ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απολύσεις... λόγω τιμής!

Ενάντια στις απολύσεις τεσσάρων συναδέλφων τους κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι στην "Αλιμπέτι Ιταλιάνι", το εστιατόριο - καφετερία στο ΜΙΝΙΟΝ

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από χτες, ενάντια στην απόλυση τεσσάρων συναδέλφων τους, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση "Αλιμπέτι Ιταλιάνι",την καφετερία και το εστιατόριο που ανήκαν στο ΜΙΝΙΟΝ ώσπου τα πούλησε πριν έξι μήνες στον Π. Σιδηρόπουλο.Ηδη η γενικότερη πολυδιάσπαση του ΜΙΝΙΟΝ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ώστε το πολυκατάστημα να μετατραπεί ουσιαστικά σε εμπορικό κέντρο.

Τον περασμένο Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι είχαν αντιδράσει στην πώληση της επιχείρησης, αλλά ο νέος ιδιοκτήτης έδινε "το λόγο της τιμής του" ότι δε θα γίνουν απολύσεις, αντίθετα θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις... Ελεγε επίσης ότι με την πείρα που διαθέτουν δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβούνται. Τώρα όμως η νέα διεύθυνση λέει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για τίποτα. Μάλιστα οι εργαζόμενοι κατάγγειλαν ότι ένας προϊστάμενος απάντησε στις διαμαρτυρίες τους για τις απολύσεις, λέγοντας ότι "δεν μπορούμε να συνεργαζόμαστε με ΚΑΠΗ", επειδή μερικές εργαζόμενες είναι ηλικιωμένες!

Οι 47 εργαζόμενοι της "Αλιμπέτι Ιταλιάνι", έκαναν χτες παράσταση στο υπουργείο Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της εταιρίας και ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων. Στην παράσταση στο υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι συνοδεύονταν από τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ Γ. Πέρρο και τον γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Π. Σοφό.Οπως μας κατάγγειλαν οι εργαζόμενοι, ο νέος ιδιοκτήτης Π. Σιδηρόπουλος έλεγε ότι θα κάνει ανακαίνιση και ότι θα επενδύσει 200 εκατ. δραχμές στα καταστήματα. Σ' αυτή την κατεύθυνση έχει κάνει και 9 προσλήψεις προϊσταμένων από τότε που ανέλαβε. Τώρα όμως προχώρησε στις απολύσεις επικαλούμενος οικονομικά προβλήματα και όπως κατάγγειλαν οι εργαζόμενοι, έκανε τις απολύσεις για "να μπορεί να πληρώνει τους υπόλοιπους". Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι σκοπός της επιχείρησης είναι να τους απολύσει όλους και να προσλάβει ωρομίσθιους στη θέση τους.

Οι μεταλλεργάτες συντονίζονται

Συγκέντρωση συνδιοργανώνουν τα σωματεία τους αύριο, στις 6.30 μμ, στο ΕΚΑ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την... ανεργία, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μέτρα κατά της αποβιομηχάνισης και του ξεπουλήματος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση, δήθεν, της ανεργίας και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, συνδιοργανώνουν αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μμ, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, σωματεία εργαζομένων Μετάλλου από την Αθήνα, τον Πειραιά και την Ελευσίνα.Επίσης διεκδικούν την επίλυση των οξυμένων εργασιακών και ασφαλιστικών προβλημάτων του κλάδου.

Οπως επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία: "Τα εισοδήματα των εργαζομένων συνεχώς μειώνονται, οι απολύσεις είναι καθημερινές και η ανεργία ολοένα και αυξάνεται, ενώ την ίδια στιγμή οι εργασιακές κατακτήσεις και η Κοινωνική Ασφάλιση κατεδαφίζονται από την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Παράλληλα ξεπουλιέται το "φιλέτο" της ελληνικής οικονομίας, η χαλυβουργία διαλύεται, το ίδιο και τα ναυπηγεία".

Τα σωματεία τονίζουν ότι η απόφασή τους για συντονισμό της πάλης και κοινή δράση απέναντι στα προβλήματα του κλάδου, κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της προκλητικής αδιαλλαξίας της κυβέρνησης, που συνεχίζει την πολιτική σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, αλλά και της αισχρής στάσης των βιομηχάνων στο Μέταλλο, που καταστρατηγούν βασικά δικαιώματα και συνεταιρικά με την κυβέρνηση, προωθούν τις αντιλαϊκές - αντεργατικές επιλογές της "Λευκής Βίβλου" και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσης καταγγέλλουν την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μετάλλου, η οποία όχι μόνο έχει γυρίσει την πλάτη στα προβλήματα των μεταλλεργατών, αλλά ουσιαστικά ακολουθεί φιλοκυβερνητική - φιλεργοδοτική τακτική που μόνο δεινά φέρνει στους μεταλλεργάτες.

"Η διέξοδος - τονίζουν - για μας τους εργαζόμενους βρίσκεται στην ενωμένη και μαχητική δράση" και καλούν τους μεταλλεργάτες να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στη συγκέντρωση, διεκδικώντας:

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που καταργεί τα επιδόματα ανεργίας και χαρίζει τα χρήματα του ΟΑΕΔ στους εργοδότες. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την επιβίωση των ανέργων, καθώς και να σταματήσει η αποβιομηχάνιση και το ξεπούλημα μεγάλων παραγωγικών μονάδων. Ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και σταμάτημα των καθημερινών ανατιμήσεων και της ακρίβειας. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για να μην διαλυθεί το Ταμείο Μετάλλου και το ΙΚΑ και να χτυπηθεί η εισφοροκλοπή. Να αυξηθούν οι συντάξεις ΙΚΑ και Ταμείου Μετάλλου. Να προωθηθούν κλαδικές πολιτικές, ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας στο Μέταλλο.

Αδιάλλακτοι οι εφοπλιστές

Κωφεύει, ωστόσο, η ΠΝΟ και αρνείται να συγκαλέσει την ΕΕ για την κήρυξη κινητοποιήσεων. Το Σάββατο επανακάμπτει το "Μάρκο Πόλο"

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η αδιαλλαξία των εφοπλιστών να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των ναυτεργατών κατά τις χτεσινές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στα Ακτοπλοϊκά. Παρ' όλα αυτά, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ όχι μόνο αρνείται να συγκαλέσει την Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης και να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, αλλά και φρόντισε να υπογράψει πριν λίγες μέρες, καθ' υπόδειξιν των εφοπλιστών, δυο απαράδεκτες συμφωνίες για της Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων στα ακτοπλοϊκά και ποντοπόρα με αύξηση 9% και χωρίς να ικανοποιηθεί κανένα άλλο αίτημα.

Χαρακτηριστικό των χτεσινών διαπραγματεύσεων ήταν η αδιαλλαξία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,η οποία εμμένει σ' ένα ποσοστό αύξησης μόλις 7,5%.

Οι ναυτεργάτες, όπως δήλωσαν και στην πρόσφατη κινητοποίησή τους, απαιτούν την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό, τις απώλειες των τελευταίων χρόνων και θα ικανοποιούν τα άλλα βασικά αιτήματα όπως η αύξηση των θέσεων εργασίας, η αύξηση της άδειας, η μετατροπή των μισθών σε συνάλλαγμα. Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ("Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ") καλούν για άλλη μια φορά την ΠΝΟ να εξαγγείλει, μετά από σύγκληση της Εκτελεστικής της Επιτροπής 48ωρη, Πανελλαδική απεργία στις 7 και 8 του μήνα,καθώς το Σάββατο, 8 του μήνα, επανακάμπτει το "Μάρκο Πόλο",με στόχο να σπάσει για άλλη μια φορά το καμποτάζ.

Κινητοποίηση για τις ΔΕΚΟ

Στην πραγματοποίηση τρίωρης στάσης εργασίας στις ΔΕΚΟ την ημέρα που θα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον, δήθεν, εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ - κατά πάσα πιθανότητα αύριο Πέμπτη - προσανατολίζονται η ΓΣΕΕ και οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών των εργαζομένων σε αυτές, ενώ σήμερα το πρωί θα γίνει παράσταση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, από ομάδα συνδικαλιστών, όπως αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη στη ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή των προεδρείων των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ.

Η ΓΣΕΕ και οι Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ θα καταγγείλουν για άλλη μια φορά το νομοσχέδιο, για το οποίο να σημειωθεί ότι η ΕΣΑΚ έχει εκφράσει την καθολική αντίθεσή της, ενώ η ΓΣΕΕ το έχει απορρίψει στη συγκεκριμένη μορφή του και ζητά τροποποιήσεις διατάξεών του.

Τη νύχτα - μέρα έκαναν οι εταιρίες μπετόν

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου καταγγέλλει πλήθος παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας και ζητά παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας

ΠΥΡΓΟΣ.-

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Πύργου Ηλείας,όπου οι κατασκευαστικές εταιρίες παραβιάζουν κατάφωρα την εργατική νομοθεσία, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ανύπαρκτη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου και καλεί τον υπουργό Εργασίας για πολλοστή φορά να παρέμβει. Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν πυκνώσει επικίνδυνα τα εργατικά ατυχήματα το τελευταίο διάστημα.

Για μια ακόμα φορά - σημειώνει - διαμαρτυρόμαστε έντονα, γιατί στην περιοχή υπάρχει το εξής πρόβλημα: Οι εταιρίες παραγωγής και διακίνησης μπετόν έχουν κάνει τη νύχτα - μέρα, παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, το ωράριο κλπ. Καμιά εταιρία - συνεχίζει - δε διαθέτει άδεια απ' την Επιθεώρηση για τις υπερωρίες, κανένας οικοδόμος δεν ασφαλίζεται υπερωριακά, ενώ η "μαύρη εργασία" αλλοδαπών οργιάζει, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και τη μεγάλη εισφοροδιαφυγή σε βάρος του ΙΚΑ.

Το Συνδικάτο ζητά: Την επάνδρωση με το απαραίτητο προσωπικό της τοπικής Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία - όπως τονίζει - είναι σε αποσύνθεση. Το ΙΚΑ Πύργου να εντείνει τους ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση και να καλυφθούν οι ελλείψεις που έχει σε προσωπικό. Επίσης, να τιμωρούνται αυστηρά όσοι εργοδότες παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, διότι - όπως επισημαίνει - μέχρι τώρα κανένας από τους εργοδότες δεν έχει υποστεί τα ανάλογα.

Το Συνδικάτο καταλήγοντας δηλώνει ότι "παρά τις πιέσεις που τους γίνονται από τους εργοδότες, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν τις κατακτήσεις τους, με νύχια και με δόντια".

Από την παράσταση των εργαζομένων της "Αλιμπέτι Ιταλιάνι" στο υπουργείο Εργασίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ