Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ελευθερία σας είναι για τους λίγους

Η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα στη δευτερολογία του πρωθυπουργού

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική της Αλ. Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη δευτερολογία του επικαλέστηκε την ανάγκη να υπάρχει ένα μέτρο στην άσκηση των δικαιωμάτων και, επικαλούμενος τη Γαλλική Επανάσταση, είπε ότι «η ελευθερία έχει ως όριό της την ελευθερία των άλλων». Εκανε αναφορά σε «ελάχιστους διαδηλωτές» που κλείνουν τους δρόμους, στερώντας τα δικαιώματα χιλιάδων που υποφέρουν και ανέφερε ότι χίλιοι αγρότες έκλεισαν πριν λίγα χρόνια την Εθνική οδό «ταλαιπωρώντας ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του υπερασπίζει τα εργασιακά δικαιώματα στους χώρους δουλιάς (έγιναν 715 μηνύσεις κατά εργοδοτών), ενώ κάλυψε τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις διώξεις του κατά ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ λέγοντας:

«Θέλω να αναφέρω μία πάγια αρχή: Ολοι οι Ελληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν την τιμή και την αξιοπρέπειά τους. Και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ολοι οι Ελληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα και ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και όσοι θέλουν να εκφραστούν μέσω του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα. Υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη, η οποία κρίνει και τους υπουργούς και το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ. Αυτό είναι ελευθερία. Δεν υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών, πολίτες οι οποίοι δεν υπόκεινται σε καμία κρίση, είτε είναι υπουργοί, είτε δεν είναι, είτε έντυπα, τα οποία δεν υπόκεινται σε καμία κρίση, είτε είναι ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, είτε οποιοδήποτε άλλο».

Τέλος απομόνωσε μια φράση από τη ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ που κατέθεσε η Αλ. Παπαρήγα, με την οποία αποκαλούνταν η κυβέρνησή του «ντόπιος γκαουλάιτερ των ΗΠΑ» και είπε ότι η κυβέρνησή του είναι εκλεγμένη και ζήτησε από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να αρνηθεί το χαρακτηρισμό αυτό.

Ελευθερία είναι και να παλεύεις για τη γνώμη σου

Απάντηση σε όλους τους παραπάνω ισχυρισμούς του πρωθυπουργού έδωσε η Αλ. Παπαρήγα με τη δευτερολογία της, τονίζοντας:

«Θα συμφωνήσω με τον πρωθυπουργό για το παράδειγμα του μέτρου. Μόνο που σήμερα στον τόπο μας κυριολεκτικά υπάρχει μέτρο, μόνο που ωφελεί τους λίγους.

Βεβαίως και η ελευθερία έχει μέτρα, δεν είναι ανεξέλεγκτη. Ανεξέλεγκτη είναι η ελευθερία των λίγων. Να πάρουμε τους νόμους; Να πάρουμε τα πλούτη που συγκεντρώνονται; Αφορούν τους λίγους. Αναμφισβήτητα η ελευθερία δεν είναι κάτι το γενικό και αφηρημένο.

Με την ευκαιρία, που αναφέρατε τη Γαλλική Επανάσταση, θα ήθελα να σας πω ότι η Γαλλική Επανάσταση συντελέστηκε κατά παραβίαση του ισχύοντος δικαίου και έφτιαξε ένα καινούριο δίκαιο. Ετσι γίνεται πάντα.

Μη λέτε λοιπόν για ελευθερία με μέτρο. Ο λαός ούτε με το σταγονόμετρο δεν έχει τη δυνατότητα να βρει δουλιά, γιατί και αυτό είναι ελευθερία. Ούτε μπορεί να σπουδάσει όπως πρέπει να σπουδάσει, να τελειώσει το λύκειο χωρίς εμπόδια, να πάει στο πανεπιστήμιο χωρίς εμπόδια. Τι είναι η ελευθερία, δηλαδή; Να περιφέρω απλώς το σώμα μου; Αυτή είναι η ελευθερία; `Η να εκφράζω τη γνώμη μου; Ελευθερία είναι και να παλεύεις γι' αυτή τη γνώμη.

Μιλήσατε για τους χίλιους αγρότες. Εδώ υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι 10.000 αγρότες πέρασαν από δίκες. Χίλιοι ήταν στους δρόμους; Μα τότε όλους αυτούς που στέλνετε στα δικαστήρια πού τους βρήκατε; Στα σπίτια τους τους βρήκατε;

Επαναλαμβάνω όμως, κύριε πρωθυπουργέ, τι είναι πιο τραγικό; Να μην έχεις να ζήσεις, να χάνεις το ψωμί σου, ή να χάνεις το επίπεδο ζωής που έχεις κατακτήσει, να βρίσκεσαι άνεργος, να μην ξέρεις ποιο είναι το αύριο ή να κλείνεις τους δρόμους;

Εμείς πραγματικά ευχόμαστε να φθάσουμε σε ένα σημείο που να μη χρειάζονται κινητοποιήσεις. Ποιος είπε δηλαδή ότι αυτοσκοπός π.χ. για το ΚΚΕ είναι οι κινητοποιήσεις; Οχι. Σκοπός είναι η ευημερία να ζει ο λαός καλά.

Αν τα βάλουμε σε μία ζυγαριά, πρέπει να δούμε τι ζυγίζει περισσότερο. Και ξέρετε τι μου έκανε εντύπωση; Τις μέρες των μαθητικών κινητοποιήσεων είδα παιδιά άγνωστα σε μένα να βγαίνουν στα κανάλια και στους δρόμους και να λένε το εξής: "Κάνουμε αυτές τις καταλήψεις για να μας προσέξουν". Γιατί έφτασαν ως εκεί; Και το έλεγαν με ειλικρίνεια. Ηταν αυθόρμητα νεανικά λόγια, "θέλουμε να μας προσέξετε".

Αυτός ήταν ο τρόπος για να τους προσέξει η κοινή γνώμη, εγώ θα έλεγα σε ορισμένες περιπτώσεις και οι γονείς, οι οποίοι, απορροφημένοι από την καθημερινότητα αυτής της σκληρής ζωής, δεν μπορούν να δουν σε βάθος και το πρόβλημα της παιδείας. Βλέπουν την οικονομική τους διάσταση, αλλά το τι μαθαίνουν τα παιδιά τους και την ποιότητα της μόρφωσης δεν είναι σε θέση ή δεν έχουν το χρόνο να το δουν.

Γιατί να μην το δούμε; Κάναμε αυτό και αν συμβεί 20 άτομα να κλείνουν ένα δρόμο, όταν είναι ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι, χωρίς προηγούμενη συνδικαλιστική εμπειρία, ας σκεφτούμε γιατί το κάνουν με τέτοια επιμονή, γιατί έφτασαν σε αυτήν την έκφραση. Και όχι να χαιρόμαστε.

Εμείς βέβαια δε χαιρόμαστε γιατί με το ιδιώνυμο και τον εισαγγελέα στα σχολεία ο αριθμός αυτών που βγήκαν στους δρόμους ήταν λιγότερος. Να χαιρόσαστε και να χαιρόμαστε και εμείς, αν αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας καλής εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να μη βγει κανείς στο δρόμο, αλλά όχι όταν είναι αποτέλεσμα βίας.

Οσον αφορά τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, θα ήθελα να πω ότι οι Επιθεωρήσεις Εργασίας αυτή τη στιγμή είναι αποψιλωμένες. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά και δεν ξέρω πού βρήκατε τα στοιχεία, όλα αυτά είναι δειγματοληπτικά. Δυστυχώς με την εργατική νομοθεσία και τις εργασιακές σχέσεις, όπως είναι δομημένες σήμερα, θα θεωρούνται παραβιάσεις της εργοδοσίας πολύ μηδαμινά πράγματα».

Για την «κοινοβουλευτική νομιμοποίηση»

«Και ένα τελευταίο», συνέχισε η ομιλήτρια, «για την έκφραση «γκαουλάιτερ των ΗΠΑ. Κύριε πρωθυπουργέ, εμείς σας είπαμε ότι είστε κυβέρνηση της βίας, της τρομοκρατίας. Δεν το λέμε; Η πολιτική σας οδηγεί σε έναν κατήφορο. Είναι γενικότερη πολιτική. Δεν είστε από μόνοι σας αντιδημοκράτες. Αναγκάζεστε να χρησιμοποιείτε αυτά τα μέτρα για να περάσει η πολιτική σας. Και το ίδιο θα κάνει η ΝΔ και οποιαδήποτε κυβέρνηση θέλει και υποχρεώνεται να ακολουθήσει αυτήν την πολιτική.

Ομως να προσέξουμε όλοι το εξής ζήτημα: Λέτε ότι είμαστε κοινοβουλευτικά νομιμοποιημένοι. Και ο Χάιντερ είναι κοινοβουλευτικά νομιμοποιημένος και υπήρχε το κόμμα του και σε παλιότερες κυβερνήσεις. Και ο Χίτλερ ήταν κοινοβουλευτικά νομιμοποιημένος και δεν ξέρω ποιοι άλλοι.

Επομένως - και το λέω αυτό όχι γιατί είστε φασιστικό κόμμα - το να έχει κανείς την κοινοβουλευτική νομιμότητα, δε σημαίνει ότι έχει και τη δημοκρατική. Και αυτό ισχύει για όλους μας. Το Κοινοβούλιο από μόνο του δεν είναι κατοχυρωμένο ότι λειτουργεί δημοκρατικά, επειδή είναι Κοινοβούλιο. Εχει να κάνει με την πολιτική.

Και αυτό ας το καταλάβουμε όλοι μας. Οχι έχω τις ψήφους του 10% του 20% ή του 30% και έχω τις ψήφους στο τσεπάκι. Και όσοι θα ψηφίσουν εμάς και όσοι ψηφίσουν εσάς και τα άλλα κόμματα, αύριο μπορεί να διαφωνήσουν με τη στάση μας και την πολιτική μας. Οχι να βάζουμε όλοι μας το λαό στο τσεπάκι διά της ψήφου. Εμείς να βάλουμε τόσο, ο ΣΥΝ τόσο, το ΔΗΚΚΙ τόσο, η ΝΔ τόσο και εσείς τόσο, γιατί τότε είναι ένας λαός σε μία τσέπη. Επομένως ούτε η ψήφος δικαιώνει καμία πολιτική και πολύ περισσότερο, όταν η πολιτική υλοποιείται και δεν έχει μεγάλη συνάφεια με τις προεκλογικές διακηρύξεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ