοχική του δράση, "ότι ουδέποτε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, αλλά, αντίθετα, υπηρέτησε στα περιβόητα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας".

Την απαίτηση αυτή πρόβαλε ο Θ. Κατριβάνος, καθώς από την πλευρά του Ε. Γιαννόπουλου, όπως είπε, ενδέχεται να ζητηθεί αναβολή, είτε από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης είτε μέσω της μη προσέλευσης κάποιων μαρτύρων κατηγορίας. "Κάθε δικονομική προσπάθεια να αναβληθεί η δίκη, προειδοποίησε ο Θ. Κατριβάνος, είναι φυγομαχία και δείχνει ποιος έχει λερωμένη τη φωλιά του". Ενώ, απαντώντας σε διαδόσεις του Ε. Γιαννόπουλου πως, τάχα, ο ίδιος (ο Κατριβάνος) ζήτησε να συμβιβαστεί, ο Θ. Κατριβάνος τόνισε: "Τίποτα ψευδέστερον αυτού! Εγώ έχω και άλλα στοιχεία που επιβεβαιώνουν όσα αποκαλύφθηκαν σε βάρος του Γιαννόπουλου και πάνε ακόμα παραπέρα"...

..."και εγώ υποχρεώθηκα να του απαντήσω ότι εκείνος δεν έχει καμιά σχέση με την Εθνική Αντίσταση, ότι δεν ήτανε ούτε στο ΕΑΜ ούτε στον ΕΛΑΣ". Και πρόσθεσε ο Θ. Κατριβάνος: "Ο Β. Γιαννόπουλος, μέσα από συγκεκριμένα έγγραφα, ομολογεί ότι υπηρέτησε στα Τάγματα Ασφαλείας και ότι, απλώς, μετά τη συμφωνία του Λιβάνου, λέει, ότι προσεχώρησε στον ΕΛΑΣ όπου υπεχρεώθη να παραμείνει, λέει, και δεν έλαβε μέρος σε καμιά μάχη. Υποστηρίζει δηλαδή ο Β. Γιαννόπουλος, ότι πήγε στον ΕΛΑΣ, μετά το τέλος Μάη του '44, λίγο πριν την απελευθέρωση. Τότε, δηλαδή, που όσοι ταγματασφαλίτες και άλλοι γερμανόφιλοι, που είχαν λερώσει τη φωλιά τους, έσπευδαν να μπουν στις αντιστασιακές οργανώσεις για να γλιτώσουν την τιμωρία»....

«Στη συνέχεια, γράφει ο «Ριζοσπάστης», ότι "ο Θ. Κατριβάνος, αφού υπενθύμισε τα γεγονότα - και έδωσε και φωτοτυπίες από σχετικά έγγραφα και το παραποιημένο αντίγραφο Στρατολογικού Μητρώου του Ε. Γιαννόπουλου - που επιβεβαιώνουν όσα έχουν αποκαλυφθεί για την κατοχική δράση του υπουργού Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στα όσα ακολούθησαν την απελευθέρωση και την ευνοϊκή μεταχείριση που απολάμβανε ο Ε. Γιαννόπουλος από το μετεμφυλιακό καθεστώς, είπε σχετικά: "Εκείνη την περίοδο όχι μόνον οι πραγματικοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και όσοι για τους οποίους υπήρχε η παραμικρή υποψία για συμμετοχή στην Αντίσταση, βρίσκονταν υπό διωγμό, είτε στις φυλακές, είτε διώκονταν και κρύβονταν. Ενώ στον Β. Γιαννόπουλο παραχωρήθηκε το κέντρο "ΟΠΤΑΣΙΑ", το αναψυκτήριο, όπως το παρουσιάζει ο Β. Γιαννόπουλος, επήρε αναπηρική σύνταξη και γενικά τύγχανε ευνοϊκής μεταχείρισης. Κι αυτό, όταν για να πάρεις και άδεια περίπτερου έπρεπε να έχεις πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων"».

Και, παρακάτω, υποστηρίζει ο Ε. Γιαννόπουλος στην Αγωγή του:

«Από την ανάγνωση του δημοσιεύματος αυτού προκύπτει ότι οι εναγόμενοι όχι μόνον υιοθέτησαν πλήρως τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του Θεόδωρου Κατριβάνου, αλλά με χαρακτηριστική ένταση δόλου και με σκοπό την κατασυκοφάντησή μου τοποθέτησαν στο κατάπτυστο δημοσίευμά τους ως κύριο τίτλο τον συκοφαντικό ισχυρισμό ότι: "Στα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας υπηρέτησε ο Ε. Γιαννόπουλος". Ο συκοφαντικός αυτός ισχυρισμός των εναγομένων είναι αυτοτελής και δε συνδέεται με τους συκοφαντικούς, επίσης, ισχυρισμούς του Θ. Κατριβάνου, γιατί αν πράγματι οι εναγόμενοι ήθελαν να πληροφορήσουν κατά τρόπο αντικειμενικό και αληθή την κοινή γνώμη θα έπρεπε ο τίτλος να είχε ως εξής: "Ο Θ. Κατριβάνος ισχυρίζεται ότι στα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας υπηρέτησε ο Ε. Γιαννόπουλος". Ομως οι εναγόμενοι είχαν πρόθεση (έντονο δόλο) να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή μου και ενήργησαν κατά τον ανωτέρω παράνομο και υπαίτιο τρόπο"». Και προσθέτει:

«β) Στο φύλλο της 17.12.1999 της ανωτέρω εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" καταχωρήθηκε το παρακάτω κείμενο:

Στη σελίδα 1:

"ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ"

Ούτε οι μάρτυρες ξέρουν για την ...αντιστασιακή δράση του!

Με μάρτυρες του Ε. Γιαννόπουλου συνεχίστηκε χτες η εκδίκαση της μήνυσης του υπουργού ενάντια στον Θ. Κατριβάνο. Μάρτυρες, οι οποίοι δήλωσαν πως δε γνώριζαν τον Ε. Γιαννόπουλο στη διάρκεια της Κατοχής, αλλά έμαθαν την ...αντιστασιακή του δράση πολύ αργότερα, από βιβλία και διάφορες συζητήσεις(!) επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις καταγγελίες του Θ. Κατριβάνου".

Και στη σελίδα 7:

"ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ"

Ούτε οι μάρτυρες γνωρίζουν για την αντιστασιακή δράση του.

Αποκαλυπτικές ήταν οι καταθέσεις των μαρτύρων του υπουργού Δικαιοσύνης, οι οποίοι καταθέτοντας, χτες, παραδέχονταν πως δε γνώριζαν για την αντιστασιακή δράση του Γιαννόπουλου στο διάστημα της Κατοχής, πριν την απελευθέρωση από τους Γερμανούς».

Και ο Ε. Γιαννόπουλος υποστηρίζει σχετικά:

«Τα ανωτέρω όμως εντελώς συκοφαντικά, γιατί έχουν την ίδια ημέρα καταθέσει υπέρ εμού συντριπτικά ιστορικά στοιχεία ο καπετάνιος του 5ου Συντάγματος Νίκος Καρράς του Α` Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ, υπό τον οποίο υπηρέτησα από τις αρχές του 1944, και ο Γεώργιος Γεμελιάρης, καπετάνιος του Τάγματός μου, του Ι` δηλαδή Τάγματος, του 5ου Συντάγματος του Α` Σώματος του ΕΛΑΣ με τον οποίο συνυπηρετήσαμε, συμπολεμήσαμε από τον Απρίλη 1944 μέχρι τη Συμφωνία της Βάρκιζας (12/12/44 και μαζί και οι τρεις μετά τη μάχη της Πεντέλης μ' εγγλέζικα τμήματα και τη χωροφυλακή (βλ. στο τέλος συνημμένη φωτοτυπία της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 16ης Ιανουαρίου 1944) διαπεραιωθήκαμε από την Πεντέλη στην Εύβοια, μετά την ανακωχή κι από κει στο Βόλο, Λάρισα - Φθιώτιδα (Αρχάνι) όπου και παραδώσαμε τα όπλα ύστερα από τη "Συμφωνία της Βάρκιζας") στο Πλατύστομο - έδρα του Α` Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ» (σ.σ. Βεβαίως, ο «Ρ» δεν έγραψε τίποτα περισσότερο, παρά ό,τι και οι δύο αυτοί μάρτυρες του ανέφεραν πως γνώρισαν στον ΕΛΑΣ τον Ε. Γιαννόπουλο μετά τον Μάρτη - Απρίλη του '44 και ακόμα ότι δεν ανέφεραν καμιά μα καμιά μάχη που τυχόν έλαβε ο Ε. Γ. εναντίον των κατοχικών στρατευμάτων, κάτι που και κανένας άλλος μάρτυρας δεν κατέθεσε...).

Παρ' όλα αυτά, ο Ε. Γιαννόπουλος υποστηρίζει, συνεχίζοντας:

«ΙΙΙ. Αυτά και άλλα ψευδή και συκοφαντικά έγραψαν στην εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" οι εναγόμενοι, αν και εγνώριζαν από τις προς το πλατύ κοινό και διά του Τύπου, όπως και τις εγκλήσεις μου κατά των Κατριβάνου, Κασιμάτη και Κεδίκογλου, που έλαβαν τεράστια δημοσιότητα, ότι αυτά που καταχωρούν στην εφημερίδα τους είναι προεχόντως ψευδή και συκοφαντικά, παρά ταύτα τα υιοθέτησαν πλήρως και τα δημοσίευσαν με σκοπό να πλήξουν την τιμή και την υπόληψή μου. Η αλήθεια όμως την οποίαν εγνώριζαν οι εναγόμενοι κατά τη δημοσίευση των ανωτέρω συκοφαντικών κειμένων τους προκύπτει από τα ακόλουθα έγγραφα».

Κατόπιν όλων όσων παραπάνω ισχυρίζεται, ο Ε. Γιαννόπουλος παραθέτει στην αγωγή του επιστολή του (22.10.98) προς την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», που έστειλε με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας αυτής. Επίσης, παραθέτει Πιστοποιητικόν Τύπου Α` του Στρατολογικού Γραφείου Τριπόλεως και, επιλεκτικά, διάφορες βεβαιώσεις του και περικοπές από το «Δελτίον Ανθελληνικής δράσεως του Γιαννόπουλου Ευάγγελου του Αργυρίου» και κάποιες ιατρικές γνωματεύσεις... Δε φείδεται δε κόπου να παραθέτει διάφορες φωτογραφίες του, ανακοινώσεις της ελεγχόμενης από το ΠΑΣΟΚ οργάνωσης, της ΠΟΑΕΑ, όπως και διάφορα δημοσιεύματα εφημερίδων που σχετίζονται με το πρόβλημά του. Ακόμα, περιλαμβάνει στην Αγωγή του φωτοτυπίες των Βεβαιώσεων Κωτσάκη και Καρρά, βάσει των οποίων πήρε τον τίτλο του «αντιστασιακού», και επιλεγμένα αποσπάσματα από βιβλία που αναφέρονται στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης.

Και καταλήγει, στο διά ταύτα, ο Ε. Γιαννόπουλος στην Αγωγή του κατά του «Ριζοσπάστη»:

«ΙV'. Επειδή τα παραπάνω κατά του προσώπου μου συκοφαντικά (παράγρ. ΙΙ) ισχυρίστηκαν και διέδωσαν οι εναγόμενοι, με την καταχώρισή τους στην καθημερινή εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", που έχει πανελλήνια κυκλοφορία και συνεπώς έλαβε γνώση μεγάλος αριθμός αναγνωστών, με αναμφίβολο το δόλο τους όπως βλάψουν την τιμή και την υπόληψή μου, με την οποία (καταχώριση) αφ' ενός υιοθετούν τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς και αφ' ετέρου ευθυγραμμίζονται με τις επαίσχυντες δόλιες και αισχρές συμπεριφορές του Θ. Κατριβάνου εναντίον του προσώπου μου, προσβάλλουν έτσι βαναύσως, καταφώρως και παρανόμως την προσωπικότητά μου, ως ατόμου, πολιτικού και δημόσιου άνδρα, τελέσθηκαν δε οι πράξεις εκ μέρους των εναγομένων με τέτοιο δόλο, ώστε να επικαλύπτεται τόσον το ψευδές που υιοθετούν με την καταχώρισή τους, όσον και οι στόχοι τους να με βλάψουν.

Επειδή οι εναγόμενοι παρανόμως και υπαιτίως προσέβαλαν την προσωπικότητά μου και προκάλεσαν σε μένα σημαντική ηθική βλάβη, δικαιούμαι να ζητήσω από αυτούς χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής (άρθρο 57, 59, 914, 920, 922, 926 και 932 ΑΚ, 362 και 363 ΠΚ). Η δε χρηματική ικανοποίηση, που πρέπει να μου καταβάλουν οι εναγόμενοι ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων εκατομμυρίων (500.000.000) δραχμών. Το ποσό αυτό είναι δίκαιο και εύλογο, λαμβανομένης υπόψη της έκτασης και έντασης της προσβολής (συκοφαντικοί ισχυρισμοί πρωτοφανούς ονειδισμού και διασυρμού της προσωπικότητάς μου), σε συνδυασμό με την επαγγελματική - κοινωνική θέση μου, καθώς και το δημόσιο λειτούργημα το οποίο υπηρετώ.

Επειδή όλοι οι εναγόμενοι ενέχονται εις ολόκληρον στη χρηματική ικανοποίησή μου (άρθρο 926 ΑΚ), η δε τρίτη των εναγομένων ως προστήσασα τον δεύτερο τούτων (άρθρο 922 ΑΚ και άρθρο μόνο παραγρ. 1 του Ν. 1178/81).

Επειδή σε περίπτωση προσβολής της προσωπικότητας πέραν της άρσεως της προσβολής μπορεί να ζητηθεί και η παράλειψή της στο μέλλον και ειδικότερα σε περίπτωση δυσφημιστικών ειδήσεων ή παράλειψη της δημοσιεύσεώς τους με την απειλή χρηματικής ποινής ως μέσον εκτελέσεως της σχετικής διάταξης της απόφασης.

Επειδή, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η παρούσα αγωγή μου, το δικαστήριο διατάσσει με την καταψηφιστική απόφασή του και την καταχώριση στην εφημερίδα αυτή περίληψης της αποφάσεως κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 6 του άρθρου μόνον του Ν. 1178/81.

Επειδή οι εναγόμενοι πρέπει να υποχρεωθούν, με απόφαση προσωρινώς εκτελεστή (άρθρο 908 παρ. 1 περιπτ. δ τον Κ. Πολ. Δ.), να μου καταβάλουν σε ολόκληρο έκαστος, το ποσό των 500.000.000 δραχμών, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Επειδή η παρούσα αγωγή μου είναι νόμιμη (άρθρα 57, 59, 914, 919, 920, 922, 926, 932 ΑΚ, άρθρο μόνο του Ν.1178/81 και άρθρα 908 παρ. 1 και 947 παρ. 1 Κ. Πολ. Δ.) και αρμοδίως εισάγεται στο δικαστήριο τούτο προς εκδίκαση κατά τη διαδικασία του άρθρου 681 δ του Κ. Πολ. Δ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

καταλήγει ο Ε. Γιαννόπουλος, « ΖΗΤΩ

Να γίνει δεκτή η αγωγή μου.

Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να μου καταβάλουν, σε ολόκληρο μάλιστα έκαστος, το ποσό των πεντακοσίων εκατομμυρίων (500.000.000) δραχμών, για την αιτία που αναφέρεται στο ιστορικό, εντόκως από την ικανοποίηση της αγωγής αυτής μέχρις εξοφλήσεως, με απόφαση προσωρινώς εκτελεστή. Το ανωτέρω ποσόν εκχωρείται με την παρούσα υπέρ ΕΔΙΑ για την ανέγερση Μνημείων και Ηρώων της Εθνικής Αντίστασης.

Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να παραλείπουν στο μέλλον τη δημοσίευση συκοφαντικών κειμένων σε βάρος μου με απειλή χρηματικής ποινής 2.000.000 δραχμών για κάθε τέτοια δημοσίευση.

Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να δημοσιεύσουν περίληψη της απόφασης που θα εκδοθεί σύμφωνα με τους ορισμούς της παραγράφου 6 του άρθρου μόνον του Ν. 1178/81 με απειλή χρηματικής ποινής για κάθε ημέρα καθυστέρησης δημοσίευσης της απόφασης ποσού 1.000.000 δραχμών και

Να καταδικαστούν οι εναγόμενοι στη δικαστική μου δαπάνη».

Συνημμένα ο Ε. Γιαννόπουλος επισυνάπτει στην αγωγή του 2 σελίδες του «Ριζοσπάστη» της 17/12/99.

Και ένα απόκομμα της Εφημερίδας «Ελευθερία» της 16 Ιανουαρίου του 1945, που μιλάει για την τελευταία σύγκρουση του ΕΛΑΣ «στην Εξοδο της Κηφισιάς προς τη Θήβα και ανατολικώς της Κηφισιάς προς Πεντέλην». «Ηταν η τελευταία μάχη μετά τα Δεκεμβριανά του Ι Τάγματος του 5ου Συντάγματος, για την οποία μίλησαν στην ποινική Δίκη που διεξάγεται και ο Νίκος Καρράς (Νικηφόρος) και ο Γ. Γεμελιάρης (Παντελής), καπετάνιος του Ι Τάγματος του 5ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ