Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Μετά από τις εισηγητικές ομιλίες των εκπροσώπων του ΚΚΕ και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης ακολούθησε η παρακάτω συζήτηση με τους δημοσιογράφους:

- κ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΪ»): Τι ποσοστό αντιπροσωπεύει η Κίνησή σας αυτή από τη μητρική Κίνηση από την οποία αποσχιστήκατε;

- Τ. ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε ένα μέρος αυτής της Κίνησης όχι το περισσότερο, το λιγότερο βέβαια, αλλά ένα σημαντικό μέρος.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ολα καθαρά είναι για τους δημοσιογράφους;

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ικανοποίησε η χτεσινή δήλωση του κ. Κωστόπουλου ότι δε συνεργάζεται με τη σοσιαλδημοκρατία;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν καταλαβαίνω καθόλου την ερώτησή σου, δεν την καταλαβαίνω καθόλου. Για να με ικανοποιήσει κάτι, πρέπει να είχα μία άλλη γνώμη. Ε, δεν καταλαβαίνω, γιατί να με ικανοποιήσει;

Αλλά θέλω να πω για τα δημοσιεύματα αυτά του Τύπου σήμερα, κάνει τη δουλιά του και ο κ. Λαλιώτης, στέλνει τα χαρτάκια του κάθε πρωί στις εφημερίδες και γράφουν πανομοιότητα όλες οι εφημερίδες. Μα, είναι αστεία πράγματα αυτά.

Εσείς οι δημοσιογράφοι θα κάνετε τη δημοσιογραφία πάνω στα αυθεντικά κείμενα κομμάτων, προσώπων, και όχι πάνω σε σχολιασμούς που κάνουν, μη υπεύθυνα, άλλοι. Κατάλαβες; Μιλάω εγώ, κάνε μου σχόλιο. Μιλάει η Αλέκα, κάνε της σχόλιο. Οχι σε παραπολιτικά εφημερίδων που ερμηνεύουν αυτό που είπα εγώ ή αυτό που είπε η Αλέκα, αυτό θέλω να πω.

Γιατί μ' αυτή την έννοια, λέω, όλο αυτό πράγμα που δημιούργησε θέμα είναι τα σημειώματα του κ. Λαλιώτη που πάνε στις εφημερίδες. Κατανοητό;

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητάτε δηλαδή να μην ψάχνουμε τις πληροφορίες πέρα από τις επίσημες τοποθετήσεις σας.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εγώ δε θέλω να με ερμηνεύουν. Θέλω να επικρίνουν όσοι διαφωνούν αυτά που λέω, όχι ερμηνείες.

- Σ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ («ΡΑΔΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ»): Ελεγα προηγουμένως ότι άκουσα την τοποθέτησή σας στη Βουλή, κα Παπαρήγα, προσεκτικά, για το τι είναι συνταγματικό και τι δεν είναι. Ηθελα να σας κάνω μια ερώτηση, βέβαια υποθετική. Εάν η κατάσταση στο Κόσσοβο, που απευχόμεθα όλοι να οξυνθεί, αν πάρει άλλες διαστάσεις, ποια θα είναι η στάση που θα ακολουθήσει το κόμμα σας;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την πρώτη στιγμή που έγινε αυτή η συμφωνία, η περίφημη των «8», προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να σταματήσει το Φιλειρηνικό Αντιπολεμικό Κίνημα τις κινητοποιήσεις, βεβαίως, δεν μπορούν να έχουν την ίδια μορφή πάντα - έτσι δεν είναι; - και την ενημέρωση του ελληνικού λαού ότι δεν πρόκειται για συμφωνία ειρήνης. Πρόκειται για έναν προθάλαμο νέων επεμβάσεων στρατιωτικών, μέχρι που να διαλύσουν εντελώς τη Γιουγκοσλαβία.

Εμείς δε θα περιοριστούμε σε φραστικές αντιδράσεις, αλλά θα συμμετάσχουμε, οι κομμουνιστές, οι κομμουνίστριες και πιστεύω ότι εδώ μπορώ να εκφράσω και όλους όσοι βρισκόμαστε μαζί και στην εκλογική μάχη, θα στηρίξουμε δηλαδή όλες εκείνες τις δραστηριότητες, απ' όπου και αν προέρχονται, Μαζικών Κινημάτων ή άλλων Κινημάτων που αντιτάσσονται στη διέλευση των ξένων στρατευμάτων.

Και επίσης θα πούμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να παλέψει για να μη φύγουν Ελληνες φαντάροι, διότι απέσπασε η κυβέρνηση, ελέω κ. Μπερνς, ενδεχομένως, την υπόσχεση ότι δε θα ζητηθεί να στείλει φαντάρους πριν τις εκλογές, αλλά θα τους στείλει μετά. Και αυτοί οι φαντάροι και οι αξιωματικοί, ανεξάρτητα οι άνθρωποι τι έχουν μέσα τους, καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα στρατό κατοχής.

Και αυτά που λέει ο κ. Σημίτης, ότι είναι μακριά από στρατιωτικές επεμβάσεις εκεί, δεν είναι σωστά, διότι στρατιωτικές επιχειρήσεις γίνονται εκεί, οι Ελληνες τι κάνουν δηλαδή, μαζεύουν σταφύλια;

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπαρήγα, τόσο στην προηγούμενη συνέντευξή σας, αλλά όσο και σ' αυτή εδώ, φάνηκε να υπάρχει μια πολύ ευρεία συμπαράταξη στήριξης στους συνδυασμούς του ΚΚΕ, εκλογική στήριξη, η οποία, όπως τουλάχιστον με τις επιστολές που διαβάστηκαν την προηγούμενη φορά, δείχνει ότι δεν είναι μια απλή εκλογική στήριξη, αλλά βάζει ορισμένα ζητήματα στη βάση των οποίων καταλήγουν να στηρίξουν.

Πάντα συζητάτε για την ανάγκη της δημιουργίας - και αυτό προωθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα αν σωστά το λέω - του κοινωνικοπολιτικού μετώπου. Και πριν λέγατε ότι δεν υπάρχουν σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις, όσον αφορά αυτό το σκέλος, οι οποίες μπορούν να συμπτύξουν αυτό το μέτωπο.

Σήμερα βλέπουμε μια πολιτική Κίνηση η οποία συμπαρατάσσεται, συσπειρώνεται μαζί με το ΚΚΕ. Ηθελα να μου απαντήσετε, αν αυτή είναι η προοπτική, η πολιτική, την οποία προωθεί το ΚΚΕ και στην πορεία για τη συγκρότηση αυτού του κοινωνικοπολιτικού μετώπου.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κατ' αρχήν εμείς όταν εκτιμούσαμε και εκτιμάμε για τις πολιτικές δυνάμεις που δε συμφωνούμε ότι είναι δυνατόν να γίνει μέτωπο, αναφερόμαστε στις πολιτικές δυνάμεις κυρίως αυτές που ήταν μέσα στο Κοινοβούλιο, τις συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, γιατί όλες οι ερωτήσεις εκεί ήταν. Θα συνεργαστείτε με το Συνασπισμό και το ΔΗΚΚΙ; Εμείς απαντούσαμε, ανεξάρτητα τι θέλουμε ή τι δε θέλουμε, ότι δε βρίσκουμε ότι υπάρχει συμφωνία.

Πάντα όμως λέγαμε και λέμε ότι θεωρούμε πως στο μέλλον - τώρα το μέλλον ξέρετε μπορεί να είναι το σήμερα με μία έννοια, μπορεί να είναι και το αύριο και το μεθαύριο - εμείς θεωρούμε ότι θα γίνουν σοβαρές ανακατατάξεις στο λαό και θα έχουν αντίκτυπο και στο πολιτικό επίπεδο και λογικά θα υπάρξουν και οι πολιτικές δυνάμεις και οι σχηματισμοί, που άλλες απ' αυτές μπορεί αν θέλετε να εκφράσουν τη συντηρητική ή ασυνεπή πολιτική και άλλες να εκφράσουν μια πολιτική ριζοσπαστική.

Ετσι, λοιπόν, μόλις εμφανίζονται, όταν εμφανίζονται και όταν θα εμφανιστούν, εδώ θα είμαστε για να συζητήσουμε και να υπάρχει κοινή δράση σε διάφορα μέτωπα και στην ίδια την υπόθεση του μετώπου.

Θέλω να πω ότι και στην προεκλογική περίοδο, επειδή δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις, δεν είναι τι θέλουμε εμείς μόνο, πρέπει να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις και από άλλους, αποδεικνύουμε ότι αυτό που λέμε το εννοούμε. Οταν υπάρχουν θέματα τα οποία συμφωνούμε, πάμε μαζί. Οταν δε συμφωνούμε, δεν πάμε.

Δεν ξέρω αν απάντησα στην ερώτησή σου και έτσι θα πορευτούμε και ακριβώς η αισιοδοξία μας στηρίζεται στο ότι και στο κοινωνικό επίπεδο και στο πολιτικό επίπεδο και οι σημερινές δυνάμεις που είμαστε θα ισχυροποιηθούμε και θα υπάρξουν και καινούριες.

Πιστεύουμε στο νόμο των ανακατατάξεων. Και είναι ευχής έργον και πολύ καλά που και προεκλογικά αυτό μπορούμε να το δείξουμε όχι με την έννοια, με συγχωρείτε, της πολιτικής φιγούρας ή της υποκρισίας, αλλά να φανεί. Γιατί σημαίνει ότι υπάρχουν κάποια αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ