Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προετοιμασίες για το διάλογο

Τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, προς την κατεύθυνση της προσέγγισης με την Τουρκία, μελετά και προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση. Ηδη, ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του, την περασμένη Πέμπτη, περιέγραψε την επίλυση του προβλήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, ως κύριο στόχο της επόμενης τετραετίας.

Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας εντάσσεται, όπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι, η τοποθέτηση στη θέση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, του πρέσβη Γ. Σαβαΐδη. Ο νέος γγ του υπουργείου θεωρείται ένας από τους πλέον εξειδικευμένους, στις ελληνοτουρκικές υποθέσεις, διπλωμάτες που διαθέτει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, ο Γ. Σαβαΐδης, στο τελευταίο του πόστο, ως επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, είχε αναλάβει το «βάρος» της εκπροσώπησης της χώρας στη συζήτηση για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμαχίας.

Η τοποθέτηση του πρέσβη Γ. Σαβαΐδη σε ένα πόστο, το οποίο εντάσσεται και θεσμικά στον ελληνοτουρκικό διάλογο - καθώς οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στην πραγματοποίηση τακτικών επαφών σε επίπεδο γγ των υπουργείων Εξωτερικών - έγινε μετά από συζήτηση και συμφωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με την εκτίμηση έμπειρων διπλωματών, πάντως, ο νέος γγ του υπουργείου θα αναλάβει το βάρος της πραγματοποίησης των επόμενων βημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πάντως, το πρώτο βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις εκλογές δε θα έχει σχέση με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά με την αναζήτηση της διαδικασίας για μια διμερή ελληνοτουρκική συζήτηση για την εγκατάσταση ΜΟΕ στο Αιγαίο, όπως έχει προτείνει η Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ