ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κλείνει η στρόφιγγα των καταναλωτικών δανείων

Την αντιμετώπιση του πληθωρισμού με νέους περιορισμούς στα καταναλωτικά δάνεια - που θα "στεγνώσουν" την αγορά - ανακοίνωσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει και εκείνη τώρα στην εφαρμογή των προγραμματισμένων αντιλαϊκών μέτρων (περικοπές δαπανών, κατάργηση φοροαπαλλαγών, ιδιωτικοποιήσεις κλπ)

"Ξεκινήσαμε εμείς, συνεχίστε εσείς", είναι το μήνυμα που απηύθυνε προς την κυβέρνηση η Τράπεζα της Ελλάδας με το πακέτο των 4 νέων μέτρων περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης (ρυθμός αύξησης δανείων) , τα οποία θα επιτείνουν την ύφεση στην αγορά και θα πλήξουν καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι 4 αποφάσεις του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, που ισχύουν ήδη, αποσκοπούν στην... αντιμετώπιση του πληθωρισμού, με το παραπέρα σφίξιμο στις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων και όχι με μέτρα περιορισμού της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, που είναι η πραγματική ρίζα του κακού για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, αποτελούν προάγγελο των νέων αντιλαϊκών μέτρων, που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση (νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στις φοροαπαλλαγές κλπ) αμέσως μετά το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Με τις χτεσινές αποφάσεις, αυξάνεται το ποσοστό τραπεζικών καταθέσεων που θα δεσμεύονται στην Τράπεζα της Ελλάδας, επεκτείνεται ο υπολογισμός των υποχρεωτικών καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα και για τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα, μειώνονται τα τραπεζικά δάνεια για αγορές διαρκών αγαθών (αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές κτλ.) καθώς και τα προσωπικά καταναλωτικά δάνεια. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ζητά τη συνεισφορά του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να περιοριστεί με φορολογική ρύθμιση ο δανεισμός σε συνάλλαγμα,που αυξάνεται με ρυθμό 30% σε δωδεκάμηνη βάση αποσυντονίζοντας το πρόγραμμα νομισματικής πολιτικής.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να προκαλέσουν αλυσιδωτά κύματα δυσλειτουργίας στο σύνολο του εμπορίου, καθώς ο περιορισμός του όγκου των καταναλωτικών δανείων - συνέπεια των αυστηρότερων όρων χορήγησής τους - θα έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία του κυκλώματος παραγωγής - κατανάλωσης, αφού, ως γνωστό, οι 8 στους 10 Ελληνες ζουν με δανεικά.

Η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) εκτιμά ότι με τα νέα μέτρα θα περιοριστεί ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στον ιδιωτικό τομέα και θα καταστεί αποτελεσματικότερος ο έλεγχος της ρευστότητας, που έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και τους κυβερνητικούς στόχους. Σαν κύρια αιτία της παρέμβασης της ΤτΕ αναφέρονται οι έντονες πιέσεις που ασκούνται στον πληθωρισμό και το ισοζύγιο πληρωμών μέσω των καταναλωτικών δανείων.Ετσι, αν και αναγνωρίζεται ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους επηρεάστηκε από ειδικούς και συγκυριακούς παράγοντες, εντούτοις αντανακλά και υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες συνδέονται με το κόστος παραγωγής, τις διαρθρωτικές δυσκαμψίες των αγορών και τα μεγάλα ελλείμματα του δημόσιου τομέα.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα της ΤτΕ είναι τα εξής:

  • Το ύψος των δανείων που θα χορηγούν στους πελάτες τους οι εμπορικές τράπεζες, για αγορά διαρκών καταναλωτικών ειδών (δηλαδή αυτοκινήτων, ψυγείων, τηλεοράσεων, επίπλων κλπ) δεν πρέπει να υπερβαίνει το 65% της αξίας αυτών των ειδών. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να αγοράσει αυτοκίνητο αξίας 3 εκατ. δραχμών, δεν μπορεί να το αποκτήσει με τραπεζικό δάνειο, αν δε διαθέτει προσωπικό "κομπόδεμα" περίπου 1 εκατ. δραχμών. Για δε τα "προσωπικά" δάνεια, επιτρέπεται η χορήγησή τους κατ' ανώτατο όριο 1 εκατ. δρχ. από μια και μόνο τράπεζα, και μέχρι να λειτουργήσει σύστημα διατραπεζικών πληροφοριών ο δανειζόμενος θα υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι δε χρωστάει σε άλλη τράπεζα.
  • Οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα, διάρκειας άνω των δύο ετών που έχουν οι μη κάτοικοι της Ελλάδας στις εμπορικές τράπεζες, εντάσσονται στη βάση υπολογισμού των υποχρεωτικών καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδας σαν αντικίνητρο στη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε συνάλλαγμα.
  • Αυξάνεται το ποσοστό των υποχρεωτικών καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών στην ΤτΕ από 11% σε 12%.Σκοπός της κεντρικής τράπεζας είναι η απορρόφηση υπερβάλλουσας ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, ώστε να αμβλυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
  • Επεκτείνεται και στις στεγαστικές τράπεζες (Κτηματική, Στεγαστική και Ασπίς) το σύστημα των υποχρεωτικών καταθέσεων στην ΤτΕ, με ποσοστά όμως μικρότερα από εκείνα που ισχύουν για τις εμπορικές τράπεζες. Ορίζονται σε 2% επί των καταθέσεων του Ιούνη και του Ιούλη και σε 4% επί των καταθέσεων του Αυγούστου και εφεξής. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να φρενάρει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων.
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Οι 4 στους 10 καλούνται να πληρώσουν

Ταχυδρομήθηκε νέα παρτίδα 435.000 εκκαθαριστικών, από τα οποία 180.000 είναι χρεωστικά

Πρόσθετος κατά κεφαλήν φόρος ύψους 194.444 δραχμών (!) προκύπτει από τη νέα παρτίδα 435.000 περίπου εκκαθαριστικών σημειωμάτων, που άρχισαν να αποστέλλονται από χτες στους φορολογούμενους από το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ). Με την παραπάνω αποστολή το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενους φτάνει τα 1.900.000,ενώ υπολείπονται για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης άλλα 2 εκατ. περίπου φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 435.000 εκκαθαριστικά σημειώματα της νέας παρτίδας, τα 180.000 είναι χρεωστικά και απαιτούν την καταβολή συμπληρωματικού φόρου εισοδήματος ύψους 35 δισ. δρχ.. Αυτό σημαίνει πρόσθετος κατά κεφαλήν φόρος ύψους 194.444 δρχ. Από την ίδια παρτίδα, τα 150.000 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι πιστωτικά και επιστρέφουν φόρο ύψους 12 δισ. δρχ., πράγμα που σημαίνει ότι επιστρέφεται κατά κεφαλήν φόρος ύψους 80.000 δρχ. περίπου. Τέλος, τα υπόλοιπα 105.000 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι μηδενικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 435.000 εκκαθαριστικά σημειώματα που άρχισαν να ταχυδρομούνται από χτες, ως ημερομηνία βεβαίωσης του φόρου αναγράφεται το τέλος Μάη, πράγμα που σημαίνει ότι η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι τέλος Ιούνη.

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ"
Καλεί τους εμπόρους να απαντήσουν στον αποπροσανατολισμό

Να απομονώσουν τις παρατάξεις που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον εμπορικό κόσμο του Πειραιά, ψηφίζοντας την "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Πειραιά" στις επερχόμενες εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου, καλεί τους εμπόρους της πόλης με χτεσινή ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική Συνεργασία". Μεταξύ άλλων η παράταξη καταγγέλλει τον πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των άλλων δύο παρατάξεων, που στην πραγματικότητα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και στην ουσία αδιαφορούν πλήρως για τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους της πόλης. Η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Πειραιά" υπογραμμίζει ότι "είναι η μόνη παράταξη που δεν πρόκειται ποτέ να πει ψέματα και να χαϊδέψει τ' αυτιά των εμπόρων με ωραίες και παχιές κουβέντες" και καλεί τους εμπόρους να παρευρεθούν στη γενική συνέλευση της 10ης Ιούνη και να δώσουν την απάντησή τους στο υποκριτικό ενδιαφέρον των άλλων παρατάξεων με την ψήφο τους.

Τις θέσεις της για τα επιμέρους προβλήματα του εμπορίου υπέβαλε στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδη, με σχετικό υπόμνημά της η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Τα θέματα που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα είναι ο ανταγωνισμός, το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, για το οποίο η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι θα έπρεπε να ενταχθεί και το εμπόριο, το ωράριο και η επαγγελματική στέγη. Επίσης, με το υπόμνημά της η ΕΣΕΕ ζητά τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για το εμπόριο και να μπουν φραγμοί στην ανεξέλεγκτη επέκταση των πολυκαταστημάτων.

Από τους εμπόρους οι πρώτες αντιδράσεις

Αρνητικά για τον εμπορικό κόσμο κρίνει τα μέτρα, που ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, σχετικά με τα καταναλωτικά δάνεια, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Καψάλης.ο ίδιος, μιλώντας στο "Ρ", τόνισε ότι τα μέτρα αυτά έρχονται να επιδεινώσουν την ήδη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζει η αγορά και να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο τον τζίρο των καταστημάτων.

Σπασμωδικά και χωρίς μελέτη και γνώση της ελληνικής αγοράς εκτιμά ότι είναι τα μέτρα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ). Συγκεκριμένα, με σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΕΛΠΕ υπογραμμίζει ότι τα μέτρα αυτά θίγουν κατ' αρχάς τους καταναλωτές και κατ' επέκταση τις οργανωμένες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καθώς, όπως υποστηρίζει, ο στόχος της μείωσης της κατανάλωσης δε θα επιτευχθεί, αλλά απλά θα επιστρέψει η αγορά σε παλιότερες μεθόδους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Αυτοκινήτων, Γ. Κολοκοτρώνης,δήλωσε σχολιάζοντας τα μέτρα ότι θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον κλάδο των πωλήσεων αυτοκινήτων, καθώς το 90% των αυτοκινήτων πωλείται μέσω τραπεζικού συστήματος, είτε με ανταλλαγή είτε με καταναλωτικό δάνειο. "Το μέτρο αυτό είναι καταστροφικό και ανασταλτικός παράγοντας για τις πωλήσεις αυτοκινήτων, σε μια περίοδο που ήδη ο κλάδος βρίσκεται σε ύφεση". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους μέτρα θα πρέπει να παίρνονται μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και όχι να ανακοινώνονται με τη μορφή μανιφέστου.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Η ονομαστικοποίηση "φρέναρε" τον τζίρο το Μάη

Αισθητή μείωση σε σχέση με τα μεγέθη του Απριίλη σημείωσε ο όγκος των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το Μάη, ενώτην ίδια χρονική περίοδο παρουσιάστηκε μικρή αύξηση του επιπέδου των τιμών των μετοχών. Σύμφωνα με το δελτίο χρηματιστηριακών εξελίξεων της Ιονικής Τράπεζας, η αξία των συναλλαγών άγγιξε τα 90 δισ. δρχ. έναντι 120 δισ. δρχ. τον Απρίλη, καθώς η μη έγκαιρη έναρξη της διαδικασίας ονομαστικοποίησης των ανωνύμων μετοχών σε ονομαστικές είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός διαπραγμάτευσης οι μετοχές 38 εισαγμένων εταιριών.

Απ' την άλλη μεριά, ο γενικός δείκτης τιμών που καταρτίζει η Ιονική Τράπεζα έφτασε τις 1.420 μονάδες στο τέλος του μήνα και σημείωσε ελαφρά αύξηση κατά 27 μονάδες ή 1,94% έναντι του τέλους του προηγούμενου μήνα κατά τον οποίο είχε ανέλθει στις 1.393 μονάδες. Τη μεγαλύτερη άνοδο από τους επιμέρους δείκτες είχε το Μάη ο κλάδος των επικοινωνιών (39,13%) και τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των μεταφορών (-24,44%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ