ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Στην Πανεπιστημιούπολη, 19 - 22 Σεπτέμβρη

Πανελλαδική Νεανική Συνάντηση Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, 6 - 7 Ιούλη, στη Θεσσαλονίκη

"Η νεολαία καταγγέλλει τον ιμπεριαλισμό και αγωνίζεται για την ειρήνη, τα δικαιώματά της, το σοσιαλισμό" είναι το σύνθημα του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, που φέτος θα φιλοξενηθεί στους αθλητικούς χώρους της Πανεπιστημιούπολης, πίσω από τη φοιτητική εστία των Ιλισίων (ΦΕΠΑ). Οπως ανακοίνωσε χτες η Επιτροπή του Φεστιβάλ, οι κεντρικές εκδηλώσεις θα γίνουν το τετραήμερο Πέμπτη 19 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη και θα αποτελέσουν την κορύφωση μιας πλούσιας και πολύμορφης προφεστιβαλικής δραστηριότητας που θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την προφεστιβαλική δραστηριότητα, η Επιτροπή για το 22ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" τονίζει ότι "οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις για το 22ο Φεστιβάλ έχουν ήδη ξεκινήσει και συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία από τους χώρους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Μέσα στον Ιούνη θα πραγματοποιηθούν δεκάδες εκδηλώσεις στις συνοικίες και τις γειτονιές των μεγάλων πόλεων. Στη θεματολογία των εκδηλώσεων ξεχωρίζουν τα ζητήματα της ειρήνης, των εργασιακών δικαιωμάτων, της παιδείας, ενώ πολλές εκδηλώσεις επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στον αθλητισμό, τα ναρκωτικά, το περιβάλλον κ.ά.

Σημαντικό στοιχείο αυτών των εκδηλώσεων θα είναι η ανάδειξη της νεανικής συλλογικής δράσης και της πολιτιστικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν δεκάδες νεανικά μουσικά συγκροτήματα και πολιτιστικές ομάδες. Θα οργανωθούν θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις βιβλίου, αθλητικά τουρνουά και πρωταθλήματα, συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου".

Σταθμός στην προφεστιβαλική δραστηριότητα της ΚΝΕ αποτελεί η πανελλαδική Νεανική Συνάντηση Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Ιούλη στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει κατασκήνωση ειρήνης στο Δήμο της Επανωμής και εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης. Στόχος αυτής της κινητοποίησης είναι να εκφραστεί αγωνιστικά η απαίτηση της ελληνικής νεολαίας να μην εγκατασταθεί στη χώρα μας η ΝΑΤΟϊκή πολυεθνική δύναμη ταχείας επέμβασης και να δυναμώσει ο αγώνας για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία.

ΚΝΕ
Οδηγός δράσης οι αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ χαιρετίζει το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ, θεωρώντας ότι αποτελούν, όχι μόνο αφετηρία εξοπλισμού των δυνάμεών της, αλλά και οδηγό δράσης στην πάλη για τη συσπείρωση της νεολαίας και τη συμβολή της στην οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού μετώπου. Σε χτεσινή ανακοίνωσή του επισημαίνει:

"Το 15ο Συνέδριο επιβεβαίωσε, στις σύγχρονες συνθήκες, τη σταθερή, 80χρονη προσήλωση του ΚΚΕ στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της νεολαίας και όλων των καταπιεζόμενων από τον καπιταλισμό στρωμάτων της κοινωνίας, απαντώντας ότι στη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα υπάρχει μία και μοναδική διέξοδος και λύση: Η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος με τη σοσιαλιστική επανάσταση και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Η προετοιμασία των δυνάμεων γι' αυτόν το στόχο θα γίνει μέσα από την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού μετώπου. Αυτό είναι και το άμεσο πολιτικό καθήκον του ΚΚΕ και σ' αυτό η ΚΝΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για να αποτελέσει η νεολαία σημαντική, μάχιμη δύναμη του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου. Αυτός ο δρόμος εξυπηρετεί, όχι μόνο τα άμεσα, αλλά και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της νέας γενιάς.

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία, μέσα από την πάλη για τα άμεσα προβλήματά της, να δυναμώσει την ενότητά της, να επιδιώκει σταθερά τη συμπόρευσή της με την εργατική τάξη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός μετώπου ισχυρού, ικανού να προκαλεί ανατροπές στο συσχετισμό των δυνάμεων στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Καλεί τη νεολαία να συσπειρωθεί γύρω από την ανατρεπτική πολιτική και την καινοτόμα ιδεολογία του ΚΚΕ.

Με οδηγό, λοιπόν, τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί τις Οργανώσεις να δώσουν τη μάχη για τη διάδοση των αποφάσεών του στη νεολαία, να πρωτοστατήσουν στη μάχη για τα δικαιώματά της. Τα πρώτα βήματα ήδη ξεκίνησαν. Το 22ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", με σύνθημά του "Η νεολαία καταγγέλλει τον ιμπεριαλισμό, αγωνίζεται για την ειρήνη, τα δικαιώματά της, το σοσιαλισμό", διαβαίνει ήδη με επιτυχία τις πύλες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν δεκάδες άλλες προφεστιβαλικές δραστηριότητες στους δήμους της Αθήνας και άλλων πόλεων μέσα στον Ιούνη.

Το πρώτο μεγάλο ραντεβού του 22ου Φεστιβάλ είναι η "νεανική συνάντηση αντιιμπεριαλιστικής δράσης" στις 6 - 7 Ιούλη στη Θεσσαλονίκη. Με σύνθημα "Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, όχι στην εγκατάσταση της δύναμης ταχείας επέμβασης", φιλοδοξούμε να συμβάλει στο δυνάμωμα της πάλης για την ειρήνη.

Η όλη προφεστιβαλική δραστηριότητα και η κορύφωσή της με το κεντρικό 4ήμερο φεστιβάλ στις 19 - 22 Σεπτέμβρη μπορούν να αποτελέσουν ένα βήμα μαζικής επικοινωνίας των θέσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τη νέα γενιά, στοχεύοντας στη διεύρυνση της επιρροής και της δύναμης της ΚΝΕ στη νεολαία. Πιο μαζικά, δυναμικά. Το 15ο Συνέδριο μάς δίνει εφόδια και φτερά στο νέο μας ξεκίνημα".

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΟΧΙ στις κυβερνητικές εξαγγελίες από την ΟΛΜΕ

Τονίζει ότι "θα σπουδάζει όποιος έχει λεφτά" και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της

Το νέο εξεταστικό σύστημα θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες μέσα στην εκπαίδευση, οξύνοντας έτσι τη σκληρή πραγματικότητα του "όποιος έχει χρήματα σπουδάζει. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, στην οποία καταγγέλλει ότι το Εθνικό Απολυτήριο θα διευρύνει αναπόφευκτα την παραπαιδεία, και, ιδιαίτερα σε συνθήκες παρατεταμένης λιτότητας, ουσιαστικά, θα αποκλείει μεγάλα κοινωνικά στρώματα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής της η ΟΛΜΕ σημειώνει ότι το ΥΠΕΠΘ, χωρίς να έχει προχωρήσει σε διαδικασία διαλόγου, επέλεξε τον εύκολο αλλά αδιέξοδο δρόμο των μονομερών εξαγγελιών και των εντυπώσεων. Θεωρεί επίσης βέβαιη την αποτυχία και αυτού του συστήματος, γιατί και "αυτή τη φορά η απόπειρα παρέμβασης παραμένει στο επίπεδο των εξετάσεων και κάτι τέτοιο προσδιορίζει από τώρα τη μη βιωσιμότητά της".

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι πρέπει να τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα τα ευρύτερα προβλήματα της εκπαίδευσης - κάτι που δεν έγινε - τα οποία είναι:- Υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

- Δημοκρατική μεταρρύθμιση στο περιεχόμενο, τη δομή και τη λειτουργία του σχολείου.

- Διεύρυνση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

- Ενσωμάτωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στο δημόσιο και εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να αποκτούν ουσιαστικά εφόδια οι μαθητές για την επαγγελματική τους εξέλιξη και την ολόπλευρη κοινωνική τους ένταξη.

- Ανάπτυξη του ενιαίου τύπου λυκείου με την ανάδειξη της μορφωτικής και εκπαιδευτικής του αυτονομίας.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι ο υπουργός Παιδείας προχωρά στη θεσμοθέτηση του νέου συστήματος χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος. "Πώς τολμά ο υπουργός Παιδείας να δηλώνει ότι γι' αυτό το κρίσιμο και σημαντικό για την εκπαίδευση θέμα έγινε διάλογος, όταν απέφευγε τη συζήτηση, αλλά και την οποιαδήποτε αναφορά στις λίγες συναντήσεις που είχε αυτή τη χρονιά με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, παρά τη δική μας επιμονή και απαίτηση;", σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Τέλος, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έστω και αυτήν τη στιγμή, να δεχτεί επιτέλους να συζητήσει με την ΟΛΜΕ για τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού και αποτελεσματικού διαλόγου, για τη θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου τις επόμενες μέρες.

ΤΕΦΑΑ
29 Ιούνη - 5 Ιούλη οι δοκιμασίες

Από 29 - 5 Ιούλη θα πρέπει να προσέλθουν οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ στις επιτροπές υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας. Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι κατά την προσέλευσή τους πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με το δελτίο εξεταζομένου από το λύκειό τους, με δύο μικρές φωτογραφίες και με ακτινογραφία θώρακα, καρδιογράφημα και βεβαίωση οπτικής οξύτητας από νοσηλευτικό ίδρυμα του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ.

Οι επιτροπές και οι έδρες των Διευθύνσεων ή Γραφείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα δέχονται τους υποψηφίους είναι οι εξής: Α Αθήνας (Διεύθυνση και 2ο Γραφείο), Β Αθήνας (Διεύθυνση και 1ο Γραφείο), Γ Αθήνας (Διεύθυνση και 3ο Γραφείο), Δ Αθήνας (Διεύθυνση) και οι Διευθύνσεις Πειραιά, Αχαϊας (Πάτρα), Αρκαδίας (Τρίπολη), Εβρου (Αλεξανδρούπολη), Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση, 3ο και 6ο Γραφείο), Καβάλας, Κοζάνης, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας (Λαμία).

Υπενθυμίζεται ότι στα εξεταζόμενα αγωνίσματα περιλαμβάνεται προαιρετικά και η κολύμβηση (50 μέτρα ελεύθερο) και για ίσημεταχείριση των υποψηφίων πρέπει το αγώνισμα αυτό να διεξάγεται σε πισίνα των 50 μέτρων. Επειδή στην Κοζάνη, στα Τρίκαλα και στη Λαμία δεν υπάρχει κολυμβητήριο των 50 μέτρων, οι υποψήφιοι των πόλεων αυτών θα διαγωνιστούν σε όλα τα αγωνίσματα στη Λάρισα.

Η εξέταση του υποψηφίου σε περισσότερες από μία επιτροπές δεν επιτρέπεται, ενώ οι συγκεκριμένοι χώροι διεξαγωγής των αγωνισμάτων και το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε επιτροπής θα ανακοινωθούν κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιούνη από τα κατά τόπους Γραφεία Φυσικής Αγωγής.

Την προκήρυξη πέντε θέσεων στην UNESCO ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για μια θέση περιφερειακού ειδικού στη Δευτεροβάθμια και Επιστημονική Εκπαίδευση, με έδρα το Σαντιάγκο, τρεις θέσεις ειδικού προγράμματος, με έδρα το Παρίσι και μια θέση βοηθού ειδικού προγράμματος, με έδρα το Παρίσι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν την προκήρυξη για τις παραπάνω θέσεις από το υπουργείο Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ