ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Θα δούμε, θα δούμε" για τις συντάξεις

"Θα βρεθούμε και πάλι στους δρόμους για να δώσουμε απάντηση στη νέα πρόκληση της κυβέρνησης", δηλώνουν οι συνταξιούχοι

Από νωρίς χτες το πρωί οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μοίρασαν αυξήσεις 6.000 - 12.000 δραχμών στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ομως, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος,βγαίνοντας απ' τη σύσκεψη, διέψευσε ψυχρά τις ραδιο-προκαταβολές. "Δεν κατέληξε, είπε, πουθενά η σύσκεψη". Ενώ όταν ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος για την πρότασή του - δηλαδή τη σταδιακή επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) μέχρι τέλος του 1997 - ο υπουργός απάντησε: "Θα δούμε, θα δούμε".

Η συζήτηση, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, συνεχίζεται επ' αόριστον και εξετάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων η εφάπαξ μηνιαία ενίσχυση με ένα ΗΑΕ και η ποσοστιαία αύξηση κατά μήνα στις βασικές συντάξεις. Βέβαια, οι συνταξιούχοι απορρίπτουν όλα αυτά τα "φιλοδωρήματα" και ζητούν την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ΗΑΕ μέσα στο 1996 και τις ανάλογες ρυθμίσεις για τα υπόλοιπα Ταμεία. Επίσης, απορρίπτουν και τα περί σταδιακής επανασύνδεσης μέχρι το τέλος του 1997, γιατί το θεωρούν πολιτική ομηρία των συνταξιούχων ενόψει των εκλογών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δ. Μαυροδόγλου,δήλωσε χτες στο ραδιοσταθμό "Φλας" ότι τα χρήματα για την επανασύνδεση μπορούν να βρεθούν απ' τις οφειλές των εργοδοτών προς το ΙΚΑ - ξεπερνούν τα 650 δισ. - και την εισφοφοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 300 δισ. το χρόνο. Η κυβέρνηση βέβαια, εκτός του ότι θα επιβαρύνει το ΙΚΑ, αν αποφασίσει κάποια ενίσχυση οποιαδήποτε μορφής, προσδοκά να βρει τα απαραίτητα χρήματα κάνοντας χαριστικές ρυθμίσεις, όπως γράφτηκε και στον Τύπο, στα χρέη των εργοδοτών."Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ώστε η όποια εξαγγελία της να μη βρει την αντίσταση από την πλευρά των συνταξιούχων", τόνισε ο Δ. Μαυροδόγλου, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, Χρ. Τριάντης,δήλωσε ότι οι συνταξιούχοι θα βρεθούν και πάλι στους δρόμους πιο μαχητικοί και με αγώνες κάθε μορφής, για να δώσουν απάντηση και σε αυτή την πρόκληση της κυβέρνησης.

Εντύπωση πάντως προκαλούν οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππα,στο "Φλας", ότι "μπορούμε να συζητήσουμε την επανασύνδεση για το πώς θα γίνει" και ότι "η πρόταση του Γιαννόπουλου μπορεί να αποτελέσει ένα στοιχείο της κουβέντας".


Πάλη με το θεριό

Ενας χρόνος πάει από τότε που οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος αποφάσισαν να συγκρουστούν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, με τον "μινώταυρο" της ανεργίας, κλιμακώνοντας έναν μαζικό, ενωτικό αγώνα που στην πορεία του συσπείρωσε ή συμπαρέσυρε ευρύτερες δυνάμεις. Εφτά μήνες πέρασαν από τότε που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε να δεσμευτεί εγγράφως, σε μια συμφωνία που προβλέπει 26 μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ζώνης, αφού πρώτα χτύπησε βάρβαρα τους άνεργους, χωρίς να καταφέρει να τους λυγίσει. Αλλο τόσο διάστημα ακριβώς μετρά ο εμπαιγμός και η κωλυσιεργία της. Ο εμπαιγμός εις βάρος ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν με ελάχιστα μεροκάματα το χρόνο! Η κωλυσιεργία απέναντι σε ζητήματα, που έχουν να κάνουν με το αν τελικά θα επιβιώσει ένας από τους ελάχιστους οικονομικούς πνεύμονες του ευρύτερου Πειραιά, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Η περιφρόνησή της απέναντι στον κόσμο του Περάματος. Εναν κόσμο, που με τα χέρια του έκανε το βράχο πόλη και την παράγκα σπίτι και που τώρα παλεύει με νύχια και με δόντια να μη γυρίσει πίσω στην εξαθλίωση.

Προχτές το λιμάνι του Πειραιά - το λιμάνι της ανεργίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται τελευταία - έζησε άλλη μια θυελλώδη κινητοποίηση της Ζώνης και του Περάματος. Και μαζί, με διαφορά λίγων ωρών, μια ακόμα μαχητική κινητοποίηση των ναυτεργατών, που βρίσκονται και αυτοί αντιμέτωποι με το φάντασμα της ανεργίας και της λιτότητας, με μια πολιτική που δεν είναι παρά απλή διεκπεραίωση των εφοπλιστικών οδηγιών. "Το λιμάνι θα ζήσει μέρες που δεν τις έχει ξαναζήσει", εκτίμησε παλαίμαχος ναυτεργάτης συνδικαλιστής, "μετρώντας", προφανώς, τη δραματική όξυνση των προβλημάτων και "ζυγίζοντας" την αποφασιστικότητα, που διέκρινε στα πρόσωπα των διαδηλωτών. Την ίδια στιγμή, αγώνες αναπτύσσονται και σε άλλες περιοχές και κλάδους που στενάζουν από τα δεινά του εφιάλτη της ανεργίας (Πάτρα, Βόλος), ενώ νωπός είναι ο απόηχος των μεγάλων κινητοποιήσεων των οικοδόμων, οι οποίοι δεν είναι μαθημένοι να αφήνουν στη "μέση" κανέναν αγώνα.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της μάστιγας της ανεργίας, όχι μόνο δεν απαλύνει στο ελάχιστο το δράμα των ανέργων, αλλά και το εκμεταλλεύεται με τον πιο ανέντιμο τρόπο, προκειμένου να κάνει πράξη τις μαύρες οδηγίες της "Λευκής Βίβλου", του ΣΕΒ και των πολυεθνικών. Το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση, δήθεν, της ανεργίας, είναι η πιο χειροπιαστή απόδειξη γι' αυτό. Με το νομοθετικό αυτό τερατούργημα η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει μ' ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Την παράδοση του ταμείου του ΟΑΕΔ στους βιομήχανους. Την παραπέρα αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων. Το χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης. Τη μετάθεση της ευθύνης εξεύρεσης εργασίας από την πολιτεία στον ίδιο τον άνεργο και τη μετατροπή, τελικά, ορισμένων από αυτούς σε εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας, με ημερομηνία λήξης, χωρίς δικαιώματα και έρμαιο των παραμηχανισμών, που θα στηθούν γύρω από την εμπορία των "μεριδίων εργασίας"... Η απόσυρση αυτού του τερατουργήματος δεν μπορεί, παρά να προβάλλει ως ένας από τους άμεσους στόχους των αγώνων που αναπτύσσονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ