Τετάρτη 6 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συνηθισμένες υποσχέσεις

Το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε χτες τα Τίρανα υποσχέθηκε, όπως συνήθως, κάθε δυνατή βοήθεια της Ελλάδας στη νέα αλβανική κυβέρνηση, αναζητώντας επιρροές

Τις συνηθισμένες υποσχέσεις, για "βοήθεια" και "συμπαράσταση" στη "δύσκολη προσπάθεια" για την "αναδιάρθρωση των δομών" του αλβανικού κράτους, άκουσε για μια ακόμη φορά η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αλβανίας. Αυτή τη φορά οι υποσχέσεις επαναλήφθηκαν από το πολυπληθές κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης που επισκέφτηκε χτες τα Τίρανα.

Ετσι, λοιπόν, το κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελούμενο από δύο υπουργούς, τον Θ. Πάγκαλο και τον Γ. Ρωμαίο, και πέντε υφυπουργούς, "χορήγησε" για τρίτη ή για τέταρτη φορά (ποιος να θυμάται άραγε;) το δάνειο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Αλβανία. Το δάνειο αυτό οι αλβανικές κυβερνήσεις το περίμεναν καιρό και όπως όλα δείχνουν, αν ποτέ το λάβουν, θα πρέπει να περιμένουν αρκετό καιρό ακόμη. Εκτός από το "στοιχειωμένο" δάνειο, οι Αλβανοί ηγέτες άκουσαν πως η ελληνική κυβέρνηση θα φροντίσει να ανοίξουν οι κοινοτικοί "κρουνοί" για να τρέξει το ευρωπαϊκό χρήμα. Ο Θ. Πάγκαλος υποσχέθηκε ότι στις 16 Σεπτέμβρη θα ανοίξει τη σχετική συζήτηση στα κοινοτικά όργανα.

Ισως γιατί οι Αλβανοί ηγέτες έχουν συνειδητοποιήσει τη γνωστή παροιμία που λέει "όταν ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι", ίσως γιατί θέλουν να "παίξουν" στο παιχνίδι των "επιρροών" που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Ρώμης, προκειμένου να "πουλήσουν" σε καλή τιμή ό,τι πουλήσουν, δε φαίνεται να εντυπωσιάζονται από τις ελληνικές υποσχέσεις. Υποσχέσεις άλλωστε άκουσαν και από τους Ιταλούς την περασμένη βδομάδα, όταν μεγάλο κλιμάκιο της αλβανικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό επισκέφτηκε τη Ρώμη. Ισως γι' αυτό το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, μετά τη συνάντησή του με τον Θ. Πάγκαλο, επισήμανε στους Αλβανούς δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ισχυρή χώρα που ενδιαφέρεται για την Αλβανία.

Πέρα, όμως, από αυτά, κατά τη χτεσινή επίσκεψη στα Τίρανα, το ελληνικό κλιμάκιο στις συζητήσεις του αναζήτησε ρυθμίσεις για κάποια επείγοντα προβλήματα, που σχετίζονται με τη λαθρομετανάστευση.

Αυτό λοιπόν που κυριάρχησε σε όλες τις επαφές ήταν η συμφωνία για την εποχική απασχόληση, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο των Ελλήνων όσο και των Αλβανών πολιτικών θα δώσει λύση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, αλλά θα αποτρέψει ενδεχόμενο νέο κύμα λαθρομεταναστών.Το πρωτόκολλο εποχικής απασχόλησης υπογράφτηκε αμέσως μετά τη συνάντηση του Θ. Πάγκαλου με τον ομόλογό του Πασκάλ Μίλο, παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Φάτος Νάνο.

Το πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ.Στεφανόπουλο.

Η συμφωνία προβλέπει την καταγραφή αφ' ενός του αριθμού των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα και, αφού αυτή ολοκληρωθεί, τη χορήγηση πράσινης κάρτας, δηλαδή κάρτας εργασίας της οποίας η διάρκεια δεν έχει ακόμη οριστεί.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο προσανατολισμός των αρμόδιων υπουργών για το διάστημα παραμονής με δικαίωμα εργασίας των Αλβανών στην Ελλάδα φέρεται να οριστικοποιείται στους εννέα μήνες, με πιθανότητα διαφοροποίησης στην τελική απόφαση μέχρι τρεις μήνες (δηλαδή από έξι μίνιμουμ έως δώδεκα μάξιμουμ μήνες).

Για το ίδιο θέμα και μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή των λαθρομεταναστών, ο Θ. Πάγκαλος υποσχέθηκε ότι οι Αλβανοί μετανάστες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι άλλοι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.Πρωτόκολλο επίσης υπογράφτηκε και από τους υφυπουργούς Εθνικής Αμυνας των δυο χωρών.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο προβλέπεται η αμυντική συνεργασία των δυο χωρών, με στόχο την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού. Στα πλαίσια αυτά, στην Αλβανία θα παραμείνουν πέντε αξιωματικοί του ελληνικού στρατού και ένας λόχος από την ήδη υπάρχουσα δύναμη. Το κείμενο που υπέγραψαν οι δυο υπουργοί προβλέπει επίσης τη συνεργασία και στα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή Στρατό, Αεροπορία, Ναυτικό.

Σημαντική όμως είναι και η συμφωνία που υπήρξε μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου και του υπουργού Εσωτερικών Νεριτάν Τσέκα.

Οι δυο υπουργοί κατέληξαν σε ένα πρακτικό, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στη γρήγορη καταγραφή των Αλβανών λαθρομεταναστών, αλλά και στη μείωση της εγκληματικής δραστηριότητας στα σύνορα με την Ελλάδα.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη δημιουργία συνοριακής αστυνομίας από την αλβανική πλευρά και την ανάληψη από την ελληνική αστυνομία της εκπαίδευσης της δύναμης αυτής, η οποία θα αποτρέπει όχι μόνο τη λαθρομετανάστευση, αλλά και το λαθρεμπόριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ