ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΩΡΑ ΠΑΤΜΟΥ
Αναρχία ή προστασία;

Μια υπόθεση ανέγερσης κατοικίας και καταστήματος ακριβώς στην όψη της Χώρας Πάτμου - οικισμός προστατευόμενος - πηγαινοέρχεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αντίστροφα, από το 1992. Και είναι άξιο απορίας ο τρόπος που μπερδεύονται τα πράγματα όταν η ίδια η νομοθεσία δίνει τη λύση, χαρακτηρίζοντας τη Χώρα Πάτμου ως ιστορικό διατηρητέο μνημειακό συγκρότημα με την υφιστάμενη πολεοδομική του κατάσταση και ως παραδοσιακό οικισμό.Αυτό σημαίνει ότι στη Χώρα Πάτμου δεν κτίζεται τίποτα, ενώ επιτρέπονται μόνο οι επισκευές σε υφιστάμενα κτίρια.Το 1992 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ακύρωσε παλαιότερη οικοδομική άδεια του ιδιοκτήτη Ρ. Φέγγαρου,αιτιολογώντας την απόφασή του με το παραπάνω σκεπτικό, αφού ένα νέο κτίσμα θα παρέβλαπτε τους λόγους για τους οποίους η Χώρα Πάτμου κρίθηκε ιστορικό διατηρητέο συγκρότημα. Ο ιδιοκτήτης προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο με τη σειρά του ακύρωσε τη γνωμοδότηση του Συμβούλιο και ίσως είναι από τις ελάχιστες φορές που το ΣτΕ δικαιώνει - εν μέρει - ιδιοκτήτη οικοπέδου σε παραδοσιακό οικισμό.Επέτρεψε, λοιπόν, μόνο την ανακατασκευή οικοδομήματος, στην περίπτωση που μπορεί να αποδειχθεί προϋπάρχον κτίσμα. Τα συμβόλαια του ιδιόκτητη μιλάνε για την ύπαρξη από το 1924 ενός χαλασμένου "οσπίτιου" (παραδοσιακή οικιστική μονάδα της Πάτμου), το οποίο όμως αυθαίρετα το ΣτΕ το χαρακτηρίζει μονόχωρο.Το "μονόχωρο", όμως, δεν αποδεικνύεται από τα συμβόλαια και επιπλέον δεν έχει καν γίνει ολοκληρωμένη ανασκαφή. Αλλωστε, ο όρος "οσπίτιο" για την Πάτμο δε σημαίνει απαραίτητα μονόχωρο. Αρα η τεκμηρίωση του χώρου δεν είναι επαρκής.

Αλλά, αν και δεν υπήρχε επαρκής τεκμηρίωση, το ΚΑΣ, επανεξετάζοντας το αίτημα το 1995, υπερέβη ακόμα και το ΣτΕ και δίνει - κατά πλειοψηφία - άδεια για ανέγερση οικοδομής 170 τμ., άνευ όρων, νομίζοντας, δε, ότι συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις του ΣτΕ. Η άδεια αφορούσε σε κατασκευή ισόγειας κατοικίας και ισόγειου καταστήματος.

Το θέμα αναπέμφθηκε, άλλη μία φορά, από τον υπουργό Πολιτισμού και συζητήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο ΚΑΣ. Λύση, όμως, δε δόθηκε, διότι η ανασκαφή δεν μπορεί ακόμα να δείξει τι προϋπήρχε στο οικόπεδο και επιπλέον φαίνεται πως αναζητάται μία λύση που να εξυπηρετεί τον ιδιοκτήτη και να μην παραβλάπτεται ο οικισμός. Υπάρχει άραγε;

Δ. Μ.

Περιοδείας συνέχεια

Στο θέατρο "Ερωφύλη" θα βρίσκεται, σήμερα, αύριο και την Παρασκευή, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου,όπου θα παρουσιάσει την κλασική κωμωδία του Μολιέρου "Δον Ζουάν",σε μετάφραση Παναγιώτας Πανταζή,σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη,σκηνικά Αγνής Ντούτση,κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου.Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Μπέζος, Θέμις Μπαζάκα, Νίκος Γαροφάλου κ. ά.

  • Τη "Σπασμένη στάμνα" του Χάινριχ φον Κλάιστ παρουσιάζει, σήμερα, στο Θέατρο του Βουνού της Καστοριάς το ΚΘΒΕ. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη,σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη,σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη και μουσική επιμέλεια Ασημάκη Κοντογιάννη.Παίζουν: Τάσος Ψωμόπουλος, Χάρης Τσιτσάκης, Γρηγόρης Μήττας, Φώτης Ζήκος, Αννα Μανουσαρίδου κ. ά.
"Λαχτάρα για κεράσια"

Μετά το τολμηρό πείραμα της δίγλωσσης "Αννας Καρένινα",που παίχτηκε στην Ελλάδα και τη Ρωσία τον περασμένο Οκτώβρη, η Καλλιτεχνική Εταιρεία "Αξάνα" και η Τατιάνα Λύγαρη προχωρούν στο δεύτερο θεατρικό βήμα τους. Παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της σύγχρονης πολωνικής δραματουργίας, τη γνωστή συγγραφέα Αγκνιέσκα Οσέτσκα με το θεατρικό της έργο "Λαχτάρα για κεράσια".

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται σε ένα βαγόνι τρένου. Ενα βαγόνι τρένου θα είναι και ο χώρος που θα παρουσιαστεί η παράσταση. Στη Θεσσαλονίκη επισκευάζεται πυρετωδώς μια παλιά ιταλική επιβατάμαξα, που διαμορφώνεται ταυτόχρονα σε σκηνή και σε θεατρική αίθουσα. Το χειμώνα θα σταθμεύσει σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, για να δεχτεί τους επιβάτες - θεατές. Συνταξιδιώτες στο "τρένο με τα κεράσια", εκτός από τον Ντανιέλ Ολμπρίνσκι που σκηνοθέτησε την παράσταση και τους Τατιάνα Λύγαρη, Αντρέα Νάτσιο που ερμηνεύουν, είναι η Ηρώ Μαυροειδή που έκανε τη μετάφραση από την πολωνική γλώσσα. Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Λέα Κούση,κοστούμια: Ντόρα Λελούδα,φωτισμοί: Ανδρέας Σινάνος.

Στους "δρόμους" της Μακεδονίας

"Ολα είναι δρόμος",τους επόμενους μήνες για τον Παντελή Βούλγαρη,αφού αυτός είναι ο τίτλος της νέας του ταινίας, της οποίας τα γυρίσματα αρχίζουν πυρετωδώς στις 15 Αυγούστου, με στόχο την ολοκλήρωση και προβολή της έως το τέλος του χρόνου. Δρόμος και μάλιστα μακεδονίτικος, μια και τον πρωτεύοντα ρόλο στην ταινία κρατούν οι δρόμοι που αυλακώνουν το σώμα της Μακεδονίας και της Θράκης. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή ταινία, από τρία επεισόδια, με συνδετικό κρίκο ένα μεγάλο βυτιοφόρο φορτηγό. Ο οδηγός του, ακούει, βλέπει, ζει, αλλά και φαντάζεται κάποιες στιγμές, πράγματα που χαρακτηρίζουν τη σημερινή ζωή του Ελληνα στην επαρχία, οδηγούμενος από μία επαρχιακή ραδιοφωνική εκπομπή, που έχει τίτλο "Ολα είναι δρόμος".

"Ολα είναι δρόμος" λοιπόν και για τον Θανάση Βέγγο,τον Δημήτρη Καταλειφό και τον Γιώργο Αρμένη,που θα ερμηνεύσουν τους βασικούς ρόλους στην ταινία. Το σενάριο έγραψαν ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο Παντελής Βούλγαρης,σκηνικά - κοστούμια Ιουλία Σταυρίδου,εκτέλεση παραγωγής Πάνος Παπαδόπουλος,διεύθυνση φωτογραφίας Γιώργος Φρέτζος και βοηθός σκηνοθέτη Νέστωρ Λαδάς.

16ο Φεστιβάλ Πάτρας

Ξεκινάει, αύριο, το 16ο Φεστιβάλ Πάτρας - Κύκλος Θεάτρου,το οποίο θα διαρκέσει έως τις 30 του Σεπτέμβρη.Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαίο Ωδείο της πόλης με ώρα έναρξης 9.15-9.30μμ.Το πρόγραμμα του Αυγούστου περιλαμβάνει: ΔΗΠΕΘΕ Σερρών,"Λαβδακίδαι" - Θηβαϊκός Κύκλος (7/8),"Σφήκες" του Αριστοφάνη,από το Θέατρο Κωμωδίας - Κ. Βουτσά (11/8),"Οπως αγαπάτε" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ,από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου (13/8), "Πέρσες" του Αισχύλου,από το Θέατρο Σαλαμίνας (17/8). Ο θίασος "Επιλογή" του Νικήτα Τσακίρογλου θα παρουσιάσει τον "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου,από 19-21/8,ενώ στις 23 και 24/8 το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης θα παρουσιάσει το έργο "Αλέξης Ζορμπάς" του Ν. Καζαντζάκη και στις 26/8 με τη "Σελεστίνα" του Φερνάντο ντε Ρόχας θα εμφανιστεί το Θέατρο Επί Τάπητος.Με τρεις συναυλίες θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του Αυγούστου. Συγκεκριμένα: στις 27/8,θα εμφανιστούν ο Κώστας Χατζής, η Πέννυ Ξενάκη και οι Τσιγκανέιρος,στις 28/7 η Ελλη Πασπαλά,ενώ στις 31/8 θα δοθεί συναυλία Βυζαντινής Παραδοσιακής Μουσικής,από τη Βυζαντινή Χορωδία Βόλου και από το Σύλλογο Ιεροψαλτών Πάτρας.

Υποβολή αιτήσεων

Προτάσεις για συμμετοχή στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου '98,γίνονται δεκτές από τη Διεύθυνση Καλλιτεχνικών και Τουριστικών Εκδηλώσεων.Οσοι επιθυμούν (καλλιτεχνικά γραφεία, συγκροτήματα, καλλιτέχνες κτλ.) να υποβάλουν προτάσεις, μπορούν να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις τους στην Υπηρεσία του Φεστιβάλ Αθηνών (Βουκουρεστίου 1) έως και τις 15/9/97.Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από: προτεινόμενο πρόγραμμα, πλήρη οικονομικά στοιχεία σχετικά με την προτεινόμενη παραγωγή, ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και βιογραφικά και ιστορικά στοιχεία, εναλλακτικές ημερομηνίες πραγματοποίησης της εκδήλωσης.

Τα ιερά και όσια των Αθηναίων στο φως

Τεράστιας σημασίας ευρήματα για την έρευνα της αθηναϊκής τοπογραφίας αποκάλυψε η σωστική ανασκαφή της Γ ΕΠΚΑ στο οικόπεδο της οδού Σαλαμίνας 35. Πρόκειται για λείψανα σειράς ταφικών μνημείων του 5ου αιώνα που ταυτίζονται με πολυάνδρια και αποτελούν τα πρώτα μνημεία του δημόσιου σήματος που αποκαλύπτονται σε ανασκαφές 35 χρόνων. Εως τώρα τα ευρήματα που παρέπεμπαν στο δημόσιο σήμα αφορούσαν κυρίως τον καθορισμό της οδού. Τα μνημεία που αποκαλύφθηκαν διασώζονται στα κατώτερα τμήματά τους, πλην ενός του οποίου σώζονται και οι καλυπτήριες πλάκες. Στο εσωτερικό τους βρέθηκαν κεκαυμένα οστά και όστρακα ταφικών αγγείων. Σύμφωνα με την έκθεση της ανασκαφέα, ο μεγάλος αριθμός των οστών και ταφικών αγγείων, η μορφολογική ομοιότητα των κτισμάτων με τάφους τύπου "Θήκη" και ο υπόγειος χαρακτήρας του μνημείου οδηγούν στην ταύτιση με πολυάνδρια όπου ενταφιάζονταν σημαίνοντα πρόσωπα και νεκροί των πολέμων. Η μνημειώδης κατασκευή του μπορεί να συνδεθεί με τον επιτάφιο του Λυσία, όπου γίνεται λόγος για τιμές αθανάτων που αποδίδονταν στους πεσόντες. Η ανασκαφή ξεκίνησε ύστερα από αίτημα του θεατρικού οργανισμού "ΣΧΕΔΙΑ" για ανέγερση θεάτρου. Η Εφορεία πρότεινε απαλλοτρίωση αυτού του οικοπέδου καθώς και του διπλανού. Αλλά έφερε και μία εναλλακτική πρόταση συνύπαρξης, η οποία παραξένεψε το συμβούλιο. Η αρμόδια διεύθυνση δηλώνει βεβαία ότι πρόκειται για το δημόσιο σήμα, αλλά στις επόμενες ημέρες το ΚΑΣ θα διενεργήσει αυτοψία.

Αυλαία στη Ρεματιά

Η μακρόχρονη μουσική διαδρομή του Χρήστου Λεοντή στο αρχαίο δράμα είναι γνωστή σε όλους. Μερικές από αυτές τις μουσικές καταθέσεις θα παρουσιαστούν αύριο,στο Θέατρο της Ρεματιάς,όπου συνεχίζονται οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του "Αετοπούλειου" Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου.Η Νένα Βενετσάνου,ο Πέτρος Δαμουλής και ο Θανάσης Μωραϊτης θα τραγουδήσουν χωρικά από την "Ιφιγένεια εν Ταύροις" και τη "Μήδεια" του Ευριπίδη,καθώς και από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη "Σφήκες", "Ιππής", "Αχαρνής", "Πλούτος" και "Ειρήνη".

Και η αυλαία κλείνει για τις παραπάνω εκδηλώσεις, που είχαν θέμα "Από την Ιφιγένεια στη Μήδεια, Γυναίκα, Μύθος, Ερωτας",το Σάββατο 9 Αυγούστου,με την παράσταση "Φοίνισσες" του Ευριπίδη και την Αννα Συνοδινού στο ρόλο της Ιοκάστης. Οι "Φοίνισσες" παρουσιάζονται σε μετάφραση Περικλή Νεάρχου,σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη,μουσική Μίκη Θεοδωράκη,χορογραφίες Σοφίας Σπυράτου,σκηνικά - κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου.Παίζουν επίσης: Χρήστος Καλαβρούζος, Στέλιος Καυκαρίδης, Στράτος Τζώρτζογλου, Λεωνίδας Κακούρης κ. ά.

Ολες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9.30μμ και εισιτήρια πωλούνται στο θέατρο (Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Χαλάνδρι, τηλ. 6895.300) στην τιμή των 3.500 και 2.500 δρχ.

Ελληνες στο διεθνή "στίβο"
  • Λαμπρό διαγράφεται το μέλλον του 20χρονου Ελληνα πιανίστα Γιάννη Ταξείδη,ο οποίος κατετάγη πρώτος,στο πρώτο έτος φοίτησής του στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία του Λονδίνου.Θριαμβευτική άλλωστε ήταν και η περσινή είσοδος του ταλαντούχου νέου στην Ακαδημία, όπου έγινε δεκτός πρώτος ανάμεσα σε 147 πιανίστες από ολόκληρο τον κόσμο.
  • Αλλος ένας Ελληνας μουσικός, ο κλαρινετίστας Σπύρος Μουρίκης,σάρωσε τα βραβεία στο διεθνή διαγωνισμό "Carl Nielsen" για κλαρινέτο,που πραγματοποιήθηκε στην Οντάνς της Δανίας τον περασμένο Ιούνιο. Το πρώτο κλαρινέτο της ΕΡΤ και της "Ορχήστρας των Χρωμάτων" συναγωνίστηκε με υποψήφιους από 31 χώρες στον κόσμο και κέρδισε το α βραβείο ερμηνείας, το βραβείο ορχήστρας και το βραβείο κοινού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ