Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η προσπάθεια φίμωσης θα πέσει στο κενό!

Ευθεία βολή κατά της ελευθεροτυπίας αποτελεί από το πρώτο ως το τελευταίο του γράμμα το κείμενο της αγωγής που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, εναντίον του «Ρ», προβαίνοντας σε μια νέα ελεεινή προσπάθεια φίμωσής του! Οι κατηγορίες που προσάπτει στο «Ριζοσπάστη» ο Ε. Γιαννόπουλος δεν έχουν κανένα απολύτως έρεισμα. Μια απλή ανάγνωση του κειμένου της αγωγής, όπου επισυνάπτονται τα σχετικά ρεπορτάζ, αποδεικνύει πως ο «Ρ» αποτύπωσε τα γεγονότα όπως αυτά εξελίχτηκαν μετά τη μήνυσή του εναντίον του Θ. Κατριβάνου. Ο ισχυρισμός του Ε. Γιαννόπουλου περί «συκοφαντικής δυσφήμισης» και η απαίτησή του για ηθική και υλική αποκατάσταση της τιμής του (την οποία αποτιμά στα 500 εκατ. δραχμές!) είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Τα πραγματικά του κίνητρα και στόχοι είναι το εξής ένα: Ο «στραγγαλισμός» από κάθε άποψη του «Ρ», ως οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΟΕ. Γιαννόπουλος μηνύει έτσι την ελευθεροτυπία! Επιχειρεί να καταργήσει το δικαίωμα και καθήκον της αντικειμενικής ενημέρωσης. Αμφισβητεί στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Μετατρέπει σε εν δυνάμει κατηγορούμενο όποιον έχει διαφορετική άποψη. Κι όλα αυτά κάποιος, που έχει αναγάγει σε επιστήμη την εξύβριση, το χλευασμό και τη δυσφήμιση. Ομως, δε διαθέτει την τόλμη και το θάρρος να παραιτηθεί. Αντίθετα, γαντζωμένος στον υπουργικό θώκο, μετατρέπεται σε διάδικο όντας πολιτικός προϊστάμενος των δικαστικών λειτουργών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, γεγονός πρωτόγνωρο και συνάμα προκλητικό.

Οι ευθύνες, όμως, δεν ανήκουν εξ ολοκλήρου ή αποκλειστικά στον Ε. Γιαννόπουλο. Ανήκουν και σε όλους εκείνους που του παρέχουν την ιδιότυπη ασυλία που απολαμβάνει. Πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο δεν πράττει το αυτονόητο, την αποπομπή από τις γραμμές της του φαινομένου Γιαννόπουλος, αλλά του παρέχει πλήρη κάλυψη, στήριξη και υπόθαλψη. Η αγωγή κατά του «Ρ» αποτελεί κατεξοχήν κυβερνητικό ολίσθημα. Αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση κατρακυλά με επικίνδυνα ταχείς ρυθμούς στον αυταρχισμό, στον αγοραίο αντικομμουνισμό, στην ποινικοποίηση της διαφορετικής άποψης και θέσης, στοιχεία απαραίτητα για τη συνέχιση της αντιλαϊκής της πολιτικής. Είναι και δική της η ευθύνη για την αγωγή κατά του «Ρ». Είναι αποκλειστικά δική της η ευθύνη για την ύπαρξη «θερμοκηπίων», όπου καλλιεργείται και βλαστίζει η πολιτική αλητεία και αντιλήψεις και πρακτικές μεσαίωνα.

Μ α, αλήθεια, ο Ε. Γιαννόπουλος και όσοι τον στηρίζουν δεν έχουν διδαχτεί τίποτα από το παρελθόν; Δε γνωρίζουν ότι δεν είναι οι πρώτοι και πιθανόν ούτε οι τελευταίοι που επιχείρησαν, χωρίς επιτυχία, να φιμώσουν, να στραγγαλίσουν το «Ρ» και το ΚΚΕ, ώστε χωρίς εμπόδια να επιδοθούν στο τσάκισμα του ίδιου του λαού; Δε γνωρίζουν ότι προκάτοχοί τους, ομοϊδεάτες τους, «μανούλες» στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, έπεσαν οι ίδιοι στον «τάφο που έσκαψαν» και το μόνο που κατάφεραν ήταν να καταγραφούν στα μαύρα κατάστιχα της ιστορίας; Σαφώς και το γνωρίζουν και κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να το αποφύγουν, όμως το δικό τους πεπρωμένο... φυγείν αδύνατον. Εχουν ήδη καταδικαστεί στις λαϊκές συνειδήσεις, έχουν καταδικαστεί από την ίδια την ιστορία. Ο ελληνικός λαός καλά θα κάνει να τους το υπενθυμίσει στην επικείμενη εκλογική μάχη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βιομηχανία δικών σε βάρος του «Ρ»(2000-08-23 00:00:00.0)
Ο αυταρχισμός δεν πέρασε!(2000-04-08 00:00:00.0)
Αναβολή μετά από αίτημα Γιαννόπουλου(2000-03-24 00:00:00.0)
Μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω(2000-02-18 00:00:00.0)
Μεγαλειώδες το προχτεσινό συλλαλητήριο ενάντια στη δίωξη του «Ρ»(2000-02-12 00:00:00.0)
Νέα κυβερνητική προσπάθεια φίμωσης του «Ρ»(1999-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ