ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συνηθισμένες υποσχέσεις

Το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε χτες τα Τίρανα υποσχέθηκε, όπως συνήθως, κάθε δυνατή βοήθεια της Ελλάδας στη νέα αλβανική κυβέρνηση, αναζητώντας επιρροές

Τις συνηθισμένες υποσχέσεις, για "βοήθεια" και "συμπαράσταση" στη "δύσκολη προσπάθεια" για την "αναδιάρθρωση των δομών" του αλβανικού κράτους, άκουσε για μια ακόμη φορά η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αλβανίας. Αυτή τη φορά οι υποσχέσεις επαναλήφθηκαν από το πολυπληθές κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης που επισκέφτηκε χτες τα Τίρανα.

Ετσι, λοιπόν, το κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελούμενο από δύο υπουργούς, τον Θ. Πάγκαλο και τον Γ. Ρωμαίο, και πέντε υφυπουργούς, "χορήγησε" για τρίτη ή για τέταρτη φορά (ποιος να θυμάται άραγε;) το δάνειο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Αλβανία. Το δάνειο αυτό οι αλβανικές κυβερνήσεις το περίμεναν καιρό και όπως όλα δείχνουν, αν ποτέ το λάβουν, θα πρέπει να περιμένουν αρκετό καιρό ακόμη. Εκτός από το "στοιχειωμένο" δάνειο, οι Αλβανοί ηγέτες άκουσαν πως η ελληνική κυβέρνηση θα φροντίσει να ανοίξουν οι κοινοτικοί "κρουνοί" για να τρέξει το ευρωπαϊκό χρήμα. Ο Θ. Πάγκαλος υποσχέθηκε ότι στις 16 Σεπτέμβρη θα ανοίξει τη σχετική συζήτηση στα κοινοτικά όργανα.

Ισως γιατί οι Αλβανοί ηγέτες έχουν συνειδητοποιήσει τη γνωστή παροιμία που λέει "όταν ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι", ίσως γιατί θέλουν να "παίξουν" στο παιχνίδι των "επιρροών" που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Ρώμης, προκειμένου να "πουλήσουν" σε καλή τιμή ό,τι πουλήσουν, δε φαίνεται να εντυπωσιάζονται από τις ελληνικές υποσχέσεις. Υποσχέσεις άλλωστε άκουσαν και από τους Ιταλούς την περασμένη βδομάδα, όταν μεγάλο κλιμάκιο της αλβανικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό επισκέφτηκε τη Ρώμη. Ισως γι' αυτό το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, μετά τη συνάντησή του με τον Θ. Πάγκαλο, επισήμανε στους Αλβανούς δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ισχυρή χώρα που ενδιαφέρεται για την Αλβανία.

Πέρα, όμως, από αυτά, κατά τη χτεσινή επίσκεψη στα Τίρανα, το ελληνικό κλιμάκιο στις συζητήσεις του αναζήτησε ρυθμίσεις για κάποια επείγοντα προβλήματα, που σχετίζονται με τη λαθρομετανάστευση.

Αυτό λοιπόν που κυριάρχησε σε όλες τις επαφές ήταν η συμφωνία για την εποχική απασχόληση, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο των Ελλήνων όσο και των Αλβανών πολιτικών θα δώσει λύση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, αλλά θα αποτρέψει ενδεχόμενο νέο κύμα λαθρομεταναστών.Το πρωτόκολλο εποχικής απασχόλησης υπογράφτηκε αμέσως μετά τη συνάντηση του Θ. Πάγκαλου με τον ομόλογό του Πασκάλ Μίλο, παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Φάτος Νάνο.

Το πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ.Στεφανόπουλο.

Η συμφωνία προβλέπει την καταγραφή αφ' ενός του αριθμού των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα και, αφού αυτή ολοκληρωθεί, τη χορήγηση πράσινης κάρτας, δηλαδή κάρτας εργασίας της οποίας η διάρκεια δεν έχει ακόμη οριστεί.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο προσανατολισμός των αρμόδιων υπουργών για το διάστημα παραμονής με δικαίωμα εργασίας των Αλβανών στην Ελλάδα φέρεται να οριστικοποιείται στους εννέα μήνες, με πιθανότητα διαφοροποίησης στην τελική απόφαση μέχρι τρεις μήνες (δηλαδή από έξι μίνιμουμ έως δώδεκα μάξιμουμ μήνες).

Για το ίδιο θέμα και μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή των λαθρομεταναστών, ο Θ. Πάγκαλος υποσχέθηκε ότι οι Αλβανοί μετανάστες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι άλλοι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.Πρωτόκολλο επίσης υπογράφτηκε και από τους υφυπουργούς Εθνικής Αμυνας των δυο χωρών.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο προβλέπεται η αμυντική συνεργασία των δυο χωρών, με στόχο την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού. Στα πλαίσια αυτά, στην Αλβανία θα παραμείνουν πέντε αξιωματικοί του ελληνικού στρατού και ένας λόχος από την ήδη υπάρχουσα δύναμη. Το κείμενο που υπέγραψαν οι δυο υπουργοί προβλέπει επίσης τη συνεργασία και στα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή Στρατό, Αεροπορία, Ναυτικό.

Σημαντική όμως είναι και η συμφωνία που υπήρξε μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου και του υπουργού Εσωτερικών Νεριτάν Τσέκα.

Οι δυο υπουργοί κατέληξαν σε ένα πρακτικό, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στη γρήγορη καταγραφή των Αλβανών λαθρομεταναστών, αλλά και στη μείωση της εγκληματικής δραστηριότητας στα σύνορα με την Ελλάδα.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη δημιουργία συνοριακής αστυνομίας από την αλβανική πλευρά και την ανάληψη από την ελληνική αστυνομία της εκπαίδευσης της δύναμης αυτής, η οποία θα αποτρέπει όχι μόνο τη λαθρομετανάστευση, αλλά και το λαθρεμπόριο.

Ο Αντόνιο Αργέδας αποκαλύπτει πώς τον στρατολόγησε η CIA (β)

39ο ΜΕΡΟΣ

Ο σταθμός της CIA στο Σαντιάγο της Χιλής κινητοποιήθηκε χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο για να τον απομονώσει και να τον κάνει να σωπάσει. Αμέσως, ένας από τους αξιωματούχους της, συνοδευόμενος από τον Εδουάρδο Σούνιγα Πατσέκο, υποδιευθυντή ανακρίσεων της αστυνομίας της Χιλής, πήγε στο Ικίκε με αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας. Τον υπέβαλε αμέσως σε λεπτομερειακή έρευνα και ανάκριση που διήρκεσε δύο με τρεις ώρες. Ο Σούνιγα, ακολουθώντας εντολές της CIA, του πρόσφερε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και του πρότεινε να τον διευκολύνει με τα απαραίτητα έγγραφα για να εγκατασταθεί σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Σε αντάλλαγμα, έπρεπε να κατηγορήσει το στρατηγό Οβάντο ή το στρατηγό Μπαριέντος σαν τους υπεύθυνους για την παράδοση του Ημερολογίου του Τσε στην Κούβα, αντί μεγάλου χρηματικού ποσού. Υποσχέθηκε να τον αφήσει ελεύθερο για κάποιες μέρες κι όταν θα επιβεβαίωνε ότι τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε τράπεζα της Ευρώπης, να διατύπωνε την κατηγορία σε μια συνέντευξη Τύπου. Ο Σούνιγα του είπε: "Αναγκαστικά πρέπει να βλάψεις ή τον ένα ή τον άλλον. Αυτοί που θα ζημιωθούν τελικά δε θα πρέπει να είναι οι ΗΠΑ (...) ούτε η Χιλή, ούτε εσύ. Πρέπει να είναι άτομα που αυτή τη στιγμή στη χώρα σου είναι αποφασισμένοι να σε εξοντώσουν...".

Ο Αντόνιο Αργέδας δήλωσε ότι απέρριψε αυτές τις προτάσεις, και τότε του έκαναν μια σειρά εκβιασμούς, πιέσεις και απειλές. Ηθελαν επίσης να τον αναγκάσουν να δηλώσει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Χιλής είχε σχέσεις με το αντάρτικο της Βολιβίας. Από το Ικίκε τον πήγαν στο Σαντιάγο της Χιλής, όπου και τον έβαλαν σε απομόνωση.

Από την πλευρά της, η CIA ανέθεσε στον αξιωματικό Νίκολας Λεντίρις ν' ασχοληθεί προσωπικά με τον Αργέδας, μιας και οι δυο τους γνωρίζονταν πολύ καλά, αφού δούλευαν μαζί από το 1964.

Στο Σαντιάγο, η CIA άσκησε και πάλι πιέσεις, για να τον αναγκάσει να υπογράψει ένα έγγραφο με το οποίο να ζητά την επιστροφή του στη Βολιβία. Συγχρόνως, δημοσίευσαν μια ανακοίνωση στον Τύπο που ανέφερε ότι δε ζητούσε πολιτικό άσυλο κι ότι επιθυμούσε να γυρίσει στη Βολιβία το γρηγορότερο δυνατό. Μ' άλλα λόγια, η CIA σκεφτόταν να τον παραδώσει πίσω στην κυβέρνηση της Βολιβίας, ώστε να του φορτώσουν την ευθύνη για τη δολοφονία, σε περίπτωση που δε θα πετύχαιναν ικανοποιητική συμφωνία μαζί του. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χιλιανή πρωτεύουσα Εντουαρντ Κόρι συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Αργέδας, προσπαθώντας να τον πείσει. Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της CIA Νίκολας Λεοντίρις του είπε: "Ολα έχουν κανονιστεί, δον Αντόνιο. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να φύγεις, αλλά παραμένουμε στην αρχική μας προσφορά. Ξέρεις ότι ο Μάρκος Βάσκες θέλει να σε εκτελέσει στη Βολιβία, γι' αυτό μην πεις ότι ο στρατηγός Μπαριέντος ή ο στρατηγός Οβάντο είναι οι υπεύθυνοι γι' αυτό. Γιατί δε λες ότι ο Μάρκος Βάσκες αυτός που πήρε το αντίγραφο, το πούλησε, κι εσύ για να σώσεις την εθνική αξιοπρέπεια, παρουσιάστηκες σαν αποδιοπομπαίος τράγος; Σ' αυτήν την περίπτωση, το μόνο που έχεις να κάνεις, αν ντρέπεσαι να μιλήσεις, είναι να γράψεις ένα ποσό κι εγώ θα σ' το καταθέσω στη χώρα μου".

Ο Αργέδας δε δέχτηκε αυτές τις προτάσεις και ο Λεοντίρις του έκανε άλλη προσφορά: Να φύγει για την Κούβα και να υποστηρίξει ότι είναι συμπαθών της κουβανικής επανάστασης, να έρθει σε επαφή με όσα άτομα μπορέσει και μετά να του μεταφέρει τις πληροφορίες που θα μάθαινε. Του υποσχέθηκε ότι σ' αυτή την περίπτωση θα του παραχωρούσαν ό,τι επιθυμούσε. Ο Αργέδας δε δέχτηκε, κι αυτό ήταν η αιτία που όσο διάστημα παρέμεινε στη Χιλή, ήταν φυλακισμένος, απομονωμένος και τον επιτηρούσε αυστηρά η CIA. Στο μεταξύ, αυτή η υπηρεσία πραγματοποιούσε μια μεγάλη εκστρατεία παραπληροφόρησης, με σκοπό να τον εξουδετερώσει.

Οι κύριοι τίτλοι των εφημερίδων μπορούν να δώσουν μια ιδέα γι' αυτή την τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Αναφέρουμε μερικούς απ' αυτούς:

"Ο Αργέδας θέλει να επιστρέψει στη Βολιβία". "Μετάνιωσε για ό,τι έκανε". "Εκλαψε όταν έμαθε κάποιες δηλώσεις που έκανε εναντίον του ο Μπαριέντος στη Λα Πας". "Ο Αργέδας ήταν ο δημόσιος εχθρός νούμερο ένα της Χιλής στη Βολιβία". "Υπήρξε ο οργανωτής των συγκεντρώσεων κατά της Χιλής στη Λα Πας". "Η διαρροή είναι μια ραδιουργία εμπνευσμένη από τη βολιβιανή κυβέρνηση, για να χτυπήσει τη Χιλή". "Ο Αργέδας ήταν ο άνθρωπος των στρατιωτικών και διέφυγε με τη βοήθεια του Οβάντο". "Ο στόχος ήταν να ανατραπεί ο Μπαριέντος και να χρησιμοποιηθεί η Χιλή σαν φερέφωνο". "Παρέδωσε το Ημερολόγιο του Τσε έναντι χρημάτων".

Το προσωπικό του περιοδικού "Πούντο Φινάλ" ανέθεσε στο δικηγόρο Χάιμε Φαϊβόβιτς την υπεράσπιση του Αργέδας. Από την πλευρά τους, ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων της Κούβας, δρ. Ραούλ Ρόα Γκαρσία και το κουβανικό υπουργείο δήλωσαν την πρόθεσή τους να του παραχωρήσουν πολιτικό άσυλο, αν δεν το έκαναν οι χιλιανές αρχές. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση αυτής της χώρας δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση παρά να δεχτεί, αλλά με την προϋπόθεση να εγκαταλείψει αμέσως το έδαφος της Χιλής.

Πριν φύγει, παραχώρησε μια συνέντευξη στους δημοσιογράφους, όπου εξήγησε ότι είχε στείλει στον Φιδέλ Κάστρο ένα αντίγραφο του Ημερολογίου του Τσε, γιατί ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός ήθελε να το χρησιμοποιήσει για προβοκάτσια ενάντια στην κουβανική επανάσταση.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 40ό ΜΕΡΟΣ

Πέθανε ο Γρηγόρης Γιάνναρος

Πέθανε χτες τα ξημερώματα ο Γρηγόρης Γιάνναρος, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του γίνεται, σήμερα Τετάρτη στις 4.30 μμ, από το Α Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Γρηγόρης Γιάνναρος, ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμού, γεννήθηκε το 1936 και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά, από νεαρή ηλικία, εντασσόμενος στην ΕΠΟΝ, στη νεολαία της ΕΔΑ και στη νεολαία Λαμπράκη. Το 1968 προσχώρησε στο λεγόμενο ΚΚΕ Εσωτερικού και ακολούθησε, από ηγετικές θέσεις, τις μεταμορφώσεις του κόμματος αυτού στην ΕΑΡ και στο σημερινό Συνασπισμό. Εκλέχτηκε επανειλημμένα βουλευτής του ΣΥΝ, ενώ διατέλεσε και υπουργός αναπληρωτής Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας στην κυβέρνηση Ζολώτα. Διατέλεσε διευθυντής της "Αυγής" στο διάστημα 1978 - '88.

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ "αποχαιρετά με οδύνη" τον Γρ. Γιάνναρο, ενώ ο Ν. Κωνσταντόπουλος, με δήλωσή του, σημειώνει ότι ο Γρ. Γιάνναρος "πάλεψε άξια τη ζωή του, όρθιος εκεί που τον έταξαν οι ιδέες του και οι αρχές του. Μέσα στους αγώνες και τις αγωνίες του λαού μας, στις δοκιμασίες και τις ελπίδες της ανανεωτικής Αριστεράς"...

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του νεκρού απέστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος Χαρίλαος Φλωράκης, ο Κ. Σκανδαλίδης, γραμματέας ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Μπανιάς από την ΑΚΟΑ, ο αρχηγός της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντ. Σαμαράς κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ