Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα παράθυρο ανοιχτό προς τα εμπρός

Η εισηγητική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην κοινή συνέντευξη Τύπου ΚΚΕ - Κομμουνιστικής Ανανέωσης

Παίρνοντας το λόγο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, σημείωσε τα παρακάτω:

«Το ΚΚΕ και η πολιτική κίνηση Κομμουνιστική Ανανέωση, όπως ήδη είναι γνωστό, έχουμε συμφωνήσει να πραγματοποιηθεί εκλογική συσπείρωση με τη συμμετοχή στελεχών της πολιτικής κίνησης στα ψηφοδέλτια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας.

Από μια άποψη δεν πρόκειται για κάτι το νέο και ξαφνικό. Εχουμε συναντηθεί και χθες, άρα δεν είναι περίεργο να συναντηθούμε και στην εκλογική κάλπη. Με τα στελέχη της πολιτικής κίνησης Κομμουνιστική Ανανέωση έχουμε ήδη βρεθεί αρκετά πριν, στους αγώνες για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, στο αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα που φούντωσε ιδιαίτερα μετά την παράδοση Οτσαλάν στην τουρκική κυβέρνηση, και τη βάρβαρη επιδρομή κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Αντιπροσωπεύουμε βεβαίως διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, με αυτοτέλεια και αυτονομία δράσης. Οι διαφορές που έχουμε μεταξύ μας σε θέματα ιδεολογίας και πολιτικής δεν απαγορεύουν τη συνάντησή μας σε κοινά πεδία δράσης, αλλά και στην προσπάθεια να κτιστεί μια ισχυρή κοινωνικοπολιτική συμμαχία, ένα Μέτωπο δράσης το οποίο εμείς έχουμε προσδιορίσει ως λαϊκή κοινωνικοπολιτική συμμαχία που συγκροτείται στη βάση της αντίθεσης προς το μονοπωλιακό κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό.

Η οριοθέτηση από τις επιλογές και στρατηγικές της Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς είναι ένα θετικά υπολογίσιμο σημείο για τις προοπτικές της κοινής δράσης μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ζητήματα στα οποία μπορούμε να δράσουμε από κοινού μετά τις εκλογές, στις νέες αναμετρήσεις που πρέπει να αναπτυχθούν, με έντονη και πρωταγωνιστική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.

1.Στον αγώνα κατά των επιλογών της ΟΝΕ που αφορούν ένα ολόκληρο πακέτο αναδιαρθρώσεων , οι οποίες έχουν στόχο να κάνουν ακόμα πιο φθηνό και πλήρως χειραγωγημένο το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Στα πλαίσια αυτά είναι ζωτική ανάγκη να αντιπαλέψουμε τα προβλήματα που γεννώνται από τις ιδιωτικοποιήσεις, να θέσουμε εμπόδια, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, αλλά και η λαϊκή απαίτηση, στη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια όλο και λιγότερων χεριών, πράγμα που αυξάνει αλματωδώς τη φτώχεια και την ανεργία.

2.Στον αγώνα κατά των αλλεπάλληλων μέτρων που συγκροτούν μια συνολική στρατηγική αρπαγής και των τελευταίων κοινωνικών κατακτήσεων, στο κίνημα κατά της ανεργίας και της φτώχειας. Στον αγώνα για να συνενωθούν οι εργαζόμενοι, ώστε να διεκδικήσουν μια πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική που δεν έχει καμία σχέση με το λεγόμενο «κοινωνικό Μάαστριχτ» που προωθεί η ΕΕ. Κεντρικά πεδία αποτελούν τα νέα μέτρα που εμφανίζονται ως ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμοί στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας κλπ.

3. Στον αγώνα για τη δημοκρατία, κατά της κρατικής καταστολής και της βίας, εναντίον όλου του πλέγματος των νόμων και των θεσμών, που βάζουν ορατές και αόρατες χειροπέδες σε βάρος του λαού μας στο χώρο εργασίας, μάθησης, παντού.

4.Στον αγώνα κατά της δικτατορίας της υπερπληροφόρησης που στην πραγματικότητα είναι παραπληροφόρηση και χειραγώγηση. Το πρόβλημα αυτό έχει στενή, στενότατη σχέση με τον Πολιτισμό και την ποιότητα καθημερινής ζωής, με τις σύγχρονες πνευματικές ανάγκες του λαού μας, παράλληλα με τις υλικές.

5. Στον αγώνα κατά της νατοϊκής τάξης πραγμάτων που θίγει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ταυτόχρονα την οδηγεί σε ενεργητική συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στη χρήση βίας και εκβιασμών σε βάρος γειτονικών λαών. Ηδη ετοιμάζεται νέα μεταφορά νατοϊκών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, που θα περάσουν από τη Βόρεια Ελλάδα.

6. Στον ανυποχώρητο αγώνα κατά του εθνικισμού - είτε αυτός εμφανίζεται με την κλασική μορφή του είτε με την εξίσου επικίνδυνη μορφή του κοσμοπολιτισμού - κατά του ρατσισμού, του αντικομμουνισμού, του σύγχρονου σκοταδισμού.

Ολα τα παραπάνω πεδία συνδέονται με την εκλογική αναμέτρηση, συνδέονται όμως με τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για τη λαϊκή συσπείρωση και για το Μέτωπο, αφού έρχονται νέες συμφορές για τους λαούς. Τώρα, σήμερα, το λαϊκό κίνημα είναι πιο έμπειρο για να τις αντιμετωπίσει.

Αρκεί με την ψήφο του να ανοίξει ένα παράθυρο προς τα εμπρός. Εδώ βρίσκεται η αξία της υπερψήφισης του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο οποίο συμμετέχουν όχι μόνο κομμουνιστές, αλλά και άλλοι άνθρωποι που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους ή είναι ανέντακτοι αριστεροί, αγωνιστές σε γνωστά και μεγάλα πεδία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ουσιαστική διαφορά (2006-07-13 00:00:00.0)
ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ χειραφέτηση και απεγκλωβισμός δυνάμεων (2002-10-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-09-24 00:00:00.0)
Ισότιμη συνεργασία δοκιμασμένη στη πράξη (2000-03-25 00:00:00.0)
Επικυρώθηκε και τυπικά η εκλογική συσπείρωση (2000-03-04 00:00:00.0)
Και εκλογική συνάντηση ΚΚΕ - «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» (2000-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ