Τετάρτη 6 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΣΤΑΛΑ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" ΛΑΥΡΙΟΥ
Μπορούμε να μη θρηνούμε θύματα

- Η έκρηξη στο τμήμα απονίτρωσης του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εργάτης και να τραυματιστούν άλλοι οχτώ. Ποιος είναι ο λόγος, που συνέβη το τραγικό αυτό δυστύχημα;

- Ο λόγος είναι η εσκεμμένη αδιαφορία όλων των αρμοδίων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας στο εργοστάσιο. Αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας ήταν να συμβούν δύο εκρήξεις μέσα σε τρεις μήνες στο τμήμα απονίτρωσης του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ. Η πρώτη ήταν στις 5 Μάη και η δεύτερη την Παρασκευή, όπου έχασε τη ζωή του ένας εργάτης και άλλοι οχτώ τραυματίστηκαν. Πρέπει να σημειώσουμε, όμως, εδώ ότι, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, πριν 20 μέρες είχε πάρει και πάλι φωτιά το τμήμα αυτό, που ευτυχώς σβήστηκε γρήγορα και δεν έγινε έκρηξη. Και οι τρεις αυτές περιπτώσεις δεν ήταν τυχαίες ούτε ήταν απλώς η κακιά στιγμή. Ηταν μια επικίνδυνη κατάσταση, που διαιωνιζόταν εδώ και καιρό και η οποία είχε καταγγελθεί από τους εργαζόμενους. Τα μέτρα προστασίας στο εργοστάσιο είναι ελλιπή και το εργασιακό περιβάλλον απαράδεκτο. Τα μηχανήματα είναι πανάρχαια και σε ένα τμήμα, μάλιστα, που έχει να κάνει με επικίνδυνα τοξικά και εύφλεκτα υλικά. Αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι κάθε μέρα να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Και σαν να μη φτάνει αυτό, η διοίκηση της ΠΥΡΚΑΛ επέβαλε εντατικοποίηση της εργασίας για να καλυφτούν οι ανάγκες της αγοράς.

- Ποιος ευθύνεται για την τραγική αυτή εξέλιξη τους τελευταίους τρεις μήνες, που πλήρωσε με τη ζωή του ένας εργάτης;

- Ευθύνες έχει πρώτα και κύρια η κυβέρνηση, η οποία, αδιαφορώντας γενικώς για την αμυντική βιομηχανία που την οδηγεί σε συρρίκνωση, δεν έδωσε τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να εκσυγχρονιστεί το τμήμα απονίτρωσης, όπου έγινε η έκρηξη, αλλά και όλο το εργοστάσιο. Την ίδια στιγμή όμως, δαπανώνται τρισ. για αγορές όπλων από άλλες χώρες. Ευθύνες έχει, όμως, και η ίδια η διοίκηση της ΠΥΡΚΑΛ, η οποία ανέχτηκε όλο αυτό τον καιρό αυτή την κατάσταση στο εργοστάσιο. Αντίθετα, προσπάθησε να εξασκήσει και πίεση στους εργαζόμενους για να παράγουν πολύ περισσότερα και με λιγότερο κόστος, δηλαδή με τους ίδιους εργαζόμενους χωρίς πρόσληψη νέων. Μεγάλες ευθύνες έχει και ο μη αγωνιστικός προσανατολισμός, που ακολούθησε όλο αυτό τον καιρό η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο, ώστε να πιεστούν οι υπεύθυνοι να λάβουν μέτρα ασφάλειας.

- Ποιες είναι οι προτάσεις της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" για το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς εργάτες;

- Πρέπει να πούμε από την αρχή ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ του κλεισίματος του εργοστασίου, που ορισμένοι προσπαθούν να επιτύχουν. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Γι' αυτό το λόγο, πρέπει να απαιτήσουμε πιο δυναμικά από την κυβέρνηση να δώσει τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το εργοστάσιο και να παρθούν μέτρα ασφάλειας, ώστε να διασφαλίζεται η εργασία των εργαζομένων. Ακόμη να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, που έχει επιβάλει η διοίκηση για να μην πιέζονται οι εργαζόμενοι στην παραγωγή και να μειώνεται ο κίνδυνος του ανθρώπινου λάθους. Τέλος, πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε ενάντια στη συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας, που προωθείται μέσω της συγχώνευσης ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ και που, ουσιαστικά, οδήγησαν και στο τραγικό δυστύχημα.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ