Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
Τη συναίνεση της ΝΔ επιδιώκει η κυβέρνηση

Δε θα υπάρξει ομοφωνία στη Διακομματική, προεξοφλεί η Β. Παπανδρέου, η οποία εξαπέλυσε ταυτόχρονα συκοφαντική επίθεση κατά των «μικρών κομμάτων»

Την επιδίωξη της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιβολή των όρων του προεκλογικού αγώνα με τη συναίνεση της ΝΔ κατέστησε σαφή η Β. Παπανδρέου, η οποία ταυτόχρονα, προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών για τις προθέσεις της, εξαπέλυσε συκοφαντική επίθεση κατά των «μικρών κομμάτων», κατηγορώντας τα ότι τάχα επιδιώκουν τον αποκλεισμό των εκτός Βουλής κομμάτων!

Η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, σε συνέντευξή της χτες στον «Φλας», είπε ότι δεν περιμένει πως θα υπάρξουν αποφάσεις με ομοφωνία στη Διακομματική Επιτροπή για τις δαπάνες και τα ΜΜΕ και αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι «να βρούμε κάποιες συγκλίσεις, ώστε οι προτάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση να έχουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση»! Αναφερόμενη στα ζητήματα που απασχολούν τη Διακομματική επιτέθηκε στους εκπροσώπους των κομμάτων εκείνων που υποστηρίζουν «να μην αυξήσουμε τις δαπάνες των υποψηφίων». Η ίδια άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το όριο αυτό θα αυξηθεί σημαντικά. Σε ό,τι αφορά την πολιτική διαφήμιση, είπε ότι «στην πολιτική διαφήμιση στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα θα υπάρξει απαγόρευση για τους υποψηφίους και για τα πολιτικά κόμματα θα υπάρξει περιορισμός. Απ' ό,τι φαίνεται θα πάμε στο 50% των εκλογικών δαπανών». Στο μείζον ζήτημα της συμμετοχής των κομμάτων στις διάφορες ενημερωτικές εκπομπές και πάνελ των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, η υπουργός απέκλεισε ουσιαστικά οποιαδήποτε παρέμβαση, επικαλούμενη ότι «είμαστε σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας», αλλά και γιατί δε θέλει να αλλάξει οτιδήποτε στη σημερινή κατάσταση: «Δεν μπορούμε να το ανατρέψουμε και βέβαια δε θέλουμε». Παράλληλα όμως επιτέθηκε και στα «μικρά κόμματα», λέγοντας ότι «τα μικρά κόμματα θέλουν ισότιμη σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενώ το ποσοστό τους είναι πολύ μικρότερο»! Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των δαπανών, δεν έκρυψε ότι η ίδια έχει κάνει την πρόταση για συγκρότηση μιας μεικτής επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν και δικαστικοί.

Με τη σειρά της η Β. Παπανδρέου δεν παράλειψε να καλλιεργήσει την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, φυσικά επί το ληστρικότερο, θέτοντας θέμα επαναφοράς της λίστας, χωρίς όμως να παίρνει ευθέως θέση. «Με όλα αυτά - είπε - δημιουργούμε ένα κλίμα και ίσως θα πρέπει να πάμε τελικά σε λίστες, να μην έχουμε σταυρό, αλλά ο εκλογικός νόμος είναι με σταυρό». Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου το άφησε ανοιχτό πρόσφατα ο Κ. Σημίτης, ενώ ο Κ. Καραμανλής έχει προτείνει να ισχύσει μεικτό σύστημα, με λίστα και σταυρό, το οποίο ευνοεί ακόμα περισσότερο το δικομματισμό. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια σενάρια υπάρχουν επεξεργασμένα σε υπουργικά συρτάρια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε χτες στη ΝΔ, αναφέροντας ότι «η πρόταση του κ.Καραμανλή είναι απολύτως προσχηματική και υποκριτική». Θυμίζουμε ότι ο αρχηγός της ΝΔ με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε τη διεξαγωγή συνεδρίασης του Κοινοβουλίου με θέμα τους όρους διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας. Επιπλέον ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι «ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ διατύπωσαν πρόταση νόμου για το ραδιοτηλεοπτικό χρόνο, τον οποίο μας κάλεσαν να αγοράσουμε ως κράτος, να τον πληρώσουμε δηλαδή και να τον διανείμουμε εν συνεχεία στα κόμματα. Μια τέτοια ρύθμιση - υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - θα οδηγούσε σε κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, αφού συνεπάγεται δαπάνη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών».

Ας σημειωθεί ότι ο Δ. Ρέππας - αφήνοντας να διαφανεί η απορριπτική τοποθέτηση της κυβέρνησης - αρνήθηκε να απαντήσει αν θα διεξαχθεί η συζήτηση στη Βουλή: «Για όλα αυτά τα θέματα, μέσω του Προέδρου της Βουλής και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, θα δοθούν οι δέουσες απαντήσεις», ήταν το σχόλιό του σε σχετικά ερωτήματα.

Η υπόθεση της «διεύρυνσης»

Οσον αφορά τώρα την προεκλογική δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ, προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία του σχετικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του, καθώς η υπόθεση της «διεύρυνσης» φαίνεται να χωλαίνει σοβαρά. Ετσι πέραν της «μεταγραφής» Κοντογιαννόπουλου, το ΠΑΣΟΚ αγωνιά διότι η πολυδιαφημισμένη επέκτασή του προς τα... «αριστερά» αποδεικνύεται φαιό πυροτέχνημα. Ως συνέπεια στα εν λόγω σενάρια το μόνο όνομα που έρχεται και επανέρχεται είναι αυτό του Μ. Ανδρουλάκη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ