Τετάρτη 6 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Νέο μισθολόγιο για δικαστικούς

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών συζητιούνται από χτες στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής. Με το νομοσχέδιο ο μηνιαίος βασικός μισθός όλων των βαθμών της ιεραρχίας των δικαστικών καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του πρωτοδίκη, που είναι 250.000 δρχ. και κλιμακώνεται με έναν ειδικό συντελεστή ανάλογα με το βαθμό. Για παράδειγμα, οι πρόεδροι των τριών ανώτατων δικαστηρίων θα αμείβονται με το διπλάσιο του βασικού μισθού του πρωτοδίκη, οι αντιπρόεδροι με το 1,80 του μισθού και ούτω καθεξής. Παράλληλα διατηρούνται μία σειρά επιδόματα και έτσι διαιωνίζεται η επιδοματική πολιτική, που τόσο προσφιλής είναι σε όλες τις κυβερνήσεις. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ο πρωτοδίκης θα αμείβεται με 250.000 δρχ. βασικό μισθό και θα εισπράττει επιπλέον 400.000 δρχ. για δύο επιδόματα, κάτι που όπως είναι φυσικό έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων.

Ο Στρ. Κόρακας εξηγώντας την κατ' αρχήν σύμφωνη γνώμη του ΚΚΕ με τις διατάξεις του νομοσχεδίου είπε ότι το Κόμμα ψηφίζει επί της αρχής, επειδή κινείται στις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για γενναίες αυξήσεις στους δικαστικούς λειτουργούς. Ωστόσο, συνέδεσε τη συμφωνία αυτή με μία σειρά από παρατηρήσεις τόσο για το νομοσχέδιο όσο και για τη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα παρατήρησε ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις θέλουν τη δικαιοσύνη σαν υποχείριό τους, προκειμένου να περνάει η πολιτική τους και υπενθύμισε το πρόσφατο όργιο δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγροτών. Ζήτησε να εκλέγεται η ηγεσία της δικαιοσύνης και πρότεινε μία σειρά από μέτρα για την καλύτερη λειτουργία της όσο αυτό είναι δυνατό με το υπάρχον σύστημα. Τα μέτρα αυτά αφορούν την ενίσχυση με έμψυχο υλικό, αφού υπάρχουν τεράστια κενά, τον εκδημοκρατισμό της με την κατοχύρωση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και την ύπαρξη διατάξεων, προκειμένου η απονομή της δικαιοσύνης να γίνει προσιτή στα λαϊκά στρώματα, καθώς σήμερα λόγω κόστους είναι απαγορευτική. Ο Στρ. Κόρακας κατέθεσε στα πρακτικά υπομνήματα των συνταξιούχων δικαστικών και των δικηγόρων, καθώς και των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι αδικούνται από το νομοσχέδιο. Τέλος ζήτησε να μην υπάρξει σύνδεση του μισθού των δικαστικών με αυτόν των βουλευτών.

Τη συμφωνία τους επί της αρχής του νομοσχεδίου εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ