Τετάρτη 6 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αντόνιο Αργέδας αποκαλύπτει πώς τον στρατολόγησε η CIA (β)

39ο ΜΕΡΟΣ

Ο σταθμός της CIA στο Σαντιάγο της Χιλής κινητοποιήθηκε χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο για να τον απομονώσει και να τον κάνει να σωπάσει. Αμέσως, ένας από τους αξιωματούχους της, συνοδευόμενος από τον Εδουάρδο Σούνιγα Πατσέκο, υποδιευθυντή ανακρίσεων της αστυνομίας της Χιλής, πήγε στο Ικίκε με αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας. Τον υπέβαλε αμέσως σε λεπτομερειακή έρευνα και ανάκριση που διήρκεσε δύο με τρεις ώρες. Ο Σούνιγα, ακολουθώντας εντολές της CIA, του πρόσφερε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και του πρότεινε να τον διευκολύνει με τα απαραίτητα έγγραφα για να εγκατασταθεί σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Σε αντάλλαγμα, έπρεπε να κατηγορήσει το στρατηγό Οβάντο ή το στρατηγό Μπαριέντος σαν τους υπεύθυνους για την παράδοση του Ημερολογίου του Τσε στην Κούβα, αντί μεγάλου χρηματικού ποσού. Υποσχέθηκε να τον αφήσει ελεύθερο για κάποιες μέρες κι όταν θα επιβεβαίωνε ότι τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε τράπεζα της Ευρώπης, να διατύπωνε την κατηγορία σε μια συνέντευξη Τύπου. Ο Σούνιγα του είπε: "Αναγκαστικά πρέπει να βλάψεις ή τον ένα ή τον άλλον. Αυτοί που θα ζημιωθούν τελικά δε θα πρέπει να είναι οι ΗΠΑ (...) ούτε η Χιλή, ούτε εσύ. Πρέπει να είναι άτομα που αυτή τη στιγμή στη χώρα σου είναι αποφασισμένοι να σε εξοντώσουν...".

Ο Αντόνιο Αργέδας δήλωσε ότι απέρριψε αυτές τις προτάσεις, και τότε του έκαναν μια σειρά εκβιασμούς, πιέσεις και απειλές. Ηθελαν επίσης να τον αναγκάσουν να δηλώσει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Χιλής είχε σχέσεις με το αντάρτικο της Βολιβίας. Από το Ικίκε τον πήγαν στο Σαντιάγο της Χιλής, όπου και τον έβαλαν σε απομόνωση.

Από την πλευρά της, η CIA ανέθεσε στον αξιωματικό Νίκολας Λεντίρις ν' ασχοληθεί προσωπικά με τον Αργέδας, μιας και οι δυο τους γνωρίζονταν πολύ καλά, αφού δούλευαν μαζί από το 1964.

Στο Σαντιάγο, η CIA άσκησε και πάλι πιέσεις, για να τον αναγκάσει να υπογράψει ένα έγγραφο με το οποίο να ζητά την επιστροφή του στη Βολιβία. Συγχρόνως, δημοσίευσαν μια ανακοίνωση στον Τύπο που ανέφερε ότι δε ζητούσε πολιτικό άσυλο κι ότι επιθυμούσε να γυρίσει στη Βολιβία το γρηγορότερο δυνατό. Μ' άλλα λόγια, η CIA σκεφτόταν να τον παραδώσει πίσω στην κυβέρνηση της Βολιβίας, ώστε να του φορτώσουν την ευθύνη για τη δολοφονία, σε περίπτωση που δε θα πετύχαιναν ικανοποιητική συμφωνία μαζί του. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χιλιανή πρωτεύουσα Εντουαρντ Κόρι συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Αργέδας, προσπαθώντας να τον πείσει. Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της CIA Νίκολας Λεοντίρις του είπε: "Ολα έχουν κανονιστεί, δον Αντόνιο. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να φύγεις, αλλά παραμένουμε στην αρχική μας προσφορά. Ξέρεις ότι ο Μάρκος Βάσκες θέλει να σε εκτελέσει στη Βολιβία, γι' αυτό μην πεις ότι ο στρατηγός Μπαριέντος ή ο στρατηγός Οβάντο είναι οι υπεύθυνοι γι' αυτό. Γιατί δε λες ότι ο Μάρκος Βάσκες αυτός που πήρε το αντίγραφο, το πούλησε, κι εσύ για να σώσεις την εθνική αξιοπρέπεια, παρουσιάστηκες σαν αποδιοπομπαίος τράγος; Σ' αυτήν την περίπτωση, το μόνο που έχεις να κάνεις, αν ντρέπεσαι να μιλήσεις, είναι να γράψεις ένα ποσό κι εγώ θα σ' το καταθέσω στη χώρα μου".

Ο Αργέδας δε δέχτηκε αυτές τις προτάσεις και ο Λεοντίρις του έκανε άλλη προσφορά: Να φύγει για την Κούβα και να υποστηρίξει ότι είναι συμπαθών της κουβανικής επανάστασης, να έρθει σε επαφή με όσα άτομα μπορέσει και μετά να του μεταφέρει τις πληροφορίες που θα μάθαινε. Του υποσχέθηκε ότι σ' αυτή την περίπτωση θα του παραχωρούσαν ό,τι επιθυμούσε. Ο Αργέδας δε δέχτηκε, κι αυτό ήταν η αιτία που όσο διάστημα παρέμεινε στη Χιλή, ήταν φυλακισμένος, απομονωμένος και τον επιτηρούσε αυστηρά η CIA. Στο μεταξύ, αυτή η υπηρεσία πραγματοποιούσε μια μεγάλη εκστρατεία παραπληροφόρησης, με σκοπό να τον εξουδετερώσει.

Οι κύριοι τίτλοι των εφημερίδων μπορούν να δώσουν μια ιδέα γι' αυτή την τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Αναφέρουμε μερικούς απ' αυτούς:

"Ο Αργέδας θέλει να επιστρέψει στη Βολιβία". "Μετάνιωσε για ό,τι έκανε". "Εκλαψε όταν έμαθε κάποιες δηλώσεις που έκανε εναντίον του ο Μπαριέντος στη Λα Πας". "Ο Αργέδας ήταν ο δημόσιος εχθρός νούμερο ένα της Χιλής στη Βολιβία". "Υπήρξε ο οργανωτής των συγκεντρώσεων κατά της Χιλής στη Λα Πας". "Η διαρροή είναι μια ραδιουργία εμπνευσμένη από τη βολιβιανή κυβέρνηση, για να χτυπήσει τη Χιλή". "Ο Αργέδας ήταν ο άνθρωπος των στρατιωτικών και διέφυγε με τη βοήθεια του Οβάντο". "Ο στόχος ήταν να ανατραπεί ο Μπαριέντος και να χρησιμοποιηθεί η Χιλή σαν φερέφωνο". "Παρέδωσε το Ημερολόγιο του Τσε έναντι χρημάτων".

Το προσωπικό του περιοδικού "Πούντο Φινάλ" ανέθεσε στο δικηγόρο Χάιμε Φαϊβόβιτς την υπεράσπιση του Αργέδας. Από την πλευρά τους, ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων της Κούβας, δρ. Ραούλ Ρόα Γκαρσία και το κουβανικό υπουργείο δήλωσαν την πρόθεσή τους να του παραχωρήσουν πολιτικό άσυλο, αν δεν το έκαναν οι χιλιανές αρχές. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση αυτής της χώρας δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση παρά να δεχτεί, αλλά με την προϋπόθεση να εγκαταλείψει αμέσως το έδαφος της Χιλής.

Πριν φύγει, παραχώρησε μια συνέντευξη στους δημοσιογράφους, όπου εξήγησε ότι είχε στείλει στον Φιδέλ Κάστρο ένα αντίγραφο του Ημερολογίου του Τσε, γιατί ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός ήθελε να το χρησιμοποιήσει για προβοκάτσια ενάντια στην κουβανική επανάσταση.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 40ό ΜΕΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ