Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΩΞΗ κατά του «Ρ»
Μεγαλειώδες το προχτεσινό συλλαλητήριο ενάντια στη δίωξη του «Ρ»

Τι «είδε» και τι δεν «είδε» ο Τύπος

«Αχρωμα, άοσμα, άγευστα» ήταν τα ρεπορτάζ του χτεσινού Τύπου για τη μεγαλειώδη συγκέντρωση συμπαράστασης στον «Ρ» και καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Αρεως. Μια συγκέντρωση που δε θα μπορούσε βέβαια να μην αναφερθεί, αφού και μαζικότατη ήταν, αλλά και με «ευαίσθητη» αιτία, που άπτεται της ελευθεροτυπίας, υποβαθμίστηκε όμως, αφού κανένα Μέσο Ενημέρωσης δεν «είδε» τους χιλιάδες διαδηλωτές.

Πριν περάσουμε στον έντυπο Τύπο, να σημειώσουμε πως από τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ μόνο τα κρατικά κανάλια και ο «Αντέννα» αφιέρωσαν μερικά δευτερόλεπτα για τη συγκέντρωση, μεταδίδοντας όμως «φτωχές» εικόνες που δεν ανταποκρίνονταν σε καμία περίπτωση στο πλήθος που συμμετείχε στο προχτεσινοβραδινό συλλαλητήριο. Εκτενές ρεπορτάζ της συγκέντρωσης και δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα, διευθυντή του «Ρ» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μεταδόθηκε από την εκπομπή της Λιάνας Κανέλλη, «Οι όμορφες ειδήσεις, όμορφα καίγονται», στο «Κανάλι 5».

Η εφημερίδα «Αθηναϊκή» φιλοξενεί το θέμα στη σελίδα 11, με τίτλο «Εκατοντάδες πολιτών στο πλευρό του "Ριζοσπάστη"». Το σχετικό ρεπορτάζ αρχίζει με την περιγραφή της συγκέντρωσης, στην οποία συμμετείχαν «εκατοντάδες άνθρωποι» και χαρακτηρίστηκε από τα «αντικυβερνητικά συνθήματα των παρευρισκομένων» και εν συνεχεία παρατίθενται αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα .


Ελάχιστα πράγματα από την ομιλία του Διευθυντή του «Ρ» περιλαμβάνει το σχετικό ρεπορτάζ της «Εξουσίας», στη σελίδα 10, με τίτλο «Διαμαρτυρία από ΚΚΕ για δίωξη Ριζοσπάστη» και κυρίως αυτά που αφορούν στις ευθύνες της κυβέρνησης για τις μηνύσεις εναντίον του «Ριζοσπάστη» και κατά δεύτερο λόγο στις ευθύνες του Ε. Γιαννόπουλου.

Στη σελίδα 11 των «Νέων» συναντάμε το σχετικό ρεπορτάζ, το οποίο τιτλοφορείται «ΚΚΕ κατά του "κρατικού αυταρχισμού"» και ξεκινά με τη δήλωση που έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από τη συγκέντρωση και εν συνεχεία αναφέρει ορισμένους από τους παρευρισκόμενους και ελάχιστα πράγματα από την κεντρική ομιλία. Στη διπλανή σελίδα σε πλαίσιο και υπογραμμισμένο το θέμα «Γιαννόπουλος κατά ΚΚΕ» περιλαμβάνει το νέο εξώδικο που έλαβε προχτές η εφημερίδα μας και τις συκοφαντίες που εξαπολύει ο Ε. Γιαννόπουλος εναντίον του ΚΚΕ και στελεχών του.

Στην «Ελευθεροτυπία» το θέμα βρίσκεται στη σελίδα 6, με τίτλο «Συγκέντρωση ΚΚΕ κατά Σημίτη - Γιαννόπουλου», το οποίο περιλαμβάνει τη δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα και ορισμένα αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα. Ακριβώς από κάτω παρατίθεται ολόκληρο το νέο εξώδικο που έστειλε προχτές στο «Ριζοσπάστη» ο Ε. Γιαννόπουλος και το σχετικό θέμα τιτλοφορείται «Και εξώδικο Γιαννόπουλου στο "Ριζοσπάστη" για "ψευδολογία"».

Στην εφημερίδα «Εθνος» υπάρχει άρθρο στη σελίδα 12 με τίτλο «Οξεία επίθεση κατά "Ριζοσπάστη" και ΚΚΕ», το οποίο αναφέρεται στο εξώδικο που μας απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η είδηση της συγκέντρωσης «κλείνεται» στις 29 λέξεις της τελευταίας παραγράφου.

Στην «Βραδυνή» το σχετικό ρεπορτάζ χωρίζεται σε δύο μέρη, στο πρώτο αναφέρεται πως «με κεντρικό σύνθημα "κάτω τα χέρια από τον Ριζοσπάστη" και πολλές αποδοκιμασίες σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης έλαβε χώρα χτες στο Πεδίον του Αρεως η ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντή του Ριζοσπάστη Δημήτρη Κουτσούμπα». Συνεχίζει με ένα μικρό απόσπασμα της ομιλίας. Το δεύτερο μέρος με υπότιτλο «Η πλευρά Γιαννόπουλου» αναφέρεται στο εξώδικο του υπουργού Δικαιοσύνης και δημοσιεύει ορισμένες από τις συκοφαντίες που αυτό περιλαμβάνει.

Η «Καθημερινή» δεν «είδε» καθόλου τη συγκέντρωση, «είδε» όμως το εξώδικο Γιαννόπουλου στο οποίο αναφέρεται στη σελίδα 5, υπό τον τίτλο «Συνεχίζεται η κόντρα ΚΚΕ - Γιαννόπουλου».

Τέλος, το «Βήμα» παρουσιάζει το συλλαλητήριο σε τρίστηλο ρεπορτάζ με τίτλο «Για μαύρη βίβλο αυταρχισμού μιλά το Κομμουνιστικό Κόμμα». Το ρεπορτάζ ξεκινά με αναφορά στους χιλιάδες διαδηλωτές που μαχητικά διατράνωσαν την απόφασή τους να μην «"επιτρέψουν τη φίμωση του Ριζοσπάστη που ισοδυναμεί με φίμωση της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος άσκησης πολιτικής κριτικής ή έκφρασης αντίθετης άποψης"». Εν συνεχεία όμως αρχίζουν τα «καρφιά», όπως ότι «το ΚΚΕ μεθοδεύει τις αντιδράσεις του κατά της δίωξης της εφημερίδας μεγιστοποιώντας τες πολιτικά και προσδίδοντάς τους σαφώς προεκλογικό χαρακτήρα», αλλά και ότι «ο Περισσός από την πρώτη στιγμή μιλούσε για "πολιτική δίωξη" και έχει επιρρίψει ευθύνες στον Πρωθυπουργό, χτες διά στόματος του κ. Κουτσούμπα επανέλαβε τον ισχυρισμό αυτό. Δεν περιορίζεται όμως εκεί, αλλά γενικεύει το θέμα εντάσσοντάς το σε ένα "πανδημοκρατικό πρόβλημα"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ