Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πρωθυπουργική σφραγίδα στη συντηρητική επέλαση

Επίσκεψη εργασίας στο υπουργείο έκανε χτες ο Κ. Σημίτης, που αποδοκιμάστηκε στην είσοδο από τους εργαζόμενους

Σε ένα "προεκλογικού τύπου" μπαράζ εξαγγελιών της θέσης της κυβέρνησης για τα προβλήματα της εκπαίδευσης επιδόθηκε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Παρά τη δήλωσή του ότι "δεν είναι μια επίσκεψη εξαγγελιών ή μια επίσκεψη με την οποία τέμνονται κάποια άμεσα προβλήματα", αλλά "είναι μια επίσκεψη σχεδιασμού και όχι μια επίσκεψη, η οποία έχει σκοπό την προπαγάνδα", ο Κ. Σημίτης ουσιαστικά ανέπτυξε το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του για την παιδεία. Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός αποδοκιμάστηκε από τους εργαζόμενους του υπουργείου, που βρίσκονται σε περίοδο κινητοποιήσεων και οι οποίοι τον περίμεναν στην είσοδο φωνάζοντας: "Φτάνει πια η κοροϊδία, θέλουμε εξίσωση με τα άλλα υπουργεία".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει μια πολύ καλή δουλιά", που πρέπει "να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί, για να φέρει αποτέλεσμα, για να φανεί, για να αρχίσουν να λειτουργούν τα πράγματα διαφορετικά". Με άλλα λόγια, ο Κ. Σημίτης επικύρωσε τη συντηρητική επέλαση, που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο, οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού θα πρέπει να ανησυχήσουν την πανεπιστημιακή κοινότητα, αφού ο Κ. Σημίτης επιβεβαίωσε τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, που είχαν διαρρεύσει στις αρχές του Μάη, για αλλαγή του νομικού καθεστώτος των ΑΕΙ και μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Εμείς δεν κοιτάζουμε το νομικό τύπο, τη νομική μορφή", αλλά, τόνισε ότι "το θέμα στην ουσία είναι ποιος κατευθύνει την παιδεία". Για το θέμα της οικονομικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, ο Κ. Σημίτης είπε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν μεγαλύτερη αυτοτέλεια. Για το θέμα αυτό ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι "θα πρέπει μέχρι τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14 - 15 Ιούνη να υπάρχουν κάποιες προτάσεις του υπουργείου, τις οποίες θα παρουσιάσει ο υπουργός στη Σύνοδο των Πρυτάνεων".

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα πάντα και όπως ήταν αναμενόμενο χειροκρότησε όλες τις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας το τελευταίο διάστημα. Από το ρόλο των εκπαιδευτικών στην "κοινωνία της πληροφορίας" μέχρι και το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, το οποίο, όπως είπε, "συμφωνήσαμε με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι η πρώτη Συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου". Για το θέμα είπε ότι πρέπει να υπάρξει διακομματική συνεννόηση και ότι ήδη ο υπουργός Παιδείας ανέλαβε να συγκαλέσει τη Διακομματική Επιτροπή και να συζητήσει το Εθνικό Πανεπιστήμιο.

Φυσικά, ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη "διασύνδεση των ΑΕΙ και ΤΕΙ με την παραγωγή", χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα "πολύ σημαντικό θέμα", κάνοντας φανερό ότι αποτελεί πλέον ξεκάθαρη κυβερνητική επιλογή ο πλήρης έλεγχος των αρμοδιοτήτων της εκπαίδευσης από το κεφάλαιο.

Επιμένουν οι εργαζόμενοι

Ο πρωθυπουργός, που συναντήθηκε με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων, δήλωσε ότι έχει ήδη ζητήσει από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών να ετοιμάσουν μια εισήγηση για την επιδοματική πολιτική, την οποία χαρακτήρισε "χάος" και είπε ότι σύντομα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. "Μέσα στο πλαίσιο αυτό θα εξετάσουμε και το θέμα, το οποίο έθεσαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας". "Εγώ θα προσπαθήσω να λύσω το θέμα ή - αν θέλετε - θα λύσω το θέμα", δήλωσε.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας εμμένουν στις εξαγγελίες τους για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 21 του Ιούνη κι έπειτα, ημερομηνία που συμπίπτει με την έναρξη των Γενικών Εξετάσεων. Στο μεταξύ έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας από 10 έως 20 Ιούνη. Βασικά αιτήματά τους είναι η μισθολογική εξίσωσή τους με τους υπαλλήλους των άλλων υπουργείων και η απόδοση του μηνιαίου επιδόματος παραγωγικότητας.

Με ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, αφού επισημαίνει ότι έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι, καλεί την κυβέρνηση και τους εργαζόμενους "να καθίσουν και να τα βρουν μεταξύ τους, αφήνοντας τους μαθητές να πορευτούν τον Γολγοθά των Γενικών Εξετάσεων χωρίς επιπλέον προβλήματα και αναταράξεις, γιατί αλλιώς να είναι βέβαιοι ότι εμάς τους γονείς, θα μας βρουν μπροστά τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ