Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Θα δούμε, θα δούμε" για τις συντάξεις

"Θα βρεθούμε και πάλι στους δρόμους για να δώσουμε απάντηση στη νέα πρόκληση της κυβέρνησης", δηλώνουν οι συνταξιούχοι

Από νωρίς χτες το πρωί οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μοίρασαν αυξήσεις 6.000 - 12.000 δραχμών στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ομως, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος,βγαίνοντας απ' τη σύσκεψη, διέψευσε ψυχρά τις ραδιο-προκαταβολές. "Δεν κατέληξε, είπε, πουθενά η σύσκεψη". Ενώ όταν ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος για την πρότασή του - δηλαδή τη σταδιακή επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) μέχρι τέλος του 1997 - ο υπουργός απάντησε: "Θα δούμε, θα δούμε".

Η συζήτηση, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, συνεχίζεται επ' αόριστον και εξετάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων η εφάπαξ μηνιαία ενίσχυση με ένα ΗΑΕ και η ποσοστιαία αύξηση κατά μήνα στις βασικές συντάξεις. Βέβαια, οι συνταξιούχοι απορρίπτουν όλα αυτά τα "φιλοδωρήματα" και ζητούν την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ΗΑΕ μέσα στο 1996 και τις ανάλογες ρυθμίσεις για τα υπόλοιπα Ταμεία. Επίσης, απορρίπτουν και τα περί σταδιακής επανασύνδεσης μέχρι το τέλος του 1997, γιατί το θεωρούν πολιτική ομηρία των συνταξιούχων ενόψει των εκλογών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δ. Μαυροδόγλου,δήλωσε χτες στο ραδιοσταθμό "Φλας" ότι τα χρήματα για την επανασύνδεση μπορούν να βρεθούν απ' τις οφειλές των εργοδοτών προς το ΙΚΑ - ξεπερνούν τα 650 δισ. - και την εισφοφοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 300 δισ. το χρόνο. Η κυβέρνηση βέβαια, εκτός του ότι θα επιβαρύνει το ΙΚΑ, αν αποφασίσει κάποια ενίσχυση οποιαδήποτε μορφής, προσδοκά να βρει τα απαραίτητα χρήματα κάνοντας χαριστικές ρυθμίσεις, όπως γράφτηκε και στον Τύπο, στα χρέη των εργοδοτών."Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ώστε η όποια εξαγγελία της να μη βρει την αντίσταση από την πλευρά των συνταξιούχων", τόνισε ο Δ. Μαυροδόγλου, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, Χρ. Τριάντης,δήλωσε ότι οι συνταξιούχοι θα βρεθούν και πάλι στους δρόμους πιο μαχητικοί και με αγώνες κάθε μορφής, για να δώσουν απάντηση και σε αυτή την πρόκληση της κυβέρνησης.

Εντύπωση πάντως προκαλούν οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππα,στο "Φλας", ότι "μπορούμε να συζητήσουμε την επανασύνδεση για το πώς θα γίνει" και ότι "η πρόταση του Γιαννόπουλου μπορεί να αποτελέσει ένα στοιχείο της κουβέντας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ